Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espanjassa yli 45 asteen helteitä toista päivää peräkkäin – maastopalot riehuivat Länsi-Euroopassa

Lounais-Euroopassa kärvisteltiin jälleen helleaallon kourissa torstaina.

Iberian niemimaalla, jossa sijaitsevat muun muassa Espanja ja Portugali, on tällä viikolla mitattu päivittäin yli 40 asteen lämpötiloja. Espanjan ilmatieteen laitos AEMET:in mukaan korkein maassa mitattu lämpötila nousi torstaina toista päivää peräkkäin yli 45 asteen. Torstaina 45 asteen raja ylittyi vain yhdellä mittauspisteellä, kun keskiviikkona AEMET kertoi rajanylityksestä neljällä mittauspisteellä.

Maanantaina ja tiistaina Espanjan korkeimmat lämpötilat olivat yli 43 asteen.

Espanjassa maastoa palanut tänä vuonna yli 70 000 hehtaaria

Maanantaina Espanjan länsiosan Extremaduran alueella alkanut maastopalo on levinnyt ainakin 4 000 hehtaarin alueelle.

Espanjassa on tänä vuonna palanut yhteensä yli 70 300 hehtaaria metsää heinäkuun alkuun mennessä, maan hallitus kertoi. Määrä on lähes kaksinkertainen verrattuna kymmenen viime vuoden keskiarvoon.

Portugalissa ainakin yksi ihminen kuoli palojen seurauksena. Lisäksi noin 60 ihmistä on loukkaantunut ja hieman alle tuhat ihmistä on evakuoitu kodeistaan.

– Portugalissa eletään maksimaalista maastopalojen riskin aikaa, maan pääministeri Antonio Costa tviittasi torstaina.

Kreikan merivartioston mukaan maastopalojen sammuttamisessa auttanut helikopteri putosi mereen keskiviikkona. Onnettomuus vaati kaksi kuolonuhria.

Ranskassa ja Britanniassa varaudutaan helleaaltoon

Helleaallon uskotaan iskevän Ranskaan ja Britanniaan ensi viikolla.

Britannian ilmatieteenlaitos Met mukaan tietokone-ennusteissa alkuviikon helteet nousisivat jopa yli 40 asteen, mutta ennusteen toteutumisen arvellaan olevan melko epätodennäköistä.

Britannian nykyinen lämpöennätys on 38,7 astetta, joka mitattiin heinäkuussa 2019.

Ranskassa lämpötilojen odotetaan nousevan yli 40 asteen sunnuntain ja tiistain välisenä aikana. Ranskan lämpöennätys (46 astetta) mitattiin kesäkuussa 2019.

Bordeaux'n kaupungin lähistöllä lähes 4 000 hehtaaria maastoa on jo palanut tällä viikolla. Torstaina palon sammutustyöt olivat edelleen käynnissä.

Tilanne vaikea myös Gibraltarinsalmen toisella puolella

Metsäpalot riehuivat myös Gibraltarinsalmen toisella puolella Marokossa, missä sadat palomiehet ja sotilaat taistelivat torstaina sammuttaakseen neljä kuningaskunnan pohjoisosien metsiköissä riehuvaa suurta paloa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset joutuivat evakuoimaan kyliä samalla kun sammutuslentokoneet pudottivat taivaalta vettä roihuihin.

AFP:n mukaan osa evakuoidusta paimensi elinkeinoilleen kriittistä karjaa ja hevosia tulipalolta suojaan.

Tulipalot ovat riehuneet keskiviikkoyöstä alkaen ja torstai-iltaan mennessä maassa oli palanut ainakin tuhannen hehtaarin edestä metsää, Marokon viranomaiset kertoivat AFP:n mukaan. Myös Marokossa lämpötilat ovat olleet viime päivinä 45 asteen tienoilla.

"On aivan liian kuuma heinäkuuksi"

Brittilehti Guardian kirjoitti tällä viikolla, että vaarallisista helleaalloista on Euroopan lisäksi kärsitty myös Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Kiinassa oli tiistaina annettu yli 80 kaupunkiin hellevaroitus.

Suurkaupunki Shanghaihin on tälle päivälle ennustettu BBC:n mukaan 41 astetta.

– On aivan liian kuuma heinäkuuksi, Shanghaissa asuva Wang Ying sanoi Guardianille.

– Ilmastointini on ollut päällä koko päivän enkä uskalla mennä ulos ollenkaan, edes parvekkeelleni, hän sanoi.

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP