Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ecuadorin presidentti julisti hätätilan mielenosoitusten vuoksi

Etelä-Amerikassa Ecuadorissa presidentti Guillermo Lasso on julistanut hätätilan kolmeen provinssiin, mukaan lukien maan pääkaupunkiin. Syynä ovat väkivaltaisiksi äityneet protestit, joissa alkuperäiskansat ovat vastustaneet polttoaineiden hinnannousua.

Hätätilan julistettuaan presidentti voi kutsua asevoimat ylläpitämään järjestystä, rajoittaa kansalaisoikeuksia ja julistaa ulkonaliikkumiskieltoja.

Ecuadorin runsaan 17 miljoonan asukkaan väestöstä lukeutuu alkuperäiskansoihin yli miljoona. Ecuadorin alkuperäiskansojen kattojärjestö Conaie aloitti alkuviikosta hallituksen vastaiset protestit, joihin on sittemmin liittynyt opiskelijoita, työntekijöitä ja muita tukijoita.

Mielenosoittajat ovat tukkineet teitä eri puolilla maata, myös pääkaupunki Quitoon johtavia valtateitä. Viranomaisten mukaan väkivaltaisiksi äityneissä mielenosoituksissa on loukkaantunut runsaat 40 ihmistä ja lähes yhtä monta ihmistä on pidätetty.

Alkuperäiskansojen järjestöllä useita vaatimuksia

Presidentti Lasso neuvotteli torstaina alkuperäiskansojen johtajien kanssa tuloksetta. Alkuperäiskansojen järjestö on sanonut avaavansa teitä vasta kun hallitus on vastannut järjestön vaatimuksiin.

Kymmenen vaatimuksen listalla on polttoaineiden hinnan laskun lisäksi muun muassa elintarvikkeiden hintojen valvonta ja miljoonien paikallisten perheiden pankkilainojen uudelleenneuvottelu.

Protesteja liennyttääkseen Lasso ilmoitti myöhään perjantaina pitämässään puheessa pienestä korotuksesta Ecuadorin köyhimmille maksettavaan kuukausittaiseen tukeen. Lasso esitteli myös velkaantuneita auttamaan tarkoitetun ohjelman.

Vastaavia protesteja nähtiin muutama vuosi sitten

Öljyntuottajamaa Ecuador kärsii inflaatiosta, työttömyydestä ja köyhyydestä. Koronapandemia on voimistanut maan ongelmia. Polttoaineiden hinta on noussut Ecuadorissa jyrkästi vuodesta 2020 alkaen.

Viimeksi maassa nähtiin suuria polttoainemielenosoituksia vuonna 2019 polttoaineen hinnan yli kaksinkertaistuttua silloisen hallituksen poistettua polttoaineiden verotuet. Tuolloinkin alkuperäiskansojen järjestö johti hinnankorotuksia vastustavia protesteja. Vuonna 2019 mielenosoitusten yhteydessä kuoli ainakin kuusi ihmistä.

Protestit saatiin tuolloin loppumaan Ecuadorin hallitutuksen peruttua polttoaineiden verotukien leikkauksen, josta protestit alkoivat.