Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Räppäri Milan Jaffille 10 vuotta vankeutta katujengijutussa – käräjäoikeuden mukaan väkivallalla pyrittiin suojelemaan ryhmän kunniaa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut tunnetun someräppärin Milan Jaffin, 22, kymmeneksi vuodeksi vankeuteen pääkaupunkiseudun katujengijutussa. Jaff tuomittiin muun muassa väkivaltaisen hyökkäyksen valmistelemisesta ravintola Kaivohuoneelle Helsingissä lokakuussa 2021.

Kaikkiaan jutussa oli toistakymmentä syytettyä. Oikeuden mukaan rikokset liittyivät rap-musiikkiin linkittyvien helsinkiläis- ja espoolaisjengien väliseen keskinäiseen vihanpitoon ja koston kierteeseen.

Kaivohuoneella oli määrä järjestää tapahtuma, jossa esiintyi espoolaisräppäri. Käräjäoikeuden mukaan helsinkiläisjengin jäsenet Jaff, rikosvyyhdin toiseksi päätekijäksi katsottu Yahue Mahdi Mohamud, 26 ja seitsemän muuta syytettyä olivat valmistelleet väkivaltaista iskua tapahtumaan.

Mohamud on niin ikään rap-muusikko, joka tunnetaan artistinimellä Cavallini.

Oikeuden mukaan syytetyt vuokrasivat etukäteen katumaasturin ja heillä oli mukanaan erilaisia aseita. Jaffilla oli mukanaan muun muassa miekka. Iskua suunniteltiin Jaffin johdolla, oikeus arvioi.

Kaivohuoneen tapahtuma peruutettiin, kun poliisi sai vihiä suunnitellusta väkivallanteosta. Osa syytetyistä lähti silti paikalle näyttäytymään. Käräjäoikeus arvioi tuomiossaan, että näyttäytymisen tarkoituksena oli osoittaa "ylemmyyttä" vastustajaksi koetulle espoolaisjengille ja paikalle olleille ihmisille.

Ampuivat kohti kotibileitä

Jaff ja Mohamud tuomittiin myös tapon yrityksestä, koska he ampuivat syyskuussa 2021 kohti espoolaisen omakotitalon ikkunoita aikana, jolloin sisällä oli noin 40 ihmistä juhlimassa. Käräjäoikeuden mukaan kohteena oli sama espoolaisräppäri, jolla oli keikka seuraavassa kuussa Kaivohuoneella.

Käräjäoikeuden mukaan yksi tuomittujen ampumista luodeista pysähtyi ikkunaan, jonka toisella puolella istui yksi juhlija. Yksi luoti osui läheiseen autoon, joten oikeus piti mahdollisena, että tuomitut olivat yrittäneet osua poistuviin ihmisiin.

Tapon yrityksen ja törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun lisäksi Jaff sai tuomion kuudesta muusta rikoksesta, kuten törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Mohamud sai useista rikoksista yhteensä yhdeksän vuoden tuomion.

Jaffin asianajaja Juho Tuomi kertoi STT:lle tiistaina, että he ovat ilmoittaneet käräjäoikeudelle jo tyytymättömyyttä tuomioon ja pohtivat siitä valittamista hovioikeuteen.

Syyttäjä tyytyväinen oikeuden ratkaisuun

Käräjäoikeus katsoi, että osa rikoksista oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisryhmää ja kovensi siksi tuomioita noin kolmasosalla. Jaff edusti käräjäoikeuden mukaan Kurdish Mafia -nimistä helsinkiläisjengiä. Jengiin on viitattu myös 47-numerolla. Käräjäoikeuden mukaan tuomitut yrittivät suojella ryhmän "koskemattomuutta" ja "kunniaa", ja syytettyjen toiminta täytti lain määritelmät järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Kurdish Mafia on myös yhden Jaffin laulun nimi.

Helsingin käräjäoikeus tuli tiettävästi ensimmäistä kertaa soveltaneeksi järjestäytyneen rikollisryhmän määrittelyä katujengiin. Aluesyyttäjä Perttu Könönen on tyytyväinen oikeuden arviointiin, ja tuomio meni pitkälti syyttäjän arvioiden mukaisesti.

– Näissä on aina jonkinlaista tulkinnanvaraisuutta varsinkin, kun tiettyyn ryhmään vaaditaan ensimmäistä kertaa järjestäytyneen rikollisryhmän luokittelua, Könönen sanoo.

Jaff on ollut vangittuna lokakuusta 2021 lähtien, ja oikeus määräsi hänet edelleen vangittavaksi. Hänen saamassaan kymmenen vuoden tuomiossa on myös huomioitu kaksi aiemmin ehdollisena tuomittua vankeusrangaistusta, jotka nyt lankesivat ehdottomina. Kokonaisuudessa tuomittiin yhteensä 12 ihmistä erimittaisiin tuomioihin. Yhden syytteet hylättiin.

Oikeudessa kaikki kiistivät syyllistyneensä rikoksiin.