Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sri Lankan presidentti ei päässyt lähtemään maasta lentäen, harkitsee pakoa meriteitse

Etelä-Aasiassa sijaitsevan Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksa ei päässyt tiistaina lähtemään maasta, kertoivat viralliset lähteet tiistaina. 73-vuotias presidentti on luvannut erota tehtävästään keskiviikkona ja tasoittaa tietä "rauhanomaiselle vallansiirrolle".

Hän on ollut laajojen mielenosoitusten kohteena maassa, joka kärsii historiansa pahimmasta talouskriisistä.

Rajapaksaa ei voida pidättää presidentin virassa ollessaan, joten hänen uskotaan haluavan päästä ulkomaille ennen kuin eroaa tehtävästään, jotta välttäisi pidätyksen.

Hän yritti tiistaina lentää Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin Dubaihin, mutta matkustusviranomaiset eivät suostuneet menemään lentoaseman vip-henkilöiden tilaan leimaamaan Rajapaksan passia. Presidentti taas ei halunnut mennä lentoaseman julkisten tilojen läpi passin leimaukseen, koska pelkäsi väkijoukon kostotoimia.

Virallisten lähteiden mukaan presidentti harkitsisi myös lähtöä meriteitse. Rajapaksa voisi paeta saarelta merivoimien partioaluksella.

Myös presidentin nuorin veli, ex-talousministeri Basil Rajapaksa yritti poistua maasta tiistaina, mutta sai samankaltaisen vastaanoton kuin presidenttiveljensä.

Sähkökatkoksia, ruoka- ja bensapulaa

Presidentti pakeni lauantaina mielenosoittajia, jotka tunkeutuivat hänen virka-asuntoonsa pääkaupungissa Colombossa.

Eroavan pääministerin Ranil Wickremesinghen esikunta vahvisti maanantaina, että presidentti olisi eroamassa keskiviikkona. Se kertoi saaneensa asiasta virallisen vahvistuksen paossa olleelta presidentiltä.

Myös pääministeri Wickremesinghe kertoi lauantaina eroavansa tehtävästään, jotta maahan saataisiin muodostettua uusi kaikkien puolueiden koalitiohallitus.

Wickremesinghe nimitettiin pääministeriksi toukokuussa. Edellinen pääministeri, hänkin presidentti Rajapaksan veli, Mahinda Rajapaksa jätti virkansa toukokuussa levottomuuksien vuoksi.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.