Ruotsin sosiaalidemokraatit asettuivat Nato-jäsenyyden kannalle – Andersson: Ruotsi olisi haavoittuva yksin Naton ulkopuolella Itämeren alueella

Ruotsin hallituspuolue sosiaalidemokraatit kannattaa Naton jäsenyyden hakemista.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson perustelee puolueensa päätöstä tukea Nato-jäsenyyden hakemista muun muassa historiallisilla siteillä ja yhteistyöllä Suomen kanssa. Jos Ruotsi jäisi Itämeren alueella yksin Naton ulkopuolelle, olisi maa paljon aiempaa haavoittuvampi.

– Liittyminen Natoon on parasta Ruotsin ja ruotsalaisten turvallisuuden kannalta, Andersson tiivisti illan lehdistötilaisuudessa.

Pääministerin mukaan myös puolustusyhteistyö Suomen kanssa kärsisi, jos Suomi olisi Natossa ja Ruotsin ulkopuolella.

– Se ei olisi kestävä tai realistinen ratkaisu, arvioi puolustusministeri Peter Hultqvist.

Pääministeri Andersson ei ainakaan vielä vahvistanut, että Ruotsi ja Suomi olisivat päättäneet hakea jäsenyyttä samanaikaisesti, mutta piti hakemusten mahdollisimman hyvää "synkronisointia" tärkeänä.

Virallinen päätös valtiopäiväkeskustelun jälkeen

Anderssonin mukaan sotilaallinen liittoutumattomuus on palvellut Ruotsia tähän saakka hyvin 200 vuotta, mutta ei tee sitä enää nykyisessä tilanteessa.

– Tällaista päätöstä ei tehdä kevyesti, mutta meidän täytyy suhtautua todellisuuteen sellaisena kuin sen näemme, Andersson sanoi.

Puoluehallitus ei ollut Nato-kysymyksessä täysin yksimielinen, mutta Anderssonin mukaan "erittäin suuri enemmistö" oli jäsenyyden kannalla.

Pääministerin mukaan seuraavaksi hän haluaa varmistaa jäsenyyshakemukselle riittävän tuen valtiopäivien keskustelussa maanantaina, minkä jälkeen hallitus on valmis tekemään muodollisen päätöksen.

Medioissa arvailtiin jäsenhakemuksen ajoitusta

Sosiaalidemokraattien päätymistä Naton kannalle pidettiin jo etukäteen lähes varmana, ja ruotsalaismedioissa arvailtiinkin sunnuntaina jo sitä, milloin jäsenyyshakemus lopulta jätetään. Aftonbladet-lehti kertoi iltapäivällä lähteisiinsä nojautuen, että maan hakemus Natoon on allekirjoituksia vaille valmiina. Lehden mukaan Ruotsissa odotetaan Suomea siten, että hakemukset voidaan jättää yhtä aikaa.

"Suomen päätöksen ajoitus ei sattumaa"

Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat vuosikymmeniä pitäneet itseään ja maataan jonkinlaisena maailman omanatuntona ja muista maista poikkeavana puolueettomana rauhanvälittäjänä, kuvailee valtio-opin professori Åsa von Schoultz Helsingin yliopistosta. Nyt tämä pitkä linja ja pääministeri Olof Palmen perintö on katkeamassa tapahtumiin yhden kevään aikana.

– Ainakin minä olen ollut hämmästynyt siitä, että kaikki on lopulta sujunut niin nopeasti ja kivuttomasti, von Schoultz sanoo.

Hänen mukaansa on aivan selvää, että asiat eivät olisi edenneet länsinaapurissa niin kuin etenivät, ellei Suomi olisi mennyt edeltä ja toiminut niin voimakkaasti ja selkeästi. Tästä nähtiin osoitus myös sunnuntaina, kun Suomen valtiojohto ilmoitti virallisesti Nato-jäsenyyden hakemisesta vain paria tuntia ennen Ruotsin sosiaalidemokraattien puoluehallituksen kokouksen alkamista Tukholmassa.

– Tämä ei ollut mikään sattuma, vaan äärimmäisen taitavasti ajoitettu, von Schoultz pohtii.

Natoa ei haluttu jättää vaaliteemaksi

Ruotsin sosiaalidemokraateissa ainakin suuri Skånen puoluepiiri sekä vaikutusvaltainen naisjärjestö ovat jo aiemmin ilmoittaneet vastustavansa Nato-jäsenyyden hakemista. Von Schoultzin mukaan on vaikea sanoa, kuinka jakautunut puolue on Nato-kysymyksessä, mutta mihinkään liittoutumisen vastustajien joukkopakoon puolueesta hän ei usko.

Suomen päätöksenteon lisäksi Ruotsin Nato-aikataulua ovat sanelleet syyskuussa edessä olevat valtiopäivävaalit. Von Schoultz arvioi sosiaalidemokraattien halunneen Nato-asian mahdollisimman pian pois päiväjärjestyksestä, ettei turvallisuuspolitiikka enää nousisi keskeiseksi vaaliteemaksi.

Von Schoultz ei odota pitkää jälkipyykkiä tai riitelyä enää Nato-hakemuksen jälkeen.

– Kyllä tästä varmaan vielä kesälomiin asti puhutaan, mutta yllättyisin, jos Nato nousisi merkittäväksi vaaliteemaksi syksyllä, hän sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka