Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin oikeus- ja sisäministeri sai täpärästi valtiopäivien tuen – pääministeri kritisoi epäluottamuslauseen ajoitusta

Ruotsissa oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson on saanut valtiopäivien tuen epäluottamusäänestyksessä. Epäluottamuksen puolesta äänesti 174 edustajaa, ministerin erottamiseksi olisi tarvittu 175 edustajaa.

Epäluottamusta vastaan äänesti 97 ja 70 pidättäytyi äänestämästä. Kahdeksan edustajaa ei ollut läsnä.

Pääministeri Magdalena Andersson sanoi äänestyksen jälkeen tiedotustilaisuudessa, että Ruotsi on tällä hetkellä haavoittuvassa asemassa ja tarvitsee vahvan hallituksen.

– Siksi on hyvä, että oikeusministeri voi jatkaa työtään, hän sanoi.

Andersson lisäksi kritisoi epäluottamuslauseen ajoitusta.

– On päätetty luoda epävarmuutta aikana, jolloin Ruotsi tarvitsee johtajuutta, yhtenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä, pääministeri sanoo.

Ruotsi ajautui hallituskriisin partaalle epäluottamusäänestyksen takia. Myös pääministeri Andersson olisi eronnut, jos Johansson ei olisi saanut valtiopäivien tukea. Koko hallituksen tulevaisuus oli siis vaarassa.

Ruotsin hallitus koostuu vain sosiaalidemokraateista.

"Pääministerin olisi pitänyt erottaa Johansson jo aikaisemmin"

Epäluottamusaloitteen takana oli ruotsidemokraatit, ja myös maltillinen kokoomus, liberaalit ja kristillisdemokraatit ilmoittivat tukevansa epäluottamuslausetta.

Ruotsin oppositio on katsonut, että Johansson ei ole ollut tehtäviensä tasalla. Taustalla ovat Ruotsissa tänä vuonna tapahtuneet useat ampumiset ja mellakat.

Ruotsidemokraatit ilmoittivat epäluottamusäänestyksestä sen jälkeen, kun maan perustuslakivaliokunta oli kritisoinut Johanssonia.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson sanoi saapuessaan valtiopäivien istuntosaliin, että heidän tehtävänään on tutkia, tekeekö oikeusministeri työtään.

Ruotsidemokraattien Henrik Vingen mukaan pääministerin olisi pitänyt erottaa Johansson jo kauan sitten, eikä epäluottamuksesta päättäminen voinut odottaa vaalipäivään asti.

Ratkaisevaan asemaan epäluottamusäänestyksessä nousi sitoutumaton kansanedustaja Amineh Kakabaveh. Hän äänesti tyhjää, joten Johansson sai täpärästi valtiopäivien luottamuksen.

Lähteet: TT, Dagens Nyheter ja Aftonbladet