Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö valmis hakemaan Nato-jumiin ratkaisua Turkin kanssa – Washingtonin-vierailu oli presidentin mukaan "valtavan vakuuttava" tuen osoitus

Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa valmis itsekin osallistumaan ratkaisun hakemiseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kiistaan Turkin kanssa.

Niinistö sanoi suomalaismedialle Washingtonissa, että yhteyksiä Turkin kanssa on jo ollut monen kanavan kautta.

– Minä osallistun myös. En voi sanoa tarkkaan, missä tai milloin, mutta sen jälkeen kun (Turkin vaatimukset) on selvitetty tarkkaan, uskon, että myös korkeamman tason yhteydenpito on tarpeen, Niinistö sanoi.

Suomen ja Ruotsin on ensi vaiheessa tutkittava tarkkaan, mitä Turkki haluaa, sillä maan viestit ja vaatimukset ovat viime päivien aikana vaihdelleet, Niinistö sanoi.

– Välillä on kymmenen kohdan lista, välillä on kolmen kohdan lista. Näistä on syytä perata, mistä kenkä tarkkaan ottaen puristaa, Niinistö sanoi.

Hän sanoi Yhdysvaltojen osoittavan Suomelle ja Ruotsille asiassa kaiken tukensa.

Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasivat Valkoisen talon vierailullaan presidentti Joe Bidenin, varapresidentti Kamala Harrisin sekä puolustusministeri Lloyd Austinin.

Lisäksi Niinistö ja Andersson vierailivat Yhdysvaltojen kongressissa, jossa he tapasivat sekä senaatin että edustajainhuoneen johtoa.

Niinistö luonnehti päivän antia vakuuttavaksi tuen osoitukseksi, myös siltä osalta, mikä koskee niin sanottua harmaata vaihetta ennen Nato-jäsenyyden astumista voimaan. Kun Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin reaktio on osoittautunut melko maltilliseksi, on valmius reagoida Suomen näkökulmasta tärkeintä.

– Me arvostamme kovasti joustavuutta, kykyä reagoida, jos reagoitavaa tulee. Tämä varsin hyvin ymmärretään.

Biden: Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Nato-jäsenyyden edellytykset

Presidentti Bidenin mukaan Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Nato-jäsenyyden edellytykset ja vahvistavat Natoa ja sen turvallisuutta. Biden puhui torstaina tiedotustilaisuudessa Valkoisen talon ruusupuutarhassa rinnallaan presidentti Niinistö ja pääministeri Andersson.

Bidenin mukaan Suomella ja Ruotsilla on Yhdysvaltain täysi tuki jäsenyyshakemuksen käsittelyn ajan. Lisäksi hän lupasi maansa tekevän yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa kaikkien uhkien torjumiseksi jäsenyysprosessin aikana.

Presidentti Niinistö puolestaan sanoi Suomen olevan valmis neuvottelemaan Turkin kanssa kaikista sen huolenaiheista. Suomella ja Turkilla on aina ollut hyvät kahdenväliset suhteet, Niinistö lisäsi tiedotustilaisuudessa.

Niinistö sanoi myös, että Suomi ottaa terrorismin vakavasti ja tuomitsee terrorismin sen kaikissa muodoissa. Suomi on myös aktiivisesti sitoutunut taistelemaan sitä vastaan, hän sanoi.

Niinistö tapasi Bidenin kasvokkain toistamiseen lyhyen ajan kuluessa

Niinistö matkusti Washingtoniin yhdessä Ruotsin pääministerin kanssa suoraan Ruotsista. Yhteinen Yhdysvaltain-vierailu oli varmistunut maanantaina.

Niinistö ja Biden tapasivat edellisen kerran Washingtonissa maaliskuun alussa. Niinistö oli ensimmäinen valtionjohtaja, jonka Biden tapasi kasvotusten Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. On hyvin poikkeuksellista, että Suomen ja Yhdysvaltain presidentit tapaavat toistamiseen näin lyhyen ajan kuluessa.

Maaliskuun tapaamisessa Suomelle vahvistettiin, että puolustusliitto Naton ovi on auki. Lisäksi kerrottiin, että puolustusyhteistyö Suomen ja Yhdysvaltain välillä tiivistyy.

Niinistö päätti Suomen hakeutumisesta Natoon tiistaina valtioneuvoston esityksestä etäyhteydellä sen jälkeen, kun eduskunta oli samana päivänä äänestänyt Natoon hakeutumisen puolesta.

Tiistai-iltana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoitti historiallisen kirjeen Suomen kiinnostuksesta aloittaa liittymisneuvottelut Naton kanssa.

Suomen ja Ruotsin Nato-suurlähettiläät jättivät keskiviikkoaamuna hakemuskirjeet Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille sotilasliiton päämajassa Brysselissä.