Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BBC: Boris Johnson joutuu äänestykseen epäluottamuksesta

Britannian pääministeri Boris Johnson joutuu puolueensa äänestykseen epäluottamuksesta, kertoi BBC maanantaina aamupäivällä. Konservatiivipuolueen parlamentin alahuoneen kansanedustajien on määrä äänestää pääministerin asemasta jo tänään maanantaina illalla.

Ilmoituksen siitä, että Johnsonin kannatus punnitaan äänestyksessä, antoi maanantaina aamulla konservatiivien parlamenttiedustaja Sir Graham Brady. Salaisen äänestyksen käynnistämiseen tarvittiin Johnsonin puolueen alahuoneen edustajilta vähintään 54 epäluottamuskirjettä.

Keskeinen syy epäluottamuksen esitykselle on se, että koronarajoituksia rikottiin juhlissa, jotka pidettiin pääministeri Johnsonin virka-asunnolla. Työväenpuolue näyttäisi niin ikään olevan haastamassa vakavasti konservatiivit kannatuksessa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Johnsonin tiedottaja sanoi aamun uutisen jälkeen, että äänestys luottamuksesta on pääministerille mahdollisuus "vetää raja ja jatkaa eteenpäin".

– Pääministeri pitää tervetulleena mahdollisuutta esittää kantansa kansanedustajille, tiedottaja lisäsi.

Hänen mukaansa Johnson myös muistuttaa puolueensa kansanedustajia yhtenäisyydestä ja keskittymisestä äänestäjille tärkeisiin asioihin.

Epäluottamus 180:ltä kaataisi Johnsonin

Johnsonin aseman ratkaisee yksinkertainen äänten enemmistö. Jos yli puolet konservatiivien alahuoneen edustajista äänestää Johnsonin erottamisen puolesta, hän menettää asemansa puoluejohtajana ja häntä estetään kilpailemasta tulevissa johtajavaaleissa. Mikäli Johnson sen sijaan saa yli puolet äänistä, hän pysyy puolueen johtajana ja hän saa vuoden mittaisen koskemattomuuden uusista luottamusäänestyksistä.

Johnsonin erottamiseksi konservatiivien johdosta tarvittaisiin epäluottamus vähintään 180:ltä puolueen alahuoneen kansanedustajalta. Brittiläinen televisioverkko ITV arvioi, että noin laaja epäluottamus ei ole todennäköinen.

Äänestys on määrä järjestää tänään kello 20–22 Suomen aikaa.