Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lämpöaalto koettelee Länsi- ja Etelä-Euroopassa – lämpötilat voivat nousta Espanjassa paikoin yli 40 asteeseen

Vuodenaikaan nähden epätavallisen kuumat lämpötilat piinaavat Länsi- ja Etelä-Euroopassa. Asiasta kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja uutistoimisto AFP.

Suuressa osassa Espanjaa ja Ranskaa päivälämpötilat ovat nousseet tällä viikolla 30–35 asteen paikkeille, mikä merkitsee yli 10 celsiusastetta tavanomaista korkeampia lämpötiloja.

Espanja on tällä viikolla antanut varoituksia äärimmäisestä kuumuudesta. Loppuviikosta lämpötilat voivat nousta paikoin jopa yli 40 celsiusasteeseen Espanjan keski- ja eteläosissa.

Useissa Etelä-Ranskan kaupungeissa on jo kirjattu toukokuun ennätyslämpötiloja, Ranskan ilmatieteen laitos Meteo-France kertoo AFP:n mukaan. Esimerkiksi Albissa, Toulousessa ja Montelimarissa mitattiin keskiviikkona ennätykselliset noin 34 celsiusastetta. Myös Ranskan länsi- ja pohjoisrannikolla on mitattu ennätyksellisen korkeita lämpötiloja.

Helteet aiheuttavat suuria ongelmia maanviljelijöille ja voivat vaikuttaa Ranskan vehnäsatoon, jonka ratkaiseva kasvuvaihe on toukokuussa.

Meteo-Francen mukaan on erittäin todennäköistä, että tämän vuoden toukokuusta tulee Ranskassa mittaushistorian lämpimin toukokuu.

Kuumuus on viime aikoina koetellut myös suurta osaa Intiasta ja Pakistanista. Etelä-Aasiassakin hirmuhelteet saapuivat tänä vuonna paljon normaalia aikaisemmin.