Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli sai bitcoinien myynnistä yli 46 miljoonaa euroa – rahat on määrä käyttää Ukrainan avustamiseen

Tulli kertoo saaneensa noin 46,5 miljoonaa euroa myytyään takavarikoimiaan virtuaalivaluutta bitcoineja.

Tulli on saanut vuosien mittaan haltuunsa rikostutkintojen takavarikoista virtuaalivaluuttoja, jotka ovat liittyneet huumausaine- ja dopingkauppaan. Nyt Tulli kertoo, että kesän aikana on realisoitu 1889,1 bitcoinia, jotka oli lainvoimaisesti tuomittu valtiolle menetetyiksi.

Talousjohtaja Pekka Pylkkänen Tullista kertoo STT:lle, että takavarikoiduista ja kesällä myydyistä bitcoineista suurin osa on peräisin Douppikauppaa koskevasta huumausainerikostutkinnasta. Turun hovioikeus tuomitsi vuonna 2017 miehen useaksi vuodeksi vankeuteen. Mies möi hankkimiaan huumeita anonyymissa Tor-verkossa toimineella Silkkitie-kauppapaikalla nimimerkillä Douppikauppa.

Tulli takavarikoi aikanaan mieheltä 1 666 bitcoinia. Virtuaalivaluutat ovat olleet tähän saakka viraston hallussa olevassa bitcoin-lompakossa.

Keväällä päättyneessä kilpailutuksessa Tulli hankki virtuaalivaluutoilleen välittäjät, ja nyt valuutat on realisoitu.

Tullilla on Pylkkäsen mukaan edelleen takavarikossa noin 90 bitcoinia ja muita virtuaalivaluuttoja, mutta niitä koskevista rikosasioista ei ole vielä tullut lainvoimaisia oikeuden päätöksiä.

Rahat on jo tilitetty valtiolle

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi toukokuussa , että takavarikoiduista bitcoineista saatavia rahoja käytetään sodassa olevan Ukrainan hyväksi. Rahat on määrä käyttää humanitääriseen apuun ja jälleenrakennukseen.

Pylkkäsen mukaan bitcoin-myynneistä saadut rahat on jo tilitetty valtiolle.

– Ilmeisesti ne (rahat) ovat Ukrainaan menossa, hän sanoo.

Hallitus päättikin toista lisätalousarviota koskevassa esityksessään toukokuussa varata noin 70 miljoonaa euroa Ukrainan akuuttia humanitääristä tilaa helpottamaan.

Lisäavustus oli määrä rahoittaa pääosin tullilta saatavilla bitcoin-tuotoilla. Lisätalousarviossa tuloksi oli arvioitu noin 55 miljoonaa euroa.

Suuret arvonvaihtelut ovat tyypillisiä bitcoinin kaltaisille virtuaalivaluutoille. Torstaina aamupäivällä yhden bitcoinin arvo liikkui Googlen kryptovaluuttaseurannan mukaan noin 22 000 eurossa. Heinäkuun alussa sen arvo oli runsaat 18 000 euroa.