Yön uutiskooste | Tuomioistuin totesi televisiotähti Bill Cosbyn seksuaalisesti hyväksikäyttäneen teinityttöä 1970-luvulla – yksittäisten kotitalouksien puunpoltto voi heikentää lähialueen ilmanlaatua

Yksittäisten kotitalouksien puunpoltto voi heikentää huomattavasti lähialueen ilmanlaatua, kertoo THL:n tutkimus

Yksittäiset kotitaloudet voivat heikentää oman alueensa ilmanlaatua polttamalla puuta tehottomasti, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

THL selvitti ilman epäpuhtauksien vaihtelua puun pienpolttoa suosivalla pientaloalueella Kuopiossa talvikaudella 2020–2021.

Tutkimuksen mukaan ulkoilu rauhallisella pientaloalueella voi johtaa jopa yhtä suureen ilmansaastealtistumiseen kuin kävely vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella.

Puhtaammaksi puun polttamista voi tehdä esimerkiksi varmistamalla, että tulisija ja poltettava puu ovat kuivia ja puhtaita.

Uutissuomalainen: Poissaolojen määrä kouluissa kasvoi jopa kymmeniä prosentteja

Poissaolojen määrä kasvoi suurimpien kaupunkien peruskouluissa jopa kymmeniä prosentteja päättyneenä lukuvuonna. Tiedot selvisivät Uutissuomalaisen kyselyssä 20 suurimmalle kaupungille.

Kyselyyn vastasi 15 kaupunkia, joista 11 pystyi antamaan arvion poissaolojen määrän muutoksesta. Kaikissa 11 kaupungissa poissaolojen määrä oli kasvanut.

Vastausten perusteella poissaolojen kasvu johtuu lähinnä koronasta ja muista tartuntataudeista johtuvista sairauspoissaoloista.

Eurobarometri: Alle puolet eurooppalaisista hyväksyy Venäjän vastaiset pakotteet, jos ne nostavat hintoja

Ukrainan sodan takia asetetut pakotteet Venäjää kohtaan saavat eurooppalaisilta laajaa kannatusta. Sen sijaan kun EU-kansalaisilta kysytään, saavatko vastatoimet vaikuttaa ruoan tai energian hinnannousuun, innostus laimenee. Tämä käy ilmi Eurobarometristä.

Kyselystä selviää, että noin 60 prosenttia eurooppalaisista ei ole valmis siihen, että pakotteet nostavat energian tai elintarvikkeiden hintoja. Suomessa pakotteiden aiheuttamaan hintojen nousuun suhtaudutaan selvästi hyväksyvämmin kuin muissa jäsenmaissa.

Eurobarometriin haastateltiin Suomessa noin tuhat ja koko unionissa noin 26 600 ihmistä kasvokkain ja verkossa. Kysely tehtiin huhtikuun puolivälin ja toukokuun puolivälin välisenä aikana.

Capitol-kuulemiset: Trump painosti republikaanipäättäjiä kumoamaan osavaltioidensa äänestystulokset presidentinvaalien jälkeen

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump liittolaisineen painosti henkilökohtaisesti useita republikaanipäättäjiä kumoamaan osavaltioidensa äänestystuloksia vuoden 2020 presidentinvaalien jälkimainingeissa, arvioi edustajainhuoneen asettama tutkintakomitea.

Painostamisesta kertoi järjestyksessään neljännessä kongressitalon valtausta käsittelevässä kuulemisessa Arizonan osavaltion edustajainhuoneen puhemies Rusty Bowers.

Bowersin mukaan Trump myös vaati, että osavaltion päätäntäelimessä järjestettäisiin kuuleminen vaalivilppisyytösten tutkimiseksi. Bowers kertoi vastanneensa Trumpille, ettei todistusaineisto anna syytä kuulemiselle, eikä hän halua joutua pelinappulaksi. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain senaatin republikaanit ja demokraatit esittelivät lakialoitteen aselakien kiristämiseksi

Yhdysvaltain senaatin demokraatit ja republikaanit esittelivät yhteisen lakialoitteen aselakien kiristämiseksi.

Lakialoitteessa kiristettäisiin muun muassa taustatutkimuksia alle 21-vuotiaille aseenostajille ja ohjattaisiin tukirahaa osavaltioille lakialoitteiden tekemiseen, joilla vaaralliseksi todetuilta henkilöiltä voitaisiin takavarikoida aseita.

Viikkojen ajan lakialoitetta valmistellut ryhmä uskoo aloitteen saavan tarpeeksi kannatusta senaatissa. Jos lakialoite hyväksyttäisiin senaatissa, se olisi merkittävin aselakiuudistus vuosikymmeniin. (Lähde: AFP)

Guardian: Britannian rautatieverkkoa ylläpitävä Network Rail aikoo vähentää työvoimaansa 1 800 henkilöllä

Britannian rautatieverkkoa ylläpitävä Network Rail aikoo vähentää työvoimaansa 1 800 henkilöllä, kertoo brittilehti Guardian.

Lehden mukaan yritys antoi maanantaina kuljetusalan ammattiliitto RMT:lle kirjeen, jossa se kertoi aikovansa aloittaa viralliset neuvottelut työvoiman vähentämisestä kuun vaihteessa.

Tiistaina Britanniassa alkoi rautatiealan työntekijöiden suurin lakko yli kolmeen vuosikymmeneen.

Guardian kirjoittaa, että lakkojen taustalla on työntekijöiden palkat ja työolosuhteet. RMT arvioi Network Railin aikovan vähentää turvallisuudelle kriittisiä työpaikkoja, joka lisäisi rautatiealan työntekijöiden työtunteja.

Tuomioistuin totesi televisiotähti Bill Cosbyn seksuaalisesti hyväksikäyttäneen teinityttöä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltion Santa Monicassa siviilituomioistuimen valamiehistö totesi tiistaina televisiotähti Bill Cosbyn seksuaalisesti hyväksikäyttäneen teinityttöä lähes 50 vuotta sitten.

Teko tapahtui vuonna 1975 Playboy-kartanossa Los Angelesissa, kun uhri oli vain 16-vuotias. Tuomioistuin myönsi nyt 64-vuotiaalle uhrille puolen miljoonan dollarin vahingonkorvauksen.

Kyseessä on ensimmäinen Cosbya vastaan voitettu oikeusjuttu. Cosby tuomittiin aiemmin vankeuteen naisen huumaamisesta ja seksuaalisesta ahdistelusta, mutta yhdysvaltalainen tuomioistuin kumosi myöhemmin Cosbyn tuomion. (Lähde: AFP)

Matti Mattsson starttaa Budapestin MM-kisoissa päämatkalleen

Olympialaisten pronssimitalisti Matti Mattsson kilpailee tänään Budapestin MM-kisoissa päämatkallaan 200 metrin rintauinnissa. Mattsson tavoittelee alkueristä paikkaa illan välieriin. Hän ui kolmannessa alkuerässä, joka uidaan aikataulun mukaan kello 10.58 Suomen aikaa.

Välierät alkavat kello 19.45, ja loppukilpailu uidaan torstaina.

Mattsson saavutti viime vuonna Tokion olympialaisissa pronssimitalin Suomen ennätysajalla 2.07,13. Mattssonilla on pronssimitali myös Barcelonan 2013 MM-kisoista.

Bill Cosbya käsittelevää sähkettä korjattu: Siviilituomioistuin sijaitsee Kalifornian osavaltion Santa Monicassa, ei Los Angelesissa. Teko tapahtui vuonna 1975, ei vuonna 1974.

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin? Isoja ja pieniä päätöksiä, joilla on väliä

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka