Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin oppositiossa ei uskota Naton nousevan merkittäväksi teemaksi syksyn vaaleissa

Ruotsin pääoppositiopuolue maltillisessa kokoomuksessa ei uskota, että Nato nousee merkittäväksi vaaliteemaksi syksyllä, vaikka Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessiin tulisi viivettä Turkin takia.

– En usko, että turvallisuuspolitiikka ja Nato nousevat suureen rooliin, sanoi Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Hans Wallmark suomalaistoimittajille tiistaina.

Hän uskoo, että vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen edustajat saattavat pyrkiä nostamaan Nato-teemaa jonkin verran esille, mutta muutoin vaaleissa keskitytään kansallisiin asioihin.

Ruotsissa käydään valtiopäivävaalit syyskuussa. Ruotsin johtavan puolueen, sosiaalidemokraattien, päämääränä on pitkin kevättä ollut, että Nato-jäsenyyteen liittyvä keskustelu saadaan alta pois hyvissä ajoin ennen sitä.

Kokoomuksen ja sen ruotsalaisen sisarpuolueen turvallisuuspoliittinen työryhmä käsitteli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä Helsingissä tiistaina. Puolueet perustivat ryhmän huhtikuussa. Molemmat puolueet ovat kannattaneet jo pitkään sotilasliittoon liittymistä.

"Tärkeää yrittää ymmärtää, mitä Turkki tavoittelee"

Turkki aloitti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten käsittelyn jarruttamisen jo viime keskiviikkona heti sen jälkeen kun maat jättivät yhdessä jäsenhakemuksensa. Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa maiden Nato-jäsenyyttä ja laatinut vaatimuslistan.

Ruotsalaisilta edustajilta kysyttiin, miten hallituksen tulisi suhtautua Turkin vaatimuksiin. Wallmarkin mukaan on tärkeää yrittää ymmärtää, mitä Turkki tavoittelee mutta myös perustella Ruotsin oma kanta selvästi.

Kokoomus aikoo pysyä hallituksen rinnalla Natoon liittyvissä kysymyksissä ja antaa hallituksen käydä Nato-neuvottelut itse.

– Minun tavoitteenani ei ole tehdä neuvotteluista hankalampia maan hallitukselle, Wallmark sanoi.

Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Pål Jonson sanoi, että jäsenyysprosessiin tulee suhtautua nöyrästi, koska 30 itsenäisen valtion tulee vahvistaa Suomen ja Ruotsin jäsenyys erikseen.

– On hyvin mahdollista, että yllätyksiä tulee matkan varrella.

Suomesta ja Ruotsista on keskiviikkona lähdössä delegaatiot Turkkiin keskustelemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiistaina.