Venäjä sanoi aloittavansa kolmen päivän tulitauon terästehtaan alueella Mariupolissa

Venäjän joukot aloittavat kolmen päivän tulitauon Azovstalin terästehtaan alueella Mariupolin satamakaupungissa huomisaamuna, kertoo Venäjän puolustusministeriö.

Puolustusministeriön mukaan terästehtaalta avataan humanitaarinen käytävä siviilien evakuoimista varten.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puolestaan pyytänyt YK:n pääsihteeriä Antonio Guterresia auttamaan, jotta haavoittuneet saataisiin evakuoitua terästehtaalta.

– Siellä olevat ihmiset ovat vaarassa. Jokainen on meille tärkeä. Me pyydämme teiltä apua pelastaaksemme heidät, Zelesnkyi sanoi Guterresille puhelinkeskustelun aikana.

Zelenskyi tähdensi pääsihteerille, että YK:n ja Punaisen Ristin evakuoinnit aikaisemmin kuluvalla viikolla osoittivat, että kansainväliset organisaatiot voivat olla tehokkaita.

Azovstalin terästehtaan alueelta saatiin evakuoitua toista sataa ihmistä, mutta ukrainalaisviranomaisten mukaan terästehdaskompleksissa on edelleen runsaasti siviilejä, myös kymmenittäin lapsia.

Terästehtaalle ovat vetäytyneet myös Mariupolin viimeiset ukrainalaissotilaat.

Kansanedustajan mukaan tehtaan puolustajii n saatu yhteys

Aiemmin ukrainalainen kansanedustaja Davyd Arahamia kertoi Radio Free Europen haastattelussa, että Venäjän joukot olivat edenneet Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle.

– Yritykset tehtaan valtaamiseksi jatkuvat toista päivää. Venäjän joukot ovat jo Azovstalin alueella, Arahamia sanoi yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Arahamian mukaan Ukrainan viranomaiset ovat onnistuneet saamaan yhteyden tehtaalla oleviin ukrainalaistaistelijoihin. Mariupolin pormestari kertoi aikaisemmin, ettei sotilaisiin ole saatu yhteyttä.

Venäjä on kiistänyt hyökkäävänsä maajoukoilla tehdasalueelle, mutta kertoi tiistaina pommittavansa ukrainalaisjoukkojen "tuliasemia".

"Satoja haavoittuneita tehdasalueella"

Tehdasalueella piilottelee myös 500 haavoittunutta, kertoi BBC:lle paikalla oleva ukrainalaissotilas Mykhailo Vershynin.

Vershyninin arvion mukaan haavoittuneista noin 200 on kriittisessä tilassa ja heidän vointinsa huononee koko ajan, koska lääkkeitä ei ole ja olot ovat epähygieeniset.

Sotilas sanoi, että paikalla on puutetta kaikesta, niin ruoasta, vedestä kuin lääkkeistäkin.

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä suunnittelee pitävänsä sotilasparaatin Mariupolissa maanantaina, jolloin Venäjällä juhlitaan voitonpäivää.

– Kaupungin keskustan katuja siivotaan kiireesti rojusta, ruumiista ja räjähtämättömistä ammuksista. Suurta propagandakampanjaa valmistellaan. Siinä venäläisille näytetään tarinoita, joissa "iloiset" paikalliset tapaavat miehittäjiä, sotilastiedustelun lausunnossa sanottiin.

Venäjä: Ukrainassa israelilaisia palkkasotureita

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja väitti keskiviikkona, että israelilaisia palkkasotilaita taistelee Ukrainassa äärioikeistolaiseksi luonnehditun Azovin rykmentin rinnalla. Väitteen odotetaan lisäävän entisestään jännitteitä Israelin ja Venäjän välillä.

– Israelilaiset palkkasoturit ovat käytännössä rinta rinnan Azovin militanttien kanssa Ukrainassa, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova väitti Sputnik-radion haastattelussa.

Israelin arvioidaan käytännössä luopuneen puolueettomuudestaan Ukrainan sodan suhteen sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti äskettäin, että Adolf Hitlerillä oli juutalaista sukuperimää.

Lavrovin lausunto herätti raivoa Israelissa, joka kutsui sen sisältöä "anteeksiantamattomaksi ja törkeäksi" sekä "hirvittäväksi historialliseksi virheeksi".

Tiistaina Venäjän ulkoministeriö syytti Israelia Kiovan "uusnatsihallinnon" tukemisesta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalaista syntyperää.

Venäjä jatkaa yrityksiään valloittaa Koillis-Donbassia

Venäjä on lähettänyt 22 pataljoonan taktista ryhmää Izjumin lähelle yrittäessään päästä etenemään Donbassin pohjoisreunaa, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti. Huolimatta vaikeuksistaan Ukrainan puolustuksen murtamisessa, Venäjä yrittää hyvin todennäköisesti edetä Izjumista eteenpäin ja valloittaa Kramatorskin ja Severodonetskin kaupungit.

Näiden paikkojen valloittaminen vahvistaisi Venäjän sotilaallista hallintaa Koillis-Donbassissa ja tarjoaisi välietapin pyrkimykselle sulkea Ukrainan joukot ulos alueelta, tiedusteluraportissa sanotaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka