Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian presidentti hajotti maan parlamentin – odotettavissa ennenaikaiset vaalit

Italian presidentti Sergio Mattarella sanoo hajottaneensa maan parlamentin. Presidentti kertoi asiasta lyhyessä televisioidussa puheessa torstaina.

Italia on ajautumassa ennenaikaisiin vaaleihin. Vaalit järjestetään syyskuun 25. päivänä, hallituksen lähde kertoo uutistoimisto AFP:lle.

– Poliittinen tilanne johti tähän päätökseen, Mattarella sanoi.

Presidentin mukaan parlamentin hajottaminen oli viimeinen keino.

Maan pääministeri Mario Draghi jätti aikaisemmin tänään eropyyntönsä sen jälkeen, kun hän ei onnistunut saamaan riittävää tukea hallituspuolueilta parlamentissa. Asian vahvisti maan presidentinkanslia torstaina. Presidentti pyysi Draghia jatkamaan pääministerinä seuraaviin parlamenttivaaleihin asti.

Draghi yritti jo viime viikon torstaina jättää eroanomuksen Mattarellalle. Presidentti ei kuitenkaan tuolloin hyväksynyt eroanomusta, vaan ohjeisti Draghin puhumaan parlamentille.

Kolme koalitiopuoluetta veti tukensa Draghin hallitukselta

Kansainvälisestikin kunnioitettu Draghi on hallinnut maata viime vuoden alusta alkaen laajan koalition turvin. Draghi on aikaisemmin toiminut Euroopan keskuspankin päällikkönä. Hän aloitti pääministerinä, kun italia kamppaili pandemian ja vaikeuksissa olevan talouden kanssa.

Keskiviikkona hän yritti pelastaa hallituksen ja kehotti nahistelevaa koalitiotaan jättämään erimielisyytensä sikseen maan vuoksi.

Kolme suurta puoluetta kuitenkin veti tukensa Draghin hallitukselta ylähuoneen äänestäessä Draghin luottamuksesta poliittisen kriisin keskellä. Keskustaoikeistolaisen Forza Italian, laitaoikeistolaisen Viiden tähden liikkeen ja populistisen Lega-puolueen mukaan yhteistyö ei ollut enää mahdollista.

Draghi oli sanonut, että maa voi selvitä nykyisestä poliittisesta kriisistään vain, jos nykyistä hallitusohjelmaa uudistetaan ja kiistelevät osapuolet pääsevät sopuun.

Mielipidemittausten mukaan suurin osa italialaisista olisi halunnut Draghin jatkavan pääministerinä parlamenttivaaleihin asti, jotka oli määrä järjestää ensi toukokuussa.

Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet, että ensi vuoden budjetin ja EU:n elpymisrahaston käytön vuoksi Italiassa pyritään saamaan jokin hallitus kokoon ainakin syksyyn asti.