Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö Turkin kannasta: Nato-hakemuksen nopea käsittely ei ole vielä mennyttä – "Ei tässä ole ennätetty olla millään tavalla sinisilmäisiä"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Turkin vastustus ei vielä merkitse sitä, että Suomi ja Ruotsi olisivat menettäneet mahdollisuuden saada Nato-jäsenhakemuksensa nopeasti käsiteltyä. Niinistö arveli suomalaismedialle Tukholmassa, että Turkin kannat nousevat esiin myös keskusteluissa Washingtonissa, jonne Niinistö matkaa suoraan valtiovierailulta Ruotsista.

Niinistö torjui ajatuksen, että Suomi olisi ollut jäsenyyspyrkimyksissään sinisilmäinen Turkin suhteen. Niinistö mukaan Turkin kannat olivat tulleet Suomen tietoon vasta viikko pari sitten.

– Ei tässä ole ennätetty olla millään tavalla sinisilmäisiä, Niinistö totesi.

Hänen mukaansa Turkista oli välitetty aiemmin monilta tasoilta ja monille eri vastaajille johdonmukaisesti sellaista viestiä, ettei Turkki näe estettä tälle laajentumiselle.

Turkista kantautuneita vaatimuksia henkilöiden luovutuksista Turkkiin Niinistö kommentoi sanomalla, että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin luovutussopimuksiin. Lisäksi Suomessa on luovutuksista oma lainsäädäntönsä, eikä ainakaan Niinistöllä tuntunut olevan tiedossa tämän mittakaavan rikoksia tehneitä henkilöitä.

– Ehkä vähän epäselvää on se, onko meille mitään virallista luovutuspyyntöäkään esitetty. Kaikki nämä täytyy nyt tietysti käydä läpi, Niinistö sanoi.

Washingtonin matkan osalta Niinistö pitää edelleen mielenkiintoisena keskusteluja päätöksentekoaikataulusta Yhdysvalloista. Erilaisista toimista turvallisuuden takaamiseksi Nato-hakemusten käsittelyaikana on jo keskusteltu aiemmin.

– Kuitenkin varmaan kertaalleen on hyvä vielä käydä läpi se, millaisia valmiuksia ja ennen kaikkea millaista joustavuutta löytyy, jos tarvitaan tässä harmaan alueen aikana näkyvyyttä, paikalla oloa tai tämän tyyppisiä asioita, Niinistö sanoi.

Suomi ja Ruotsi yhä läheisempiä

Ruotsin puolustusvoimien komentajan Micael Bydénin mukaan Pohjoismaat muodostavat yhteisen suunnittelun ja hyvän yhteistoimintakyvyn ansioista vahvan esteen Venäjän mahdollista aggressiota vastaan, myös Natossa. Suomi ja Ruotsi ovat hänen mukaansa läheisiä ja kehittymässä yhä läheisemmiksi.

– Maidemme tuleva Nato-jäsenyys tuo mahdollisuuksia syventää kahdenvälistä yhteistyötä, millä tulee olemaan operationaalisella tasolla merkittävää vaikutusta, Bydén sanoi.

Bydén isännöi keskiviikkona turvallisuuspoliittista keskustelua Ruotsin merivoimien Bergan tukikohdassa lähellä Tukholmaa. Vierailu oli osa presidentti Niinistön valtiovierailuohjelmaa, ja paikalla olivat myös kuningas Kaarle XVI Kustaa, prinssi Carl Philip sekä Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Vieraat tutustuivat huikaisevan aurinkoisessa kevätsäässä Ruotsin merivoimien kalustoon, muun muassa Visby-luokan korvettiin. Tukikohtavisiittiä juhlisti kahden ruotsalaisen Gripen-hävittäjän ylilento yhdessä kahden suomalaisen Hornet-hävittäjän kanssa.

Bydén: Ystävyys ja henkilösuhteet ovat tärkeä voimavara

Medialle avoimessa keskusteluosuudessa, joka käytiin "Nato-kielellä" englanniksi, Niinistö kysyi Bydéniltä, ovatko Ruotsin ja Suomen asevoimat joustavia harjoitustoiminnan suhteen jäsenyyttä edeltävänä harmaana aikana. Vastaus oli myöntävä.

– Tätä keskustelua käydään nyt koko ajan. Meidän pitää ilman muuta toteuttaa jo suunnitellut harjoitukset, lisätä niitä ja ehkä siirtää tarvittaessa toisaalle, jos haluamme vahvistaa läsnäoloa siellä, Bydén lisäsi.

Komentajan mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien vuosia jatkunut yhteistyö on rakentanut molemminpuolista kunnioitusta ja luottamusta, mutta myös vahvaa ystävyyttä.

– Kriisin aikana henkilökohtaiset suhteet ja verkostot ovat korvaamaton voimavara, Bydén sanoi.

Yhteydenpidosta antoi esimerkin puolustusministeri Kaikkonen, joka kertoi tavanneensa tai puhuneensa ruotsalaisen kollegansa Peter Hultqvistin kanssa parikymmentä kertaa viimeksi kuluneiden kolmen kuukauden aikana ja yhteensä jo noin 60 kertaa.

– Asutteko te yhdessä? vitsaili presidentti Niinistö.

– Täytyy sanoa, että melkein. Sitä vaimokin aina kysyy, Kaikkonen vastasi pöytäseurueen puhjetessa nauruun.

Isäntämaasopimus pian valmis?

Kaikkosen mukaan Nato-jäsenyys ei tee tarpeettomaksi muita puolustusyhteistyöjärjestelyjä, päinvastoin.

– Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö sujuu erinomaisesti. Olen varma, että löydämme uusia keinoja syventää yhteistyötämme entisestään Naton jäseninä, Kaikkonen sanoi.

Hänen mukaansa nykyinen turvallisuustilanne alleviivaa tarvetta solmia Suomen ja Ruotsin välille muodollinen isäntämaasopimus parantamaan operationaalisen yhteistyön edellytyksiä. Kaikkonen antoi ymmärtää, että tällainen järjestely ollaan pian valmiita viimeistelemään.

Iltapäivällä valtiovierailun turvallisuusteema jatkui kuningas- ja presidenttiparin vieraillessa Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirastossa MSB:ssä.

Valtiovierailu päättyy illalla jäähyväisseremoniaan Kuninkaanlinnassa, mutta presidentti Niinistö ei palaa Suomeen, vaan jatkaa matkaa Yhdysvaltoihin yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Niinistö kertoi eilisessä lehdistötilaisuudessa olevansa erityisen kiinnostunut kuulemaan presidentti Joe Bidenilta, kuinka nopeasti Yhdysvalloissa aiotaan edetä Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusten hyväksymisessä.

– Yhdysvallat on tärkeä maa ja jonkinlainen malli muille. Jos (ratifiointi)prosessi on siellä nopea, se auttaa koko prosessia ja sen aikataulua. Se on hyvin tärkeää, Niinistö sanoi.