Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Andersson: Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä ja haluaa jättää hakemuksensa yhtä aikaa Suomen kanssa

Ruotsin hallitus on päättänyt, että maa hakee Nato-jäsenyyttä.

Pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti asiasta Tukholmassa harvinaisessa yhteisessä lehdistötilaisuudessa pääoppositiopuolue maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin kanssa. Andersson kuvaili Ruotsin Nato-ratkaisun olevan uuden aikakauden alku.

Andersson kertoi myös, että Ruotsi haluaa jättää jäsenyyshakemuksensa yhtä aikaa Suomen kanssa. Tämän takia Andersson ei suostunut kertomaan, milloin Ruotsin Nato-lähettiläs tarkkaan ottaen jättää hakemuksen Natolle.

Ruotsin Nato-kanta ratkesi käytännössä jo eilen, kun hallituspuolue sosiaalidemokraatit ilmoitti kannattavansa Natoon hakeutumista. Aiemmin maanantaina Natosta keskusteltiin vielä valtiopäivillä, mutta asiasta ei tehty päätöksiä tai äänestetty.

Kristersson kertoi seisovansa pääministerin rinnalla sen osoituksena, että Nato-hakemukselle on Ruotsissa laaja tuki, josta halutaan viestiä myös ulkomaille. Lehdistötilaisuudessa olleet ruotsalaistoimittajat muistelivat STT:lle, että vastaava tilaisuus on pidetty Ruotsissa edellisen kerran joskus 1990-luvun alkupuolella.

Andersson kertoi hallituksen päättäneen Nato-hakemuksen jättämisen lisäksi myös lakiehdotuksesta, joka mahdollistaa Ruotsin ottavan vastaan sotilaallista apua kaikilta Naton ja EU:n jäsenmailta.