Ammattiliitot JHL ja Jyty jättivät tänään lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä. Kahden päivän lakko alkaisi maanantaina 6. kesäkuuta heti puolenyön jälkeen ja päättyisi tiistaina 7. kesäkuuta juuri ennen puoltayötä.
Lakko on vastalause Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin aikeille neuvotella paikallisesti yksin Sote ry:n kanssa. JHL ja Jyty kritisoivat sitä, ettei muita Sote-sopimuksen osapuolia ole kutsuttu neuvotteluun.
– Työnantajan on tasapuolisuuden nimissä neuvoteltava kaikkien Sote-sopimuksen osapuolien kanssa. Kaikkien työntekijöiden etu on neuvotella sopimukset valtakunnallisella tasolla ja täydentää niitä yhteisellä paikallisella sopimisella, sanoo tiedotteessa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
KT ei hyväksy
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina alkaa neuvotella suoraan Sote ry:n kanssa työrauhasta, kunnes kunnallisen alan työehtosopimuskiista selviää. Päätös herätti tuoreeltaan kritiikkiä. Esimerkiksi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) tuomitsi yhden osapuolen kanssa käytävän neuvottelun.
KT:n valtuuskunnan työvaliokunta ei hyväksy Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toimintaa.
– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ei pidä työriidan aikana tehdä paikallisia sopimuksia eikä suostua Sote ry:n kohtuuttomiin vaatimuksiin, valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoi tiedotteessa.
KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoi, ettei kansallista työriitaa voi ratkaista paikallisesti.
"Hoidon saatavuus heikentynyt"
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajan Seppo Rannan mukaan alan työehtosopimuksesta ei sairaanhoitopiiri neuvottele, vaan kyse on ajasta siihen asti, kunnes varsinainen valtakunnallinen sopimus syntyy.
Taustalla vaikuttaa myös hoitajapula, josta sairaanhoitopiiri kärsii.
– Hoidon saatavuus on heikentynyt ja olemme laittomassa tilanteessa. On kansalaisia, jotka eivät pääse ajoissa hoitoon, Ranta sanoi.
Kunta-alan työntekijät ovat tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Sote ry hylkäsi viime viikolla työriidan selvittämiseen perustetun sovittelulautakunnan esityksen. Hoitoalalla on tällä hetkellä ylityö- ja vuoronvaihtokielto.