Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntatyönantajat tunnustelee nyt sopimusta työmarkkinajumiin ilman hoitajaliittoja – Jalonen: "Lähiaikoina ei ole näköpiirissä ratkaisua"

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tunnustelee, voitaisiinko kunta-alalla saavuttaa erillissopimus ilman hoitoalaa edustavaa Sote ry:tä.

KT selvittää tällä hetkellä erillissopimuksen mahdollisuutta Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon ja Julkisen alan unionin JAU:n kanssa, kertoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

– KT tekee arviota kokonaistilanteesta ja tunnustelee erillissopimuksen mahdollisuutta Jukon ja JAU:n kanssa, kertoo Jalonen STT:lle.

Aiemmin tällä viikolla Yle kertoi lähteisiinsä nojaten, että kunta-ala yrittäisi saada erillissopimuksen valmiiksi vielä tällä viikolla. STT:n haastattelemien työmarkkinaosapuolten mukaan aikataulu vaikuttaa tällä hetkellä optimistiselta.

– Lähiaikoina ei ole näköpiirissä ratkaisua, tämä on sen verran vaikea kiista. Tunnustelut jatkuvat, Jalonen kertoo.

Umpisolmua yritetään yhä avata

Kunta-alan pitkään jatkuneet virka- ja työehtosopimusneuvottelut ajautuivat uuteen tilanteeseen viime viikolla sen jälkeen, kun osapuolet eivät hyväksyneet sopimuskiistan sovittelulautakunnan antamaa sovintoesitystä.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) asettama lautakunta esitti kunta-alalle muun muassa 5-vuotista palkkarakenneohjelmaa, joka olisi nostanut palkkatasoa noin 5,1 prosenttia yleisen palkankorotuslinjan päälle.

Juko, JAU ja KT olisivat olleet valmiita hyväksymään sopimuksen, mutta Sote ry ei. Sote-järjestöistä ainoastaan Suomen pelastusalan ammattijärjestö olisi hyväksynyt sen. Voimakkaimmin sopimusta ovat kritisoineet hoitajaliitot Tehy ja Super. Ne ovat myös julkisuudessa puhuneet joukkoirtisanoutumisista.

KT jatkaa Jalosen mukaan tunnusteluja Jukon ja JAU:n kanssa, koska ne olisivat olleet valmiita hyväksymään sovintoesityksen. Hän ei tällä hetkellä ota kantaa sopimuksen todennäköisyyteen.

Jukon Luukkainen toivoo yhä yhtä sopimusta

Juko ry:n hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen myös kertoo, että "tunnusteluja on käyty", mutta valmista ei vielä ole. Luukkainen kertoo, ettei hän "absoluuttisesti sulje pois" mahdollisuutta, että Juko ja JAU solmisivat erillisen sopimuksen työnantajapuolen kanssa. Tällainen sopimus kattaisi hänen mukaansa kaksi kolmasosaa julkisen alan työntekijöistä.

Luukkainen ei kuitenkaan pidä kyseistä erillissopimusta kovinkaan mahdollisena.

– Näkemykseni on, ettei voi edetä muulla tavalla kuin niin, että sinne [erillissopimukseen] tulee työriitalain mukainen sovittelusysteemi, joka lähtee sovittelemaan Sote ry:tä siihen. Sitä ei tiedä, mitä siitä tulee, Luukkainen sanoo.

Ensisijainen vaihtoehto olisi hänen mukaansa yhä se, että koko kunta- ja hyvinvointialalle saisi yhden sopimuksen, jonka kaikki hyväksyisivät. Hänestä sovittelulautakunnallakin olisi edellytyksiä jatkaa.

Vaalean vihreää JAU:lta

Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima näyttää vaalean vihreää valoa sille, että kunta-alalle voisi syntyä sopimus myös ilman Sote ry:tä. Jyty muodostaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kanssa Julkisen alan unionin JAU:n.

Voiman mukaan on jossain määrin ongelmallista, että yksi pääsopijajärjestö jäisi ulkopuolelle. Siksi valo on hänen mukaansa vaaleaa.

Sote ry tavoittelee muita parempaa sopimusta jättäytymällä sopimuksen ulkopuolelle, minkä se voi myös saada muiden tehtyä sopimuksen.

Eilen tuli myös tieto siitä, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Sote ry saattavat sopia oman väliaikaisen sopimuksen varsinaista sopimusta edeltävälle ajalle. Tähän liittyy Voiman mukaan riskejä siitä, miten työntekijäpuolella on suhtauduttu aiemmin valtakunnallisiin työehtosopimuksiin.

– Olemme koko ajan työntekijäpuolella painokkaasti vastustaneet esimerkiksi näitä EK:n liittojen toiveita siirtää sopimista valtakunnalliselta tasolta paikalliselle tasolle.

Voiman mukaan sopiminen paikallisesti voi tuntua tässä tilanteessa hyvältä, mutta hän näkee asian hankalana.

– Onhan se tulevaisuuden kannalta riski sitten siitä, että meillä ei ole enää niitä valtakunnallisia sopimuksia. Ja se työntekijän neuvotteluasema on aina huomattavasti heikompi kuin työnantajan, joten siellä tarvittaisiin kuitenkin se liittojen tuki taustalle.

Myös JAU:lla ja Jukolla on lisäksi jäsenistöä hoitotehtävissä ja sairaanhoitopiirissä muutenkin, joten työnantajan olisi Voiman mukaan viisasta käydä neuvottelut kaikkien järjestöjen kanssa. Tosin hänen mukaansa JAU ei ole innostunut vastaavista irtiotoista vaan tavoittelee ensisijassa valtakunnallista sopimusta.

- - -

Korjattu aiempaa: Lisätty alkuun KT:stä puuttunut nimen osa "alue". Viimeiseen osioon 5. viimeiseen kappaleeseen korjattu eilen, luki aiemmin tänään.