Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espanjan ex-kuningas Juan Carlos tapasi poikansa ensimmäistä kertaa maanpakoon lähdettyään

Skandaaleissa ryvettynyt Espanjan entinen kuningas Juan Carlos tapasi maanantaina Madridissa poikansa kuningas Felipen.

Ex-kuningas on viime päivinä vieraillut kotimaassaan ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hän vajaat kaksi vuotta sitten lähti omaehtoiseen maanpakoon Arabiemiraatteihin.

Maanpaon taustalla olivat korruptioepäilyt, joiden mukaan Juan Carlos olisi vastaanottanut lahjuksia kymmenien miljoonien eurojen edestä. Lisäksi hänen on syytetty vältelleen veroja, joita hän tosin on maksanut myöhemmin valtiolle yli viisi miljoonaa euroa.

Juan Carlos saapui Madridiin kuninkaalliseen palatsiin maanantaiaamuna Espanjan länsirannikolta Sanxenxosta. Hän oli siellä seuraamassa regattaa, jossa hänen oma veneensä oli mukana. Palatsin ulkopuolelle oli saapunut joitain kymmeniä kuninkaan kannattajia.

Ex-kuningas ei ole maanpakonsa jälkeen aiemmin tavannut poikaansa tai vaimoaan kuningatar Sofiaa. Palatsista kerrottiin Juan Carlosin poistuvan maasta maanantain yksityisen perhetapaamisen jälkeen.

Juan Carlosin lyhyt visiitti kotimaahansa on herättänyt myös kritiikkiä. Sadat ihmiset osoittivat sunnuntaina mieltään hänen maahanpaluutaan vastaan palatsin lähistöllä.

Syyttäjät päättivät maaliskuussa lopettaa tutkinnat ex-kuninkaan talousasioista, osittain siksi, että vallassa ollessaan kuninkaalla oli syytesuoja, ja koska vanhentumisaika oli umpeutunut.

Aikoo vierailla Espanjassa kesäkuussa

Juan Carlos luopui kruunusta vuonna 2014 poikansa hyväksi.

Kuninkaaksi noustuaan Felipe VI on pyrkinyt tekemään pesäeroa isästään monarkian imagon kohentamiseksi. Keväällä 2020 Felipe lakkautti isälleen maksetun vuotuisen lähes 200 000 euron määrärahan.

Virallisen tiedon mukaan kuningas ei ole keskustellut isänsä kanssa puhelimessa ennen viime viikkoa, jolloin tapaamisesta sovittiin.

Felipe on myös ryhtynyt lisäämään monarkian avoimuutta asetuksella, joka muun muassa velvoittaa palatsin julkistamaan budjettinsa sekä määrää kuninkaallisten saamat lahjat luetteloitavaksi.

Juan Carlosin visiittiä edelsivät espanjalaismedian mukaan tiiviit neuvottelut ex-kuninkaan henkilökunnan, kuningashuoneen ja maan hallituksen välillä. Median mukaan hallitus on vastustanut jyrkästi sitä, että Juan Carlos yöpyisi vierailullaan kuninkaallisessa palatsissa.

Kuningashuone on painottanut, että vaikka Juan Carlos aikoo tästä lähtien vierailla Espanjassa säännöllisesti, hän tulee yöpymään yksityisessä majoituksessa. Seuraavan kerran ex-kuninkaan on määrä vierailla Espanjassa jo kolmen viikon kuluttua, taas seuraamassa regattaa.