Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Soraäänet eivät vaienneet – Boris Johnsonin uran jatko pääministerinä voi olla hutera

Vaikka Boris Johnson voitti maanantaina Britannian konservatiivipuolueen kansanedustajien äänestyksen luottamuksesta ja luonnehti voittoaan vakuuttavaksi, soraäänet eivät vaienneet. Sekä konservatiivipuolueesta, sen vastustajilta että politiikan tutkijoilta saatiin tuoreeltaan arvioita, joiden mukaan Johnsonin mahdollisuudet jatkaa pääministerinä voivat olla huterat.

Johnsonia vastaan äänestäneet konservatiivien kapinalliset väittivät, että tulos oli vaarantanut pääministerin kyvyn johtaa. Yksi heistä, Julian Sturdy, sanoi BBC:lle, että tulos oli "selkeä todiste siitä, että Johnson ei enää nauti puolueensa täyttä luottamusta ja että tämän pitäisi harkita asemaansa".

Suoremmin asetelman kiteytti toinen parlamentin konservatiivi, Roger Gale. Hänen mukaansa maanantain äänestyksen tulos oli Johnsonille erittäin huono, ja Gale pitäisi yllätyksenä, jos Johnson ei olisi eronnut pääministerin tehtävästä syksyyn mennessä.

Konservatiivit haastavien puolueiden johtajista työväenpuolueen Keir Starmer sanoi, että konservatiivit ovat "hajautunut" puolue luottamusäänestyksen jälkeen. Starmerin mukaan britit ovat kyllästyneet pääministeriin, "joka lupaa suuria mutta ei koskaan täytä lupauksiaan".

Liberaalidemokraattien johtaja Ed Davey puolestaan katsoi, että vaikka Johnson on takertunut valtaan, tämän maine ja auktoriteetti ovat nyt täysin menneet.

– Maamme vuoksi tätä epäonnistunutta pääministeriä ei voida enää tukea, Davey sanoi.

Yllättääkö sitkeä Johnson jälleen?

Myös jotkut Johnsonin tukijat parlamentissa myönsivät tilanteen haasteet. Walesin asioiden ministeri Simon Hart sanoi BBC:lle, että pääministerillä "on paljon todistettavaa". Hart kylläkin samalla painotti Johnsonin maanantain voiton merkitystä.

Ulkomailla jotkut politiikan tutkijat ehtivät jo tiistaiaamuna antaa arvioita, joiden mukaan Johnsonin käytännön mahdollisuudet jatkaa pääministerinä ovat heikentyneet olennaisesti.

Ruotsin Eurooppa-politiikan instituutin (Sieps) johtaja Göran von Sydow sanoi uutistoimisto TT:lle, että nyt kysymys kuuluu, kuinka kauan Johnson pystyy jatkamaan virassaan. Tutkija muistutti, että 41 prosenttia konservatiivien alahuoneen kansanedustajista äänesti epäluottamuslauseen puolesta.

– On melko vaikea nähdä, kuinka Johnson pystyy hallitsemaan ja pysymään vallassa, sanoi Euroopan politiikan asiantuntija von Sydow.

Hänen mukaansa Britannian konservatiivipuolue on nyt erittäin jakautunut.

– Jakautuminen koskee näkemystä Johnsonin johtajuudesta sekä luultavasti myös taustalla olevia poliittisia kysymyksiä.

Von Sydowin mukaan Johnson on yllättänyt sitkeydellään ennenkin ja voi tehdä sen uudelleen, mutta tutkijan mukaan se voi olla tällä kertaa vaikeaa.