Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian Johnson kuvailee niukkaa voittoaan konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestyksessä vakuuttavaksi

Britannian pääministeri Boris Johnson on voittanut konservatiivipuolueen epäluottamusäänestyksen äänin 211–148. Puolueen Graham Brady julisti myöhään illalla Suomen aikaa, että pääministerillä on konservatiivipuolueen luottamus.

Johnson saa siis pitää paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä. Johnsonin erottamiseksi olisi tarvittu epäluottamus vähintään 180:ltä konservatiivien kansanedustajalta.

Johnsonin luottamuksesta äänesti yhteensä 359 kansanedustajaa.

Äänestyksen jälkimainingeissa Johnson sanoi jatkavansa vallassa ja kuvaili voittaneensa epäluottamusäänestyksen vakuuttavasti. Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia hänen oman puolueensa päättäjistä äänesti Johnsonia vastaan.

Johnson pitää äänestyksen myötä paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä.

– Olen kiitollinen kollegoilleni ja tuelle, jonka he ovat minulle antaneet, Johnson sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestykseen Johnsonin vei niin sanottu juhlintakohu. Britanniassa ja maailmalla puhuttaneessa kohussa ryvettyneen pääministerin mielestä nyt on hyvä hetki jättää taakse hänen johtajuuteensa liittyneet nahistelut konservatiivipuolueen sisällä.

– Meillä on nyt mahdollisuus jättää taaksemme kaikki se, mistä ihmiset mediassa tykkäävät jaaritella, hän sanoi BBC:n mukaan.

Johnson sai heikomman tuen kuin edeltäjänsä

BBC:n mukaan Johnson kertoi lisäksi olevansa tyytyväinen, että puolue voi alkaa käsitellä puolueen sisäisten kamppailujen sijaan aiheita, jotka koskettavat kansaa.

Tuloksen selvittyä toimittajat kysyivät pääministeriltä toistuvasti ovatko ennenaikaiset vaalit poissuljettu mahdollisuus.

– En todellakaan ole kiinnostunut ennenaikaisista vaaleista, Johnson vastasi.

Johnson myös kiisti, että hänen johtajuutensa olisi aiempaa vaikeampaa, vaikka hänen äänestyksensä tulos oli huonompi kuin edeltäjänsä Theresa Mayn.

Aiemmissa konservatiivien epäluottamuslauseäänestyksissä Johnsonin edeltäjät Margaret Thatcher ja Theresa May päättivät kumpikin lopulta jättää tehtävänsä, vaikka voittivat omat äänestyksensä niukasti. He näkivät pääministeriytensä vahingoittuneen liikaa prosessin myötä.

Ilmoituksen siitä, että Johnsonin kannatus punnitaan äänestyksessä, antoi BBC:n mukaan maanantaiaamuna konservatiivien parlamenttiedustaja Graham Brady. Äänestyksen käynnistämiseen tarvittiin Johnsonin puolueen alahuoneen edustajilta vähintään 54 epäluottamuskirjettä.

Ensimmäinen pääministeri, jonka todettu rikkoneen lakia

Keskeinen syy epäluottamuksen esitykselle oli se, että koronarajoituksia rikottiin juhlissa, jotka pidettiin pääministeri Johnsonin virka-asunnolla. Uutistoimisto AFP:n mukaan Johnson on ensimmäinen Britannian pääministeri, jonka on todettu rikkoneen lakia.

Työväenpuolue näyttäisi niin ikään olevan haastamassa vakavasti konservatiivit kannatuksessa.

Pääministeri on aikaisemmin kertonut, ettei hänellä ole aikeita itse erota partygatena tunnetun kohun vuoksi. Tapaus on nostanut kovaa arvostelua Johnsonia kohtaan.

Poliisi on antanut tapauksen tutkinnan seurauksena sakkoja yli 80 ihmiselle, myös pääministerille.

Johnson kirjoitti maanantaina parlamenttinsa jäsenille puolustaen saavutuksiaan virassa, mainiten muun muassa koronapandemiaa vastaan taistelemisen, Ukrainan tukemisen Venäjän hyökkäyssodassa sekä brexitin läpiviemisen.

– Tänä iltana meillä on mahdollisuus lopettaa viikkoja kestänyt mediaspekulaatio ja viedä maa eteenpäin, yhtenäisenä puolueena, Johnson kirjoitti maanantaina ennen äänestystä.