Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JHL ja Jyty antoivat lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä – vastalause sairaanhoitopiirin aikeille neuvotella paikallisesti

Ammattiliitot JHL ja Jyty jättivät tänään lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä. Kahden päivän lakko alkaisi maanantaina 6. kesäkuuta heti puolenyön jälkeen ja päättyisi tiistaina 7. kesäkuuta juuri ennen puoltayötä.

Lakko on vastalause Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin aikeille neuvotella paikallisesti yksin Sote ry:n kanssa. JHL ja Jyty kritisoivat sitä, ettei muita Sote-sopimuksen osapuolia ole kutsuttu neuvotteluun.

– Työnantajan on tasapuolisuuden nimissä neuvoteltava kaikkien Sote-sopimuksen osapuolien kanssa. Kaikkien työntekijöiden etu on neuvotella sopimukset valtakunnallisella tasolla ja täydentää niitä yhteisellä paikallisella sopimisella, sanoo tiedotteessa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

KT ei hyväksy

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina alkaa neuvotella suoraan Sote ry:n kanssa työrauhasta, kunnes kunnallisen alan työehtosopimuskiista selviää. Päätös herätti tuoreeltaan kritiikkiä. Esimerkiksi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) tuomitsi yhden osapuolen kanssa käytävän neuvottelun.

KT:n valtuuskunnan työvaliokunta ei hyväksy Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toimintaa.

–  Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ei pidä työriidan aikana tehdä paikallisia sopimuksia eikä suostua Sote ry:n kohtuuttomiin vaatimuksiin, valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoi tiedotteessa.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoi, ettei kansallista työriitaa voi ratkaista paikallisesti.

"Hoidon saatavuus heikentynyt"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajan Seppo Rannan mukaan alan työehtosopimuksesta ei sairaanhoitopiiri neuvottele, vaan kyse on ajasta siihen asti, kunnes varsinainen valtakunnallinen sopimus syntyy.

Taustalla vaikuttaa myös hoitajapula, josta sairaanhoitopiiri kärsii.

–  Hoidon saatavuus on heikentynyt ja olemme laittomassa tilanteessa. On kansalaisia, jotka eivät pääse ajoissa hoitoon, Ranta sanoi.

Kunta-alan työntekijät ovat tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Sote ry hylkäsi viime viikolla työriidan selvittämiseen perustetun sovittelulautakunnan esityksen. Hoitoalalla on tällä hetkellä ylityö- ja vuoronvaihtokielto.