Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fed rysäytti ohjauskorkoon 0,75 prosenttiyksikön korotuksen – inflaatio halutaan kuriin, mutta hinta voi käydä kalliiksi

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti keskiviikkona ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksiköllä. Viimeksi näin suuri kertakorotus on tehty vuonna 1994. Pankki viesti samalla, että koronnostoja on tänä vuonna tulossa lisää.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell sanoi, että se voi nostaa ohjauskorkoa vielä 0,75 prosenttiyksiköllä heinäkuussa.

– Joko 0,5 tai 0,75 prosenttiyksikön nousu vaikuttaa todennäköiseltä seuraavassa kokouksessamme, hän sanoi.

Toimella Fed pyrkii saamaan Yhdysvalloissa laukalle lähtenyttä inflaatiota kuriin, mutta vaarana on, että korotus ajaa maan talouden taantumaan. Toukokuun inflaatio oli Yhdysvalloissa 8,6 prosenttia.

Fed on nostanut ohjauskorkoa jo kahdesti tänä vuonna

Fedin ilmoittama ohjauskoron nosto vei Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden tärkeimpiä indeksejä hetkellisesti nousuun. Yhdysvaltojen osakeindekseistä S&P 500 nousi 1,6 prosenttia ja Dow Jones 1,2 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi hyppäsi 2,7 prosentin nousuun.

Osakkeet ovat olleet paineen alla suurimman osan tätä vuotta odottaen rahapolitiikan kiristymistä. Markkinat laskivat erityisen voimakkaasti perjantaina ja maanantaina viimeisimmän kuluttajahintaindeksin raportin jälkeen.

Fed on nostanut ohjauskorkoa kahdesti aiemmin tänä vuonna, 0,25 prosenttiyksikköä maaliskuussa ja 0,5 prosenttiyksikköä toukokuussa.

Uuden korotuksen myötä ohjauskorko nousee 1,5–1,75 prosentin vaihteluväliin. Koroista päättävän avomarkkinakomitean jäsenet ennakoivat, että korko nousee vuoden loppuun mennessä 3,4 prosenttiin.

Kovilla toimilla Fed pyrkii siihen, että inflaatio hidastuisi takaisin tavoitetasolle, eli noin kahteen prosenttiin.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.