Helvetin enkelien jäsen toimi vuosia oikeudenkäyntiavustajana – myös hovioikeus katsoi sopimattomaksi ja perui toimiluvan

Helsingin hovioikeus katsoi Helvetin enkelien jäsenen olevan sopimaton toimimaan luvan saaneena oikeudenkäyntiavustajana. Hovi katsoi oikeudenkäyntiavustajalautakunnan tavoin, että rikollisryhmän jäsenyys oli riittävä syy perua toimilupa.

Hovin mukaan oikeudenkäyntiavustajien rooli edellyttää heidän olevan riippumattomia sellaisista ulkoisista vaikutteista, jotka voivat haitata heidän kykyään valvoa täysipainoisesti asiakkaansa etua sekä säilyttää riippumattomuutensa toiminnassaan.

Lautakunnan tavoin myös hovioikeus katsoo Helvetin enkeleitä pidettävän järjestäytyneenä rikollisryhmänä, jonka toiminnan pääasiallinen tulonlähde on kansainvälinen huumekauppa. Oikeudenkäyntiavustajana toimineen Ilkka Ukkosen toimintaan ei kuitenkaan hovioikeudenkaan mukaan ole kohdistunut moitteita.

Hovi katsoi, että Helvetin enkelien jäsenyys ja oikeudenkäyntiavustajana toimiminen eivät ole yhteensovitettavissa.

– Yhdistyksen jäsenyys ilmensi sitoutumista sen arvomaailmaan. Yhdistyksen toiminnasta esitetty selvitys huomioon ottaen sen jäsenyys voi vaarantaa oikeudenkäyntiavustajan kyvyn asianmukaisesti täyttää velvollisuutensa päämiehiään, vastapuolia sekä viranomaisia kohtaan, perustelee hovioikeus tuomiotaan siitä annetussa tiedotteessa.

Lautakunta: Kerhojäsenyys horjuttaa luottamusta oikeudenkäyntiavustajiin

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta peruutti Ukkosen luvan syksyllä 2020. Päätöksessään lautakunta totesi tuolloin, että Helvetin enkelit on järjestäytynyt rikollisryhmä. Lautakunnan mukaan se, että ryhmään kuuluu oikeudenkäyntiavustaja, horjuttaa vakavasti yleisön luottamusta oikeudenkäyntiavustajia kohtaan sekä murtaa koko oikeusjärjestelmän uskottavuutta ja riippumattomuutta.

Lautakunta ei väittänyt, että Ukkosen riippumattomuus olisi vaarantunut yksittäisissä hänen hoitamissaan asioissa. Lautakunta sanoi tuolloin, että riippumattomuutta on kuitenkin arvioitava yleisellä tasolla ja siten, miltä se näyttää ulospäin.

Hovin mukaan luvan peruuttaminen ei ollut kohtuutonta eikä oikeudenkäyntiavustajalautakunnan ratkaisu myöskään loukannut perus- ja ihmisoikeuksia.

50-vuotias Ukkonen on ollut luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja vuodesta 2014. Ukkosen tie oikeussaleihin puolustajan paikalle on ollut epätavallinen: hän on itse istunut vankilassa taposta ammuttuaan Bandidos-jengiläisen Helsingin Hietalahdessa keskellä vilkasliikenteistä katua keväällä 1996. Veriteko liittyi oikeuden mukaan moottoripyöräkerhojen välienselvittelyyn.

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta sai ilmoituksen Ukkosen Helvetin enkelit -jäsenyydestä syksyllä 2020 keskusrikospoliisilta (KRP), joka luokittelee Helvetin enkelit järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Toiminut avustajana jengioikeudenkäynneissä

STT on jutuissaan kertonut Ukkosen taustasta, koska se liittyy oikeudenkäynteihin, joissa hän on toiminut avustajana. Ukkonen on esimerkiksi edustanut rikollisryhmä United Brotherhoodia (UB) sen lakkauttamista koskeneissa oikeudenkäynneissä sekä puolustanut ryhmän johtajaa tämän talous- ja huumausainerikosoikeudenkäynneissä.

UB:n ja Helvetin enkeleiden läheisistä väleistä on useita tietoja. Jengit ovat KRP:n mukaan olleet jo pidemmän aikaa samassa leirissä ja toisilleen myötämielisiä. UB:n ja Helvetin enkeleiden välistä yhteistyötä on tutkittu poliisissa ja käsitelty tuomioistuimessa.

Helsingin hovioikeus piti tammikuussa voimassa käräjäoikeuden aiemman päätöksen UB:n lakkauttamisesta. Oikeuden mukaan UB ja sen alaisuudessa toiminut Bad Union (BU) ovat järjestäytyneet vakavien rikosten tekemiseksi ja toimineet olennaisella tavalla vastoin lakia ja hyviä tapoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka