Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Pankki: Venäjän hyökkäys taittaa Suomen talouden elpymisen – taantumaa ei voi sulkea pois, jos sota pitkittyy

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää Suomen talouden näkymiä, toteaa Suomen Pankki ennusteessaan. Suomen talous kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna vielä 1,7 prosenttia, mutta ensi vuonna kasvu hidastuu 0,5 prosenttiin. Kasvun odotetaan piristyvän uudelleen 1,5 prosenttiin vuonna 2024, kun kansainvälisen talouden vaikeudet helpottavat ja inflaatio hidastuu.

Finanssipolitiikan keventämiselle yleisillä veroalennuksilla tai laajamittaisilla tulonsiirroilla ei pääjohtaja Olli Rehnin ole nyt perusteita, vaikka kiihtynyt inflaatio tekee nyt syvää lovea reaalituloihin ja ostovoimaan. Suomella on tällä hetkellä taloudessa vahva suhdanne ja työllisyys kohenee, mutta samalla julkista taloutta painaa merkittävä kestävyysvaje.

– Sen takia me suosittelemme kohdennettuja määräaikaisia toimia, jos sellaisiin päädytään. Ymmärrän hyvin, että se aiheuttaa monille vaikeuksia ja tuskaa, kun inflaatio on nopeaa.

Kasvavat tulonsiirrot johtaisivat nykytilanteessa kuitenkin inflaation kiihtymiseen entisestään. Palkkaratkaisuissa pitäisi nyt välttää ajautumista takaisin takavuosien palkkainflaatiokierteeseen.

– Se saattoi jollain tavalla toimia nopean kasvun vaiheessa, mutta ei kylläkään kypsän, modernin talouden vaiheessa. On vaikea nähdä, että sellainen palkkainflaatiokierre olisi millään tavalla tavoiteltava Suomen kansantalouden, kestävän kasvun, korkean työllisyyden tai palkansaajien reaalisen ostovoiman näkökulmasta.

Inflaatio pysyy tänä vuonna korkeana

Suomen Pankki ennakoi ennusteessaan, että inflaatio pysyy tänä vuonna korkeana, 5,6 prosentissa, kun tuotannon pullonkaulat ja korkeat raaka-aineiden hinnat kiihdyttävät sitä.

– Ensi vuonna inflaation odotetaan hidastuvan, kun energian vaikutus inflaatioon pienentyy ja toimitusketjujen häiriöiden odotetaan helpottavan, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum tiedotteessa.

Ensi vuonna inflaation odotetaan hidastuvan Suomessa 2,4 prosenttiin. Euroalueella inflaatio hidastuu ennusteen mukaan vuonna 2024 vähitellen 2 prosentin tuntumaan, eli Euroopan keskuspankin tavoitteeseen. Tätä tavoitetta ajaa myös EKP, joka on viestinyt lopettavansa arvopaperiostot heinäkuussa ja aloittavansa silloin myös ohjauskorkojen nostot. Seuraava, mahdollisesti suurempi nosto on luvassa syyskuussa.

Sodan kulkua mahdoton ennustaa

Ennusteessa todetaan, että Suomen talous oli julkista taloutta lukuun ottamatta jo pitkälti toipunut koronan aiheuttamasta taantumasta, kun Venäjä aloitti sotansa. Ennen sitä suhdannetilanne näytti lähivuosina kohenevan sekä Suomessa että muualla euroalueella.

– Taantuman uhkaa ei voida sulkea pois, jos sota Ukrainassa pitkittyy, energian ja raaka-aineiden hinnat nousevat entisestään ja talouden sopeutuminen on hidasta, ennusteessa todetaan.

Suomen Pankin ennuste lähtee oletuksesta, että sodasta kumpuava epävarmuus hälvenee ajan mittaan. Sodan etenemistä on kuitenkin mahdotonta ennakoida.

– Talous voi kehittyä arvioitua heikommin erityisesti silloin, jos häiriöt raaka-aineiden ja tavaroiden saatavuudessa jatkuvat eivätkä hintapaineet hellitä. Pahimmassa tapauksessa koko euroalueen talous voisi ajautua taantumaan, ennusteessa todetaan.