Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Koulujen päättäjäisiä juhlitaan tänään, pääministeri Sanna Marin tapasi puhemies Nancy Pelosin Yhdysvalloissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Etelärannikko loisti STT:n lukiovertailussa tänä vuonna - kärjessä Brändö gymnasium ja Kotka Svenska Samskola

STT:n lukiovertailussa suurten lukioiden sarjan voittajaksi selvisi tänä keväänä helsinkiläinen Brändö gymnasium. Pienten lukioiden sarjassa voiton vei Kotka Svenska Samskola.

Brändö gymnasium ei ole ollut kaukana kärjestä edellisten viiden kevään aikanakaan: se oli parhaimmillaan 5. sijalla ja alimmillaankin 15. sijalla.

Kotka Svenska Samskola on ollut voittajalukio myös aiemmin keväinä 2014 ja 2019.

STT:n lukiovertailussa ylioppilaskirjoitusten tuloksia verrataan opiskelijoiden peruskoulun päättötodistuksiin.

Koulujen päättäjäisiä ja valmistujaisia vietetään tänään

Kouluvuosi päättyy tänään Suomessa. Peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten lukuvuoden päättymistä juhlitaan kevätjuhlissa ja valmistujaisissa.

Kahden koronavuoden jälkeen luvassa on paluu jokseenkin normaalien juhlallisuuksien viettoon.

Kevätjuhlien myötä koulut siirtyvät kesälomalle, ja kouluihin palataan jälleen elokuun puolivälin paikkeilla.

Koulujen päättymis- ja juhlapäivänä vallitsee epävakainen sää lähes koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Poliisi valvoo nuorten päihteiden käyttöä nuorten suosimilla paikoilla koko maassa päättäjäisviikonloppuna.

Luontopolkujen suosio pitää pintansa

Luontopolkuja on käytetty Suomessa merkittävästi aiempaa enemmän koronapandemian aikana. Näyttää myös siltä, että lisääntynyt käyttö on ainakin osittain pysyvää, ympäristöministeriöstä kerrotaan.

Jyväskylän yliopiston Lipas-järjestelmään on kirjattu koronapandemian aikana paljon uusia virkistyskohteita ja ulkoilualueita. Luontopolkujen määrä ei ole juurikaan kasvanut, mutta tieto jo olemassa olevista kohteista on lisääntynyt.

Järjestelmän tietojen mukaan luonnossa on viime vuosina liikuttu selvästi aiempaa enemmän, ja aiemmin vieraammillekin kohteille on nyt löydetty. Myös luontopolkujen käyttäjien joukko on aiempaa monimuotoisempi.

Lipas on kaikille avoin tietokanta, jossa on tietoa Suomen julkisista liikuntapaikoista ja virkistyskohteista.

Oulussa on löydetty kuollut ihminen Oulujoesta

Oulussa on löytynyt kuollut ihminen vedestä, kertoo poliisi. Poliisi oli myöhään perjantai-iltana saanut tehtävän, jonka mukaan ihminen oli löydetty kuolleena Oulujoesta Tuiran kaupunginosan kohdalla.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että pelastuslaitos sai kuolleen ihmisen rantaan.

Poliisi jatkaa asiaa kuolemansyyn selvittämisenä eikä aio tiedottaa asiasta enempää.

Tänään vietetään puolustusvoimain lippujuhlan päivää

Tänään vietetään puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Kyseessä on Suomen Puolustusvoimien juhlapäivä ja virallinen liputuspäivä.

Helsingissä järjestettävään ohjelmaan kuuluu tänä vuonna paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi muun muassa kalustonäyttely ja Puolustusvoimien kesäkiertueen konsertti. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Perinteistä valtakunnallista paraatia ei voitu järjestää kahteen vuoteen koronapandemian vuoksi. Tapahtumasta voi aiheutua väliaikaista haittaa liikenteelle.

Pääministeri Marin tapasi Washingtonissa edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on tavannut Washingtonin-matkallaan Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin. Marin on julkaissut Instagram-tilillään kuvan kaksikon tapaamisesta. Kuvassa Marin ja Pelosi seisovat kolmen yhdysvaltain lipun edessä ja kättelevät toisiaan hymyillen.

STT:n aiemmin saaman tiedon mukaan tapaamisen oli määrä olla paikallista aikaa alkuillasta.

Tapaamisen asialistalla oli muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Suomen jäsenyyshakemus sotilasliitto Natoon, ilmastonmuutoksen torjunta ja tasa-arvokysymykset.

Suomen aikaa perjantai-iltana Marin kertoi Instagramissa tavanneensa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

Pääministeri Marin osallistuu Washingtonissa myös Bilderberg-ryhmän tapaamiseen.

Kiina yrittää estää verenvuodatukseen päättyneen vuoden 1989 mielenosoituksen muistelun

Kiinalle kipeimpiin historiallisiin tapahtumiin lukeutuvan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn vuosipäivää vietetään Kiinassa tänäkin vuonna tapahtumista vaieten ja soraääniä tehostetusti valvoen.

Kiinan armeija mursi 33 vuotta sitten väkivalloin Pekingissä poliittisia ja taloudellisia uudistuksia vaatineen suuren mielenosoituksen. Ainakin satoja ihmisiä kuoli mielenosoituksen tukahdutuksessa.

Myös Hongkongissa muistotilaisuuksien perinne näyttää päättyvän, sillä järjestävät tahot eivät uskalla toimia ankaran turvallisuuslain pelossa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kutsunut koolle muistotilaisuuksia yli 20 kaupungissa ympäri maailman.

Huuhkajat avaa Kansojen liigan taipaleen - illan kotipelissä vastassa Bosnia-Hertsegovina

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue aloittaa Kansojen liigan 2022–23 taipaleensa tänään, kun Olympiastadionilla kello 19 alkavassa ottelussa vastaan asettuu Bosnia-Hertsegovina.

Vastus on viime vuosilta hyvinkin tuttu. Bosnia-Hertsegovina oli Huuhkajien kanssa samassa karsintalohkossa sekä edellisissä EM- että MM-karsinnoissa. Huuhkajilla on kohtaamisista kaksi voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio.

Suomi pelaa Kansojen liigan toiseksi korkeimmalla tasolla B-liigassa. Lohkossa ovat lisäksi Romania ja Montenegro. Lohkovoittaja nousee parhaiden jalkapallomaiden A-liigaan ja jumbo putoaa C-tasolle. Lohkovoitto toisi myös paikan EM-kisojen jatkokarsinnoissa.

Castrenin toinen kierros golfin Yhdysvaltain avoimissa ei sujunut yhtä mallikkaasti kuin ensimmäinen

Suomalaisgolffari Matilda Castren jatkaa seuraavalle kierrokselle golfin naisten kauden toisessa arvoturnauksessa, Yhdysvaltain avoimessa mestaruuskilpailussa.

Castren on toisen kierroksen jälkeen jaetulla 36. sijalla. Avauskierroksen jälkeen suomalainen oli kahdeksannella sijalla.

Suomalainen on kahden kierroksen jälkeen käyttänyt yhteensä 143 lyöntiä, mikä on yksi yli parin.

Toisen kierroksen jälkeen kisaa johtavat Yhdysvaltain Mina Harigae ja Australian Minjee Lee. Molempien tulos on yhdeksän alle parin.

Norjan Ruud teki maansa tennishistoriaa etenemällä Ranskan avoimien finaaliin

Ranskassa tenniksen avoimissa miesten kaksinpelin toisen välierän on voittanut Casper Ruud. Ruud teki voitolla maansa tennishistoriaa nousemalla ensimmäiseksi norjalaiseksi, joka etenee grand slam -finaaliin. Ruud voitti Kroatian Marin Cilicia vastaan pelaamansa ottelun erin 3–6, 6–4, 6–2, 6–2.

Ottelu keskeytyi kolmannessa erässä hetkeksi, kun ranskalainen ympäristöaktivisti juoksi kentälle ja sitoi itsensä verkkoon. Protestoija poistettiin kentältä ja pelaajat poistuivat hetkeksi pukuhuoneisiinsa.

Ruud kohtaa sunnuntain finaalissa espanjalaisen tennistähden Rafael Nadalin, jolle edessä oleva finaaliottelu Ranskan avoimissa on jo neljästoista. (Lähde: AFP)