Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian Johnsonin hallitus horjuu, mutta pääministeri pitää kiinni asemastaan – eronnut terveysministeri Javid kehotti muitakin ministereitä eroamaan

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo pitää asemastaan kiinni, vaikka liuta hänen hallituksensa ministereitä on ilmoittanut eroavansa. Johnson kommentoi asiaa tänään pääministerin kyselytunnilla.

– Pääministerin tehtävä vaikeissa olosuhteissa, kun tälle on annettu valtava mandaatti, on jatkaa ja niin aionkin tehdä, Johnson sanoi parlamentin jäsenille.

Erostaan ilmoittivat eilen valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid. Molempien syynä oli epäluottamus pääministeri Johnsoniin.

Kouluista vastaavana ministerinä toiminut Robin Walker kertoi erostaan Twitterissä tänään. Aikaisemmin tänään lapsi- ja perheministerinä toiminut Will Quince kertoi Twitterissä toimittaneensa erokirjeensä pääministeri Boris Johnsonille aamulla. Sekä Walker että Quince olivat niin sanottuja junioriministereitä eli eivät täysivaltaisia kabinetin jäseniä.

"Ongelma on ylhäällä"

Kyselytunnin jälkeen Javid kehotti muitakin ministerejä eroamaan.

– Ongelma on ylhäällä, ja uskon, ettei se muutu, Javid sanoi.

– Ja tämä merkitsee sitä, että meidän, jotka olemme vastuullisessa asemassa, on tehtävä tämä muutos, hän jatkoi.

Javidin ja Sinakin eroaminen laukaisi vyöryn, jonka seurauksena 27 ministeriä ja avustajaa on tähän mennessä ilmoittanut erosta, kertoo BBC.

Epäluottamusta oman puolueen jäseniltä

Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten pääministeri Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Tänään erostaan ilmoittanut Quince kirjoitti eroilmoituksensa yhteydessä saaneensa tietää, että hän on toistanut medialle hänelle annettuja tietoja, jotka ovat sittemmin paljastuneet vääriksi. Quince oli vielä maanantaisessa haastattelussa puolustanut Johnsonia sanoen, ettei pääministeri ollut tietoinen mistään täsmällisistä Pincheriä vastaan esitetyistä syytöksistä, kertoo muun muassa BBC.

Ministerien eroamiset on vain viimeisin suo, jonka läpi Johnson on tarponut. Aikaisemmin kesäkuussa pääministeri joutui konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestykseen, jonka hän kuitenkin voitti äänin 211–148. Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia hänen oman puolueensa päättäjistä äänesti Johnsonia vastaan. Hän kuitenkin piti äänestyksen myötä paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä.

Epäluottamusäänestykseen Johnsonin vei niin sanottu juhlintakohu. Britanniassa ja maailmalla puhuttaneessa kohussa ryvettyneen pääministerin mielestä epäluottamusäänestyksen päätös olisi ollut hyvä hetki jättää taakse hänen johtajuuteensa liittyneet nahistelut konservatiivipuolueen sisällä.

Johnson on nimittänyt jo uusia ministereitä

Pääministeri Johnson nimitti myöhään tiistai-iltana uusia ministereitä hallituksestaan eronneiden valtiovarainministerin ja terveysministerin tilalle.

Uudeksi valtiovarainministeriksi nimitettiin opetusministerinä toiminut Nadhim Zahawi ja terveysministeriksi pääministerin kansliapäällikkönä toiminut Stephen Barclay.

Irakista Britanniaan lapsena muuttanut Zahawi perusti ennen parlamenttiuraansa mielipidemittauksia toteuttavan analytiikka- ja tutkimusyhtiö YouGovin. Ennen opetusministerin pestiään hän toimi Britannian koronarokotuksista vastaavana vastuuhenkilönä.

Barclay on toiminut aiemmin myös muun muassa Britannian brexit-ministerinä.

Uutena opetusministerinä aloittaa yliopistoasiain apulaisministerinä toiminut parlamenttiedustaja Michelle Donelan.

Johnson kertoi tienneensä konservatiivien johtohahmon käytöksestä tehdystä valituksesta

Pincheriä syytetään useammasta lähentelytapauksesta. Hän on sanonut aikovansa hakea ammattiapua, mutta kiistää häntä kohtaan esitettyjä vanhempia syytöksiä.

Johnson kertoi tiistai-iltana televisioidussa haastattelussa tienneensä vuonna 2019 Pincheristä ja tämän käytöksestä tehdystä valituksesta. Tapaus oli Johnsonin mukaan kuitenkin ratkaistu.

Johnson sanoi tehneensä "pahan virheen", kun hän ei tehnyt mitään kuulemansa suhteen. Samoin Johnson pahoitteli sitä, että hän kuulemastaan syytöksestä huolimatta nimitti Pincherin puolueensa johtotehtäviin.

Oppositiojohtaja Starmer: "On selvää, että tämä hallitus on kaatumassa"

Britannian entinen brexit-ministeri David Frost ilmoitti Twitterissä tukevansa molempien ministereiden eroja ja kirjoitti uskovansa, että Britannian sekä konservatiivipuolueen etu olisi uusi johtaja.

Sunakin, Javidin, Quincen ja Frostin vanavedessä useampi konservatiivipoliitikko on ilmaissut julkisesti epäluottamuksensa pääministeriä kohtaan. Muita hallituksen ministereitä ei kuitenkaan toistaiseksi ole eronnut.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtajan Keir Starmerin mukaan ministerierojen myötä "on selvää, että tämä hallitus on nyt kaatumassa".

– Konservatiivipuolue on korruptoitunut, eikä yhden miehen vaihtaminen korjaa mitään. Vain hallituksen todellinen vaihdos antaisi Britannialle tuoreen alun, jota se kaipaa, hän sanoi tiedotteessaan.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.