Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko Venäjä valmis sallimaan viljakuljetukset? Lavrov: "Delegaationi huomenna Turkkiin ratkaisemaan Ukrainan viljaviennin"

Venäläisia asiantuntijoita suuntaa jo maanantaina Turkkiin neuvottelemaan Ukrainan viljaviennistä, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Venäläinen talouslehti RBC kertoo Lavrovin todenneen, että asiantuntijat neuvottelevat Turkissa viljan viennin järjestämisestä Ukrainan satamista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin toukokuun lopulla sanonut, että Venäjä estää ukrainalaisviljan vientiä ja kyseessä olevan noin 22 miljoonaa tonnia viljaa.

Zelenskyi kertoi tuolloin neuvotelleensa asian ratkaisusta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Zelenskyi sanoi neuvotelleensa muun muassa siitä, "kuinka varmistetaan Ukrainan normaali liikenne Mustanmeren satamista". Samana päivänä Erdogan puhui aiemmin myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Muutama päivä näiden keskusteluiden jälkeen turkkilaislähde sanoi, että ongelman ratkaisemisen askelmerkeistä on päästy sopuun. Sen mukaan yksityiskohdista kuten reitistä, vakuutuksista, turvallisuudesta ja Mustanmeren satamien miinaraivauksista pitää ensin neuvotella.

Turkki kertoi tuolloin, että tarkemmat neuvottelut turvallisesta viljanviennistä meriteitse käydään Ukrainan, Venäjän, Turkin ja YK:n kesken.

Maanantaina Lavrov ilmoitti, että venäläiset asiantuntijat lähtevät heti Turkkiin ratkomaan ukrainalaisviljan vientiä meriteitse. Ulkoministerin mukaan hänen delegaationsa menee paikalle perässä huomenna tiistaina.

Lavrov myös muistutti, että "presidentti kuvaili tuoreessa haastattelussaan yksityiskohtaisesti, kuinka ruokatoimitukset voidaan vapauttaa sekä ukrainalaisten miinoittamista Mustanmeren satamista että Venäjän federaation jo hallitsemista Asovanmeren satamista."

Venäjä on aiemmin vaatinut lännen asettamien pakotteiden purkamista vastineeksi Ukrainan satamien liikenteen sallimisesta. Ukraina on syyttänyt Venäjää viljavarantojensa varastamisesta ja myymisestä.