Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto: Suomesta ja Ruotsista keskiviikkona delegaatiot Turkkiin keskustelemaan Nato-jäsenyydestä – Turkin ulkoministeri Cavusoglun mukaan Ankara on valmistanut "sopimusluonnoksen" neuvottelujen pohjaksi

Suomesta ja Ruotsista on keskiviikkona lähdössä delegaatiot Turkkiin keskustelemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiistaina.

Haavisto kertoi asiasta Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa järjestetyssä paneelikeskustelussa. Delegaatiot matkustavat Haaviston mukaan Turkin pääkaupunkiin Ankaraan.

Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on syyttänyt maita muun muassa "terroristien majoittamisesta" viitaten muun muassa aseelliseen PKK-kurdijärjestöön.

– Me olemme ymmärtäneet, että Turkilla on omia turvallisuushuolia liittyen terrorismiin. Me uskomme, että meillä on hyviä vastauksia näihin kysymyksiin, koska me olemme osa terrorismin vastaista taistelua. Me uskomme, että nämä kysymykset voidaan ratkaista, Haavisto sanoi paneelikeskustelussa.

– Tässä voi olla esillä myös sellaisia asioita, jotka eivät suoraan kytkeydy Suomeen ja Ruotsiin, vaan enemmän muihin Naton jäseniin. Olen varma, että hyvässä hengessä Nato voi ratkaista nämäkin kysymykset, Haavisto jatkoi.

Kahdesti Turkissa tänä keväänä

Haavisto kertoi käyneensä tänä keväänä kahdesti Turkissa ja keskustelleensa paljon Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa.

– Noissa keskusteluissa ei noussut esiin mitään ongelmia, Haavisto kertoi.

Ulkoministeriön viestinnän mukaan neuvotteluja Turkissa käydään virkamiestasolla. Ministeriön viestintä ei suostunut valottamaan STT:lle Suomen delegaation koostumusta eikä sen kokoa.

Turkin ulkoministeriön mukaan Suomen delegaatiota johtaa ulkoministeriön valtiosihteeri Jukka Salovaara. Ministeriön mukaan delegaatiot tapaavat Ankarassa Erdoganin tiedottajan Ibrahim Kalinin sekä Turkin varaulkoministeri Sedat Önalin.

Turkki haluaa "takuita"

Ulkoministeri Cavusoglu kertoi Turkin medialle uutistoimisto AFP:n mukaan, että Ankara on valmistanut "sopimusluonnoksen" Ruotsille ja Suomelle neuvottelujen pohjaksi. Turkki haluaa Suomelta ja Ruotsilta "takuita", ei vain "toivotuksia", hän sanoi.

Turkkilaisen HaberTürk-lehden mukaan Cavusoglu sanoi Turkin haluavan sopia Suomelta ja Ruotsilta vaatimistaan toimista kirjallisesti.

– Ruotsin ja Suomen on lopetettava terrorismin tukeminen. Haluamme kirjallisen sopimuksen konkreettisista toimista, Cavusoglu sanoi HaberTürkin mukaan turkkilaisille tiedotusvälineille.

Keskiviikkona presidentti Erdoganin kanslia laati Twitterissä julkaisemansa listan vaatimuksista Ruotsille – Suomea mainitsematta. Listassa vaadittiin Turkin "terroristeiksi" luonnehtimien henkilöiden luovuttamista Ruotsista Turkkiin sekä "terrorismin rahoittamisen" lopettamista.

Turkki vaati myös PKK:n aseistamisen lopettamisen, Turkille vuonna 2019 asetetun asevientikiellon purkamisen sekä terrorisminvastaisen yhteistyön lisäämisen.

Aftonbladetin mukaan Ruotsin ulkoministeriö kiistää useat Turkin listassa esitetyt syytökset – erityisesti sen, että Ruotsi tarjoaisi taloudellista tai sotilaallista tukea kurdien itsehallinnolle Koillis-Syyriassa. Ruotsi on tarjonnut alueelle, kuten muuallekin Syyriassa, vain humanitaarista apua, ulkoministeriö totesi Aftonbladetille tiistaina.