Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Lapsiasiavaltuutettu vaatii viranomaisia varautumaan lasten tarpeisiin kriisitilanteissa, Turkin Erdogan uhkaa aloittavansa sotilasoperaation Syyriassa

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen on huolissaan lasten asemasta Suomessa tilanteessa, jossa maata kohtaisi onnettomuus tai kriisi.

Pekkarinen viittaa kahteen tämän vuosikymmenen isoon kriisiin: koronapandemiaan ja Ukrainan sotaan. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan uhkaa koko maailman turvallisuutta ja ajaa ihmisiä maanpakoon. Arviolta puolet pakenemaan lähteneistä ihmisistä on lapsia, Pekkarinen kirjoittaa lapsiasiavaltuutetun vuosikertomuksessa viime vuodelta.

Lapsiasiavaltuutetun mielestä Suomessa on välittömästi päivitettävä varautumista kriiseihin lasten tarpeita silmällä pitäen.

Kehittyvien maiden lapset maksavat hinnan suomalaisten ylikulutuksesta

Suomen ja muiden rikkaimpien maiden ylikulutus vaarantaa lasten hyvinvointia kaikkialla maailmassa, kerrotaan Unicefin selvityksessä.

39 maan vertailussa Suomi on kymmenen eniten globaaleja vaikutuksia aiheuttavan maan joukossa, kun mittareina ovat maiden elektroniikkajätteen tuotanto, kuinka monta maapalloa maiden luonnonvarojen kulutus vaatisi sekä kulutusperäiset hiilidioksidipäästöt asukasta kohti.

Selvityksen mukaan puolet suomalaisten kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä syntyy ulkomailla eli ylikulutuksen ympäristövaikutukset on ulkoistettu maan rajojen ulkopuolelle. Suomen ja muiden rikkaimpien maiden kestämättömästä kulutuksesta kärsivät eniten kehittyvien maiden lapset, arvioi Unicef.

Yli 1,6 miljoonalla suomalaisella tänään viimeinen veroilmoituspäivä

Tänään on viimeinen veroilmoittamisen määräpäivä yli 1,6 miljoonalle suomalaiselle, muistuttaa Verohallinto.

Verohallinnon mukaan reilun 1,6 miljoonan palkansaajan ja eläkeläisen pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää esitäytetty veroilmoitus viimeistään tänään.

Verohallinto muistuttaa, että vähennykset pitää itse muistaa täydentää veroilmoitukseen, jotta niistä saa verohyödyn irti. Suosituimpia verovähennyksiä ovat kodin ja työpaikan väliset matkakulut, kotitalousvähennys ja tulonhankkimisvähennys.

Uutistoimistot: Turkin Erdogan uhkaa aloittavansa uuden sotilasoperaation Syyriassa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut aloittaa uuden sotilasoperaation Syyriassa, kertovat uutistoimistot AP, Reuters ja Anadolu.

Erdoganin mukaan operaation tarkoituksena on jatkaa Turkin aiempia pyrkimyksiä saada aikaiseksi 30-kilometrin turva-alue maiden välisen rajan tuntumaan.

Hän ei avannut suunnitelmia tarkemmin, mutta kertoi operaation alkavan sen jälkeen, kun Turkin asevoimat, tiedustelupalvelu ja turvallisuusjoukot ovat saaneet valmistelunsa tehtyä.

Turkin joukot ovat tehneet viime vuosina useita hyökkäyksiä Pohjois-Syyriaan ja ottaneet haltuunsa alueita rajan läheisyydessä. Turkki väittää, että maan tavoitteena on suojautua Isisiltä ja kurdijärjestö YPG:ltä.

Kuolemantuomioiden ja teloitusten määrä kasvoi viime vuonna, ilmenee Amnestyn raportista

Sekä kuolemantuomioiden että teloitusten määrät kasvoivat globaalisti viime vuonna, kun pandemiasta johtuneet viivästykset oikeusprosesseissa väistyivät. Asia ilmenee Amnesty Internationalin raportista.

Maailmalla tilastoitiin viime vuonna yhteensä 18 maassa 579 teloitusta, joka on 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Uusia kuolemantuomioita tilastoitiin 2 052 yhteensä 56 maassa, mikä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Todellinen kuolemantuomioiden ja teloitusten määrä on todennäköisesti paljon suurempi, Amnesty toteaa. Tilastoissa eivät näy esimerkiksi Kiinan tiedot.

Vaikka vuoden 2021 tiedot olivat synkkiä, globaali trendi suuntaa Amnestyn mukaan kohti kuolemanrangaistuksen kieltoa.

Leijonat päättää MM-alkulohkopelinsä Kari Jalosen valmentamaa Tshekkiä vastaan – voitto varsinaisella peliajalla varmistaisi Suomelle lohkovoiton

Suomi kohtaa tänään jääkiekon MM-kotikisojen viimeisessä alkulohkopelissään Tshekin. B-lohkon ottelu pelataan Tampereella alkaen kello 20.20.

Suomi johtaa B-lohkoa 16 pisteellä ennen pisteen jäljessä olevaa Ruotsia. Tshekki on lohkossa kolmantena varmistettuaan eilen puolivälieräpaikkansa kukistettuaan Yhdysvallat.

Kari Jalosen valmentama Tshekki voitti Suomen kauden viimeisessä EHT-kiertueen turnauksessa. Jos Suomi voittaa tänään varsinaisella peliajalla, Leijonat voittaa B-lohkon varmasti.

Hallitseva liigamestari Tampa pudotti Barkovin kipparoiman Floridan

Jääkiekon NHL:ssä Tampa Bay Lightning jatkaa pudotuspelien kolmannelle kierrokselle otettuaan 2–0-kotivoiton Florida Panthersista. Ottelusarja päättyi Tampan hyväksi voitoin 4–0.

Avausmaalin teki Tampan Pat Maroon vasta ottelun päätöserässä. Isäntien toisen maalin iski Ondrej Palat ottelun viimeisellä minuutilla. Tampan venäläismaalivahti Andrei Vasilevski torjui nollapelin. Venäläistä kohti tehtiin kaikkiaan 49 laukausta.

Floridan putoamisen myötä kesälaitumille lähtevät myös joukkueen suomalaiskippari Aleksander Barkov sekä maanmiehet Anton Lundell ja Eetu Luostarinen.

Tampa kohtaa pudotuspelien kolmannella kierroksella joko New York Rangersin tai Carolina Hurricanesin.

Djokovic aloitti komeasti grand slam -paluunsa, japanilainen Nishioka kaatui suoraan kolmessa erässä

Tenniksen grand slam -kentille palannut Serbian Novak Djokovic vei Ranskan avointen miesten kaksinpelin avausottelussaan voiton Japanin Yoshihito Nishiokasta erin 6–3, 6–1, 6–0.

Djokovic ei osallistunut kauden ensimmäiseen grand slam -turnaukseen Australiassa. Uutisotsikoihin nousi, kuinka Australiaan pyrkinyt serbialainen karkotettiin lopulta maasta. Viisumikiistan taustalla oli Djokovicin rokottamattomuus koronavirusta vastaan.

Djokovic pitää maailmanlistan ensimmäistä sijaa.