Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian odotetaan julkistavan lakiesityksen, joka koskee Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta

Britannian hallitukselta odotetaan lakiesitystä, jolla se aikoo yksipuolisesti muuttaa Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta.

Pohjois-Irlannin asema oli yksi vaikeimmista kysymyksistä koko brexit-neuvotteluissa, joten Britannian aikoma yksipuolinen irtiotto tyrmistyttää sekä naapurimaa Irlantia että muita EU-maita.

Britannian ulkoministeri Liz Truss kertoi Twitterissä keskustelleensa lakiesityksestä maanantaina EU-komission varapuheenjohtajan Maros Sefcovicin kanssa.

Brittihallitus ilmoitti jo toukokuussa aikovansa merkittävästi muuttaa Pohjois-Irlantia ja Irlantia koskevan pöytäkirjan kauppasääntöjä. EU on ilmoittanut, ettei pöytäkirjan sisällöstä voi yksipuolisesti päättää poiketa.

Lakiesitystä odotettiin julkaistavaksi maanantaina alkuillasta Suomen aikaa.

Irtiotto kiristäisi tilannetta

Vaikeudet juontavat juurensa paljon Britannian EU-eroa pidemmälle eli Pohjois-Irlannin riitaisaan historiaan ja 30 vuotta kestäneeseen veriseen sisällissotaan. Sota irlantilaismielisten katolisten ja brittimielisten protestanttien välillä päättyi monimutkaiseen rauhansopimukseen vasta vuonna 1998.

Aiottu irtiotto kiristäisi sekä Pohjois-Irlannin sisäistä tilannetta että Britannian naapurisuhteita Irlantiin, eivätkä muutkaan EU-maat katso pääministeri Boris Johnsonin sooloilua hyvällä.

Johnsonin hallitus on perustellut suunnitelmaa sillä, että se katsoo Britannian ja Pohjois-Irlannin välille sovittujen tullitarkastusten rikkovan vuoden 1998 rauhansopimusta. Selitystä on oudoksuttu, koska vielä brexit-väännön loppusuoralla joulukuussa 2020 Johnson hyväksyi itse juuri samat sopimusehdot, joista hän nyt julkaistavaksi odotetulla lakiesityksellä haluaa eroon.

Irlannin pääministeri: "Erittäin valitettavaa"

Irlannin pääministeri Micheal Martin on sanonut, että on "erittäin valitettavaa", että Yhdistynyt kuningaskunta aikoo uudistaa kansainvälisen sopimuksen, kertoi Guardian-lehti maanantaina ennen lakiesityksen julkistamista.

– Mielestäni se on uusi rimanalitus, koska meidän, Yhdistyneen kuningaskunnan ja koko Euroopan kaltaisten demokraattisten maiden luonnollinen odotus on, että kunnioitamme tekemiämme kansainvälisiä sopimuksia, Martin sanoi.

Suurin osa Pohjois-Irlannin lakia säätävän kokouksen jäsenistä oli allekirjoittanut avoimen kirjeen pääministeri Johnsonille. 90 jäsenestä 52 kertoi hylkäävänsä lakiesityksen.