Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus päättää tavoitteistaan luottaen vaalimenestykseensä ensi keväänä – puolue haluaisi keventää palkansaajien ansiotuloverotusta

Kokoomuksen puoluekokous Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla alkoi tänään. Puheenjohtaja Petteri Orpo esiintyi luottavaisena puolueen menestykseen tulevissa vaaleissa. Esitellessään kokoomuksen poliittista ohjelmaluonnosta Orpo totesi, että hallitusohjelmatavoitteet tehdään sen pohjalta.

– Jos ja kun me voitamme suomalaisten luottamuksen vuoden päästä keväällä järjestettävissä eduskuntavaaleissa, ja kun me olemme hallitusohjelmaneuvotteluissa, niin me teemme vielä tarkemmat ja syvemmälle menevät hallitusohjelmatavoitteet, mutta ne perustuvat tähän kehikkoon, kertoi Orpo ohjelmaluonnosta esitellessään.

Kokoomuksen lähitulevaisuuden poliittisia suuntaviivoja linjaavasta poliittisesta ohjelmasta päätetään sunnuntaina.

Ylen viime viikolla julkaistussa kannatusmittauksessa kokoomus oli ykkösenä reilulla kaulalla toisena oleviin sosiaalidemokraatteihin. 25,9 prosenttia kertoi, että äänestäisi kokoomusta, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. SDP:tä kertoi kannattavansa 18,7 prosenttia.

Kokoomus haluaa uudistaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa

Luonnoksen mukaan puolue tavoittelee työehtosopimusten yleissitovuuden rajaamista minimiehtoihin.

Tällä tarkoitetaan sitä, että vähimmäisehtoja lukuun ottamatta asiat haluttaisiin jättää pääasiassa paikallisesti sovittaviksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan on vielä auki, tarkoittaisiko tämä myös sitä, että työehtosopimuksessa sovitut yleiskorotukset nostaisivat vain sopimuksen minimipalkkaa.

Puolue tavoittelee ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Työttömyysturva olisi korkeampi työttömyyden alussa ja sen jälkeen tukisumma laskisi joko tasaisesti tai portaittain. Ansiosidonnainen työttömyysturva haluttaisiin myös laajentaa kaikkiin työssäkäyviin työttömyyskassan jäsenyydestä riippumatta.

Työmiljardi palkansaajille

Mykkänen nosti puoluekokouksessa pitämässä puheessaan esiin ansioveron keventämisen ratkaisuna inflaation myötä laskevaan ostovoimaan.

– Työmiljardi, eli suomalaisen palkansaajan kaikkiin tuloluokkiin kevennys, jolla saataisiin vuodessa satoja euroja lisää keskituloiselle jo tänä vuonna, sanoi Mykkänen tiedotustilaisuudessa.

Mykkänen korosti, että ansioverotusta pitäisi keventää pikaisesti kesken vuoden.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on nostanut ansiotuloveron kevennyksen yhtenä keinona kansalaisia kurittavaan hintojen nousuun.

Mykkänen haastoi keskustaa myös kritisoimalla Saarikon ehdotusta Suomeen luotavista erityistalousalueista.

– Tämmöistä himmeliä me emme Suomen kokoiseen maahan kaipaa, sitä on jokaisella vuosikymmenellä haikailtu ja jokaisella vuosikymmenellä se on todettu käytännössä mahdottomaksi ja vääristäväksi, Mykkänen sanoi.

Osakesäästötili vastasyntyneelle

Kokoomus haluaisi parantaa sijoittamisen edellytyksiä. Poliittisen ohjelman luonnoksen mukaan puolue laajentaisi osakesäästötilin käyttöalaa ja poistaisi sen maksimisijoitusrajan.

Tällä hetkellä osakesäästötilille voi siirtää enimmillään 50 000 euroa. Osakesäästötilin sisällä voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita ilman veroseuraamuksia eikä osingoistakaan peritä veroa, jos rahat pysyvät tilin sisällä.

Luonnoksessa ehdotetaan myös vastasyntyneiden osakesäästötiliä, johon valtio lahjoittaisi 300 euroa.

Kokoomus haluaa toteuttaa Fennovoiman Pyhäjoelle kaavaileman ydinvoimalan jollain muulla kuin venäläisellä teknologialla, linjataan poliittisen ohjelman luonnoksessa.

Fennovoima kertoi toukokuussa päättäneensä ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen venäläisen Rosatomin kanssa. Fennovoima myös perui Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen.

Esillä on myös VR:n yksinoikeusjärjestelmän purkaminen.

Häkkänen ja Valtonen hakevat jatkoa

Puoluekokouksessa valitaan puolueen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja ja puoluevaltuuston jäsenet. Nykyiselle puheenjohtajalle Petteri Orpolle ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita. Orpo valittiin ensimmäisen kerran kokoomuksen puheenjohtajaksi kesällä 2016.

Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja on Antti Häkkänen. Varapuheenjohtajistoon kuuluvat myös Elina Valtonen (ent. Lepomäki) ja Anna-Kaisa Ikonen.

Vajaa kaksi vuotta sitten Porin puoluekokouksessa Häkkänen sai 539,8 ääntä ja Valtonen 527,2. Nyt sekä Häkkänen että Valtonen ovat ilmoittaneet olevansa jälleen ehdolla puolueen varapuheenjohtajaksi.