Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Suomi ja Ruotsi pyrkivät jättämään Nato-hakemuksensa yhtä aikaa ensi viikon alkupuolella

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomi ja Ruotsi pyrkivät jättämään Nato-hakemuksensa näyttävästi yhtä aikaa ensi viikon alkupuolella.

Lehden mukaan hakemus pyritään jättämään yhtä aikaa. Mikäli tämä ei onnistu, hakemukset pyritään jättämään mahdollisimman samanaikaisesti. Helsingin Sanomien mukaan hakuilmoituksen muodosta ei ole säädetty Naton säännöissä. Todennäköinen vaihtoehto on kirje, joka toimitetaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille. Oletettavaa on, että Suomen hakemuksen jättää Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Samanaikaisuutta perustellaan nähtävästi näkyvyydellä. Kahden pohjoismaan samanaikainen liittymishakemus olisi maailmallakin mediatapahtuma. Se voisi myös kertoa tiiviistä yhteistyöstä. Suomen aikataulua sanelevat tällä hetkellä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) Nato-kantojen ilmoittaminen, joka tapahtuu tämän viikon torstaina.

Presidentti ja hallitus tekevät päätöksen virallisesta hakemuksesta yhteisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa sunnuntaina 15. toukokuuta. Tämän jälkeen laaditaan selonteko, jota käsitellään eduskunnassa. Tämä prosessi voi edetä nopeastikin.

Helsingin Sanomien mukaan Ruotsissa Nato-hakemuksesta päättää hallitus, jota johtaa sosiaalidemokraattinen puolue. Puolue kertoo kantansa 15. toukokuuta.