Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajatushautomon mukaan Venäjä saattaa paisutella Azovstalista evakuoitujen ukrainalaissotilaiden lukumäärää – sotavankien kohtalo on epäselvä

Venäjä saattaa paisutella Azovstalin terästehtaalta Mariupolissa evakuoitujen ukrainalaissotilaiden lukumäärää, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War.

Ajatushautomon mukaan Venäjä on saattanut tehdä niin maksimoidakseen vankienvaihdossa palautettavien venäläisten sotavankien lukumäärän. Toinen syy voi sen mukaan olla, ettei Venäjä haluaisi myöntää taistelleensa viikkokausia pattitilanteessa vain satojen ukrainalaissotilaiden kanssa.

Venäjä ilmoitti perjantaina Mariupolin Azovstalin terästehtaan olevan täysin venäläisjoukkojen hallinnassa viimeisten tehtaassa olleiden ukrainalaissotilaiden antauduttua.

Venäjän puolustusministeriö väittää yli 2 400 ukrainalaistaistelijan antautuneen viikon aikana. Ministeriön mukaan perjantaina tehtaalta olisivat antautuneet viimeiset 531 taistelijaa.

Evakuoitujen sotilaiden kohtalo vielä epäselvä

Satojen Azovstalista venäläisten hallitsemille alueille evakuoitujen ukrainalaissotilaiden kohtalo on vielä epäselvä. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan sotilaita kohdellaan kansainvälisten sopimusten mukaisesti, brittiläinen Guardian-lehti kertoi lauantaina.

Ukrainan varapuolustusministerin mukaan heidät vaihdettaneen vankienvaihdossa, mutta Venäjän johdossa on esitetty vaatimuksia sotilaiden haastamisesta oikeuteen ja jopa heidän teloittamisekseen, lehti kertoi. Sotavankien inhimillisestä kohtelusta on määrätty Geneven ihmisoikeussopimuksessa.

Guardianin mukaan venäläissyyttäjät ovat suunnitelleet sotilaiden kuulustelemista ja syyttämistä "rikoksista Kaakkois-Ukrainan siviiliväestöä vastaan Ukrainan hallinnon toimesta".

Kiivaita pommituksia Sjeverodonetskissa

Uutistoimisto AFP:n mukaan taisteluja käydään nyt kovimmin Donbassin itäisellä venäjänkielisellä alueella, jota venäjän-mieliset separatistit ovat osittain hallinnoineet vuodesta 2014 lähtien.

– Yritykset hyökätä Donbassiin jatkuvat. Hyökkäykset ovat täysin tuhonneet Rubizhnen ja Volnovahan, aivan kuten Mariupolin, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi videopuheessaan myöhään perjantaina.

Hän lisäsi, että venäläiset "yrittivät tehdä saman Sjeverodonetskissa ja monissa muissa kaupungeissa". Itäisessä Sjeverodonetskin kaupungissa kuoli 12 ihmistä ja 40 haavoittui Venäjän pommituksissa, alueen kuvernööri sanoi AFP:n mukaan. Kaupunki on osa Ukrainan viimeistä vastarinnan linnaketta Luhanskissa.

Biden hyväksyi noin 38 miljardin tukipaketin Ukrainalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti lauantaina lain, jonka mukaan Yhdysvallat toimittaa noin 38 miljardin euron suuruisen tukipaketin Ukrainalle. Asiasta tiedotti Valkoinen talo.

Tukipaketti sai torstaina senaatissa vankan kannatuksen sekä demokraattien että republikaanien riveistä.

Tuki ohjataan Ukrainalle noin viiden kuukauden aikana, ja se sisältää noin kuusi miljardia dollaria panssaroituihin ajoneuvoihin ja ilmapuolustukseen.

Zelenskyi: Ukrainan sodan voi lopettaa vain diplomatian keinoin

Ukrainan presidentti Zelenskyi kiitti Bidenia Ukrainan saamasta tuesta lauantaina.

– Presidentti Bidenin ja Yhdysvaltojen johtajuus (Ukrainan) taistelujen tukemisessa venäläistä hyökkääjää vastaan on ratkaisevan tärkeää. Odotan uutta, tehokasta puolustusapua. Nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan, hän sanoi.

Zelenskyin mukaan sodan voi kuitenkin päättää vain neuvottelun keinoin. Puhuessaan ukrainalaisella televisiokanavalla lauantaina hän sanoi, että sodasta tulee "verinen" ja että taistelut vielä jatkuvat, mutta lopullisesti sodan voi päättää vain diplomatialla.

Zelenskyin mukaan Ukraina haluaa kaiken palaavan ennalleen, mutta Venäjä ei hänen mukaansa halua sitä.

Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podoljak kertoi alkuviikolla, että Venäjän ja Ukrainan väliset aseleponeuvottelut ovat toistaiseksi jäissä.

Kremlin tiedottajan Peskovin mukaan Ukraina on haluton jatkamaan neuvotteluja. Neuvottelujen viimeisin kierros käytiin venäläisten tiedotusvälineiden mukaan huhtikuun 22. päivänä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.