Venäjä kertoi aloittavansa kolmen päivän tulitauon Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

Ukrainan sota

Päivän tärkeimmät tapahtumat

16.32 Britannian puolustusministerin mukaan Britannia auttaisi Suomea tilanteessa, jossa maahan hyökättäisiin.

15.50 Mariupolin pormestarin mukaan Azovstalin tehdasaluetta puolustaviin joukkoihin ei enää saada yhteyttä. Hän kertoi myös, että alueella on loukussa yhä 30 lasta.

12.01 Venäjän ulkoministeriön tiedottaja väitti keskiviikkona, että israelilaisia palkkasotilaita taistelee Ukrainassa äärioikeistolaiseksi luonnehditun Azovin rykmentin rinnalla. Väitteen odotetaan lisäävän entisestään jännitteitä Israelin ja Venäjän välillä.

10.36 EU-komissio esittää, että EU:ssa otettaisiin käyttöön venäläisen öljyn tuontikielto ja että Venäjän suurin pankki Sberbank suljettaisiin Swift-järjestelmän ulkopuolelle ja henkilöpakotteita laajennettaisiin.

10.12 Venäjä yrittää hyvin todennäköisesti edetä Izjumista eteenpäin ja valloittaa Kramatorskin ja Severodonetskin kaupungit, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti.

08.20 Myös miehiä ja poikia on joutunut venäläisjoukkojen raiskausten uhreiksi, kertovat YK:n ja Ukrainan viranomaiset brittilehti The Guardianin mukaan.

22.50 Venäjän joukot aloittavat kolmen päivän tulitauon Azovstalin terästehtaan alueella Mariupolin satamakaupungissa huomisaamuna, kertoo Venäjän puolustusministeriö.

Puolustusministeriön mukaan terästehtaalta avataan humanitaarinen käytävä siviilien evakuoimista varten.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puolestaan pyytänyt YK:n pääsihteeriä Antonio Guterresia auttamaan, jotta haavoittuneet saataisiin evakuoitua terästehtaalta.

22.32 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt YK:lta apua Mariupolin Azovstalin terästehtaalla loukussa olevien ihmisten pelastamiseen. Zelenskyi on lähettänyt avunpyynnön YK:n pääsihteeri Antonio Guterresille.

– Tehtaalla vielä olevien elämä on uhattuna. Kaikki ovat meille tärkeitä. Pyydämme apuanne heidän pelastamisessaan, Zelenskyi sanoi lausunnolla The Guardianin mukaan.

22.21 Venäjän joukot ovat edenneet Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle, kertoi ukrainalainen kansanedustaja Davyd Arahamia Radio Free Europen haastattelussa.

– Yritykset tehtaan valtaamiseksi jatkuvat toista päivää. Venäjän joukot ovat jo Azovstalin alueella, Arahamia sanoi yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Arahamian mukaan Ukrainan viranomaiset ovat onnistuneet saamaan yhteyden tehtaalla oleviin ukrainalaistaistelijoihin. Mariupolin pormestari kertoi aikaisemmin, ettei sotilaisiin ole saatu yhteyttä.

Venäjä on kiistänyt hyökkäävänsä maajoukoilla tehdasalueelle, mutta kertoi tiistaina pommittavansa ukrainalaisjoukkojen "tuliasemia".

Mariupol on ollut piiritettynä viikkokausia. Mariupolin viimeisten puolustajien lisäksi terästehtaalla on edelleen siviilejä, myös lapsia, kertovat ukrainalaisviranomaiset.

22.04 Britannian puolustusministeriön tuoreen tilannekatsauksen mukaan Venäjä jatkaa ohjusiskujen tekemistä koko Ukrainan alueelle huolimatta taistelujen keskittymisestä maan itäosiin. Iskuilla Venäjä yrittää brittien mukaan haitata Ukrainan kykyä varustaa joukkojaan.

Katsauksessa myös todetaan, että vaikka Venäjän sotilasoperaatiot ovat epäonnistuneet, iskut ovat kohdistuneet jatkuvasti siviilikohteisiin, kuten kouluihin, sairaaloihin ja asuinrakennuksiin sekä julkisen liikenteen solmukohtiin. Tämä osoittaa Venäjän halukkuutta iskeä siviilikohteisiin ja pyrkiä heikentämään ukrainalaisten moraalia.

Iskut ja hyökkäykset Ukrainan rannikon kaupunkeihin Hersoniin, Odessaan ja Mariupoliin korostavat brittien mukaan Venäjän halukkuutta hallita koko Mustanmeren rannikkoa.

21.45 YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Ukrainan sodan aiheuttamaa vaaraa globaalille ruokaturvalle ei pystytä ratkaisemaan ilman Ukrainaa ja Venäjää. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Guterresin mukaan ilman maailmanmarkkinat tarvitsevat Ukrainan maataloustuotannon ja Vejänäj ruoka- ja lannoitetuotannon palauttamista ratkaistaakseen ruokaturvaa uhkaavan ongelman.

– Analyysimme viittaavat, että sota Ukrainassa on aiheuttamassa kolmiulotteisen kriisin, joka aiheuttaa tuhoa globaaleille ruoka-, energia- ja finanssijärjestelmille varsinkin kehittyvissä maissa, Guterres sanoi.

– Ei ole oikeastaan olemassa mitään muuta ratkaisua, kuin saada Ukrainan viljatuotanto ja Venäjän ja Valko-Venäjän ruoka- ja lannoitetuotanto takaisin maailmanmarkkinoille sodasta huolimatta.

21.10 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aivan yhtä syyllinen Ukrainan sotaan kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin, sanoi uudestaan Brasilian presidentiksi pyrkivä Luiz Inacio Lula da Silva, 76, keskiviikkona.

Lulan mukaan Zelenskyin olisi pitänyt taipua, kun Venäjä ilmoitti vastustavansa Ukrainan aikeita liittyä sotilasliitto Natoon, ja pyrkiä neuvottelemaan Putinin kanssa konfliktin välttämiseksi.

– Meidän pitäisi nähdä vakavia keskusteluja. OK, olit hyvä koomikko, mutta ei aloiteta sotaa, jotta voit esiintyä televisiossa, Lula sanaili Time-lehden haastattelussa.

Lulan kritiikiltä ei säästynyt myöskään Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

– Biden olisi voinut hypätä koneeseen ja mennä Moskovaan puhumaan Putinille. Sellaista asennetta johtajalta odotetaan, hän jatkoi.

Lula toimi Brasilian presidenttinä vuosina 2003–2010. Brasiliassa järjestetään presidentinvaalit lokakuussa, ja Lula on ollut johdossa mielipidemittauksissa istuvaan presidenttiin Jair Bolsonaroon nähden.

20.36 Kymmenen siviiliä on kuollut ja 20 haavoittunut Venäjän iskettyä linja-autoasemalle Avdiivkan kaupungissa Ukrainan Donetskin alueella, Ukrainan valtionsyyttäjä Iryna Venediktova sanoi The Guardianin mukaan.

– Tässä on Venäjän joukkojen oikeat kasvot. Useita raketinheittimiä kohdistettiin ihmisiin, jotka odottivat julkista liikennettä. Samanlaista harkittua siviilien tappamista on dokumentoitu ympäri Ukrainaa, Venediktova totesi.

20.12 Lähes kaikki Yhdysvaltain Ukrainalle lupaamat kenttätykit on nyt toimitettu ukrainalaisille, kertoo Yhdysvaltain puolustushallinnon nimettömänä pysyttelevä virkamies CNN:n mukaan.

– Voin kertoa, että yli 90 prosenttia 90 kenttätykistä, jotka lupasimme Ukrainalle, on nyt toimitettu ukrainalaisten käsiin, virkamies sanoi.

Tykkien lisäksi Yhdysvallat on toimittanut tähän mennessä lähes 90 000 ammusta tykkeihin. Yhteensä se lupasi toimittaa 144 000 ammusta.

19.59 Ruotsin Ukrainan suurlähetystö on palannut asemapaikkaansa Kiovaan, kertoo suurlähettiläs Tobias Thyberg Twitterissä.

– Suurlähetystön ryhmä on takaisin siellä missä kuuluu: Kiovassa, Thyberg iloitsi.

Useat maat ovat avanneet uudestaan suurlähetystöjään Ukrainan pääkaupungissa sen jälkeen, kun Venäjän joukot vetäytyivät Ukrainan pohjoisosista.

19.06 yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi maan olevan "aina avoin" uusille pakotteille Venäjää vastaan. Biden kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Euroopan unioni ja Britannia julkistivat uusia Venäjän vastaisia pakotteita. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Biden sanoi keskustelevansa uusista pakotteista G7-maiden johtajien kanssa tällä viikolla.

EU:n tänään julkistamat pakotteet kohdistuvat muun muassa Venäjän suurimpaan pankkiin Sberbankiin ja venäläisiin tv-yhtiöihin.

18.44 Ukrainan mukaan sellaiset maat, jotka vastustavat EU:n ehdottamaa venäläisen öljyn täyskieltoa, ovat osallisia Venäjän joukkojen tekemiin rikoksiin Ukrainassa, koska ne rahoittavat Venäjän armeijaa.

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjä käyttää öljystä ja kaasusta saamiaan tuloja sotakoneistonsa rahoittamiseen.

Unkari ilmoitti aikaisemmin tänään, ettei se voi tukea EU:n ehdotusta, koska se tuhoaisi maan energiantuotannon.

18.09 Unkarin mukaan se ei voi tukea EU:n ehdottamaa vaiheittaista venäläisen öljyn täyskieltoa. Ulkoministeri Peter Szijjarton mukaan se tuhoaisi täysin maan energiantuotannon.

Unkari ja Slovakia ovat jo aikaisemmin olleet kieltoa vastaan, sillä kummallakaan maalla ei ole omaa yhteyttä rannikolle ja kumpikin on hyvin riippuvainen venäläisestä öljystä.

Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Unkari ja Slovakia voisivat saada muita pidemmän siirtymäajan.

16.32 Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin, olivat maat sotilasliitto Naton jäseniä tai eivät.

Näin sanoi Suomessa vieraillut Britannian puolustusministeri Ben Wallace yhteisessä tiedotustilaisuudessa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa Niinisalossa. Wallacen mukaan Suomi ja Britannia puolustavat yhteisiä arvoja, demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä oikeusvaltiota.

Ministerit seurasivat yhteistä sotaharjoitusta Niinisalon Pohjankankaalla ja käyvät myöhemmin kahdenväliset keskustelut Helsingissä..

16.21 Venäjän turvallisuuspalveluun ja Kremliin kytkeytyvät propagandasivustot ovat julkaisseet valheellisia artikkeleita Suomen aloittamasta sotakaluston siirrosta itärajalle, kertoo Ilta-Sanomat.

Artikkelissa väitetään, että Suomi on siirtänyt jo kymmeniä raskaita panssariajoneuvoja itärajalleen. NewsFront-sivuston julkaisemassa artikkelissa on liitettynä todisteeksi video, jossa näkyy panssariajoneuvoja kuljettava juna.

Todellisuudessa Suomi ei siirrä panssarivaunuja itärajalle, vaan niitä on siirretty Porin prikaatin alueella parhaillaan meneillään olevaan sotaharjoitukseen. Kyse on Arrow-harjoituksesta, josta Puolustusvoimat on kertonut hyvissä ajoin etukäteen. Kansallisten joukkojen lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Britanniasta, Latviasta, Yhdysvalloista ja Virosta.

Valheellisia artikkeleita panssarivaunujen ja joukkojen siirroista ovat levittäneet myös useat muut propagandasivustot.

15.50 Mariupolin pormestari Vadym Boichenkon mukaan piiritetty Azovstalin tehdasalue Mariupolissa on ollut tänään rajujen taistelujen keskellä, ja ukrainalaiset ovat menettäneet yhteyden aluetta puolustaviin joukkoihin.

– Rohkeat joukkomme jatkavat alueen puolustamista, mutta se on erittäin vaikeaa, koska alueelle isketään jatkuvasti raskailla aseilla, tankit ampuvat joka puolelle aluetta, ilmavoimat tekevät työtään ja laivat ovat myös lähestyneet aluetta ja tulittavat sinne Boichenko sanoi CNN:n mukaan.

Myös pormestari vahvisti tiedon, jonka mukaan alueella olisi loukussa yhä noin 30 lasta. Hän myös kertoi, että yhteys alueen puolustajiin on menetetty.

– Valitettavasti tänään emme ole saaneet yhteyttä poikiimme siellä. Ei ole yhteyttä, joka auttaisi ymmärtämään mitä alueella tapahtuu ja ovatko he turvassa. Eilen saimme yhteyden, tänään emme enää.

15.40 Brittiläiselle Sky Newsille puhuneen Ukrainan kansanedustaja Skira Rudikin mukaan piiritetyllä Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa on loukussa yhä noin 30 lasta.

Hän kertoi, että uutiset yli 100:n ihmisen pääsemisestä turvaan Azovstalista YK:n ja Punaisen Ristin evakuointioperaation avulla saivat monet kyynelten partaalle kymmenien epäonnistuneiden yritysten jälkeen.

– Nyt tärkein tavoitteemme on saada loput lapset ulos sieltä. Tehtaalla on loukussa vielä 30 lasta.

14.52 Azovstalin tehdasalueella Mariupolissa piilottelee yhä 500 haavoittunutta, kertoo BBC:lle paikalla oleva ukrainalaissotilas Mykhailo Vershynin.

Vershyninin arvion mukaan haavoittuneista noin 200 on kriittisessä tilassa ja heidän vointinsa huononee koko ajan, koska lääkkeitä ei ole ja olot ovat epähygieeniset.

Sotilas sanoo, että paikalla on puutetta kaikesta, niin ruoasta, vedestä kuin lääkkeistäkin. Vershynin väittää Venäjän pommittaneen tarkoituksella Azovstalin sairaalaa.

14.47 Pääministeri Sanna Marin (sd.) matkustaa torstaina Puolan pääkaupunkiin Varsovaan ja osallistuu kansainväliseen Ukrainan avustuskonferenssiin, kertoo valtioneuvoston viestintäosasto tiedotteessaan.

Tilaisuuden ovat kutsuneet koolle Puola ja Ruotsi yhteistyössä Euroopan unionin ja YK:n kanssa.

Tilaisuuden tarkoituksena on kerätä taloudellista apua Ukrainan välittömään tarpeeseen, keskustella maan pitkän tähtäimen avustamisesta sekä luoda uskoa tulevaisuuteen.

14.46 Venäjä kieltää maahantulon kymmeniltä japanilaisilta, mukaan lukien maan pääministeri Fumio Kishidanilta.

Kielto on seurausta siitä, että Japani on mukana Venäjää vastaan kohdistetuissa sanktioissa, joita maalle on asetettu Ukrainan sodan vuoksi.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Kishidan hallinto on aloittanut Venäjän vastaisen kampanjan. Vastatoimena ministeriö kieltää toistaiseksi 63 japanilaisen saapumisen Venäjälle. Joukossa on muun muassa ministereitä, kansanedustajia, toimittajia ja professoreita.

14.44 Ukrainassa Rivnen alueella sattuneen liikenneonnettomuuden uhrimäärä on noussut jo 26:een. Aiemmin kuolonuhrien määräksi ilmoitettiin 17.

Polttoainerekka ja linja-auto törmäsivät Rivnen alueella tiistaina. Onnettomuudella ei tiedetä olevan yhteyttä sotaan.

13.08 Venäläisjoukot tekevät raiskauksia Ukrainassa systemaattisesti ja samalla kaavalla, sanoo Ylen haastattelussa ukrainalainen psykologi Oleksandra Kvitko.

Kvitko seuraa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia läheltä, sillä hän työskentelee hätäapua antavassa puhelinpalvelussa. Kvitko on usein ensimmäinen, jolle raiskauksista kerrotaan – monesti jo ennen viranomaisia.

Hänellä itsellään on tällä hetkellä hoidettavanaan 94 tapausta. Puhelinpalvelun viidelle psykologille on yhteensä tullut tietoon 600 seksuaalisen väkivallan uhria.

Valtaosa soittajista on naisia. Tällä hetkellä Kvitko hoitaa kuutta miestä, joista kolme on yli 60-vuotiaita.

Venäläisjoukot pakottavat läheiset katsomaan raiskauksia, jotka noudattavat usein samaa kaavaa, sanoo Ylen haastattelema ukrainalaispsykologi

12.45 EU lisää merkittävästi sotilaallista tukeaan Moldovalle, lupaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Michel vierailee parhaillaan Moldovassa ja puhui tiedotustilaisuudessa yhdessä maan presidentin Maia Sandun kanssa.

Transnistrian venäjämielisellä separatistialueella Moldovassa tapahtui taannoin räjähdysten sarja, jonka kohteena oli muun muassa Transnistrian "turvallisuusministeriö".

Michel lupasi, että EU toimittaa Moldovan puolustusvoimille lisää sotilaskalustoa.

12.01 Venäjän ulkoministeriön tiedottaja väitti keskiviikkona, että israelilaisia palkkasotilaita taistelee Ukrainassa äärioikeistolaiseksi luonnehditun Azovin rykmentin rinnalla. Väitteen odotetaan lisäävän entisestään jännitteitä Israelin ja Venäjän välillä.

– Israelilaiset palkkasoturit ovat käytännössä rinta rinnan Azovin militanttien kanssa Ukrainassa, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova väitti Sputnik-radion haastattelussa.

Israelin arvioidaan käytännössä luopuneen puolueettomuudestaan Ukrainan sodan suhteen sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti äskettäin, että Adolf Hitlerillä oli juutalaista sukuperimää.

11.22 Euroopan unioni kaavailee Venäjän ortodoksikirkon johtajan, patriarkka Kirillin lisäämistä pakotelistalle, kertoo uutistoimisto AFP näkemänsä asiakirjan perusteella.

EU-komissio on ehdottanut, että henkilöpakotteita laajennetaan osana uusinta pakotepakettia. Komissio on kertonut, että pakotelistalle lisättäisiin esimerkiksi Venäjän armeijan korkea-arvoisia upseereja.

AFP:n mukaan uudella nimilistalla olisi 58 henkilöä, joihin lukeutuisivat myös Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin vaimo, tytär ja poika. Peskov on lisätty EU:n pakotelistalle jo aiemmin.

Uusista pakotteista päättäminen on EU:n jäsenmaiden käsissä.

11.00 Ukrainan puolustusvoimat kertoo tehneensä iskun Venäjän sotilaskohteisiin Käärmesaarella, kertoo yhdysvaltalainen CNN.

Mustallamerellä sijaitseva Käärmesaari kuuluu Ukrainalle mutta on Venäjän miehittämä. Saari nousi otsikoihin sodan alkuvaiheessa, kun saaren ukrainalaiset puolustajat näyttivät saarta lähestyneelle venäläiselle sotalaivalle Moskvalle keskisormea. Tapauksesta tehtiin Ukrainassa huippusuosioon noussut postimerkki.

Ukrainan kertoman mukaan iskut tehtiin sotilasdroneilla. CNN on paikantanut videon, jolla iskut näkyvät, ja vahvistanut sen aitouden. CNN:n mukaan iskujen kohteina olisivat olleet alue lähellä viestintätornia ja toinen alue, jossa säilytettiin ammuksia ja räjähteitä.

Asiasta kertoo myös ukrainalainen The Kyiv Independent.

10.26 EU-komissio esittää, että EU:ssa otettaisiin käyttöön venäläisen öljyn tuontikielto, joka tulisi voimaan vaiheittain. Venäläisestä raakaöljystä luovuttaisiin kuuden kuukauden kuluessa ja öljyjalosteista vuoden loppuun mennessä.

Venäjän suurin pankki Sberbank suljettaisiin Swift-järjestelmän ulkopuolelle ja henkilöpakotteita laajennettaisiin.

Jotta pakotteet tulisivat voimaan, EU-maiden on hyväksyttävä ne yksimielisesti.

EU-komissio esittää venäläisen öljyn täyskieltoa – Ukrainan mukaan täyskieltoa vastustavat ovat osallisia Venäjän joukkojen rikoksiin

10.20 Siviilien evakuointi on jatkunut Mariupolissa keskiviikkona, kun kaupungista on aamulla lähtenyt matkaan evakuointibusseja, kertoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian.

Kyrylenkon mukaan siviilejä evakuoidaan Zaporizhzhjaan YK:n ja Punaisen Ristin avustuksella.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Azovstalin terästehtaan alueella Mariupolissa oli vielä eilen loukussa noin 200 siviiliä.

10.19 Valko-Venäjä on aloittanut laajat sotaharjoitukset, kertovat muun muassa BBC ja Guardian.

Maan ulkoministeriö sanoo, että harjoitus ei aiheuta vaaraa Valko-Venäjän naapurimaille.

Ulkoministeriön mukaan harjoituksissa testataan sotilasajoneuvojen taisteluvalmiutta, mikä saattaa aiheuttaa ruuhkia liikenteeseen.

Ukrainassa harjoitukset voivat aiheuttaa huolta, sillä Valko-Venäjä on Venäjän läheinen liittolainen. Muutama viikko sitten Venäjän hyökätessä Kiovaan Ukraina väitti, että sitä kohtaan olisi ammuttu ohjuksia Valko-Venäjän puolelta.

10.12 Venäjä on lähettänyt 22 pataljoonan taktista ryhmää Izjumin lähelle yrittäessään päästä etenemään Donbassin pohjoisreunaa, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti. Huolimatta vaikeuksistaan Ukrainan puolustuksen murtamisessa, Venäjä yrittää hyvin todennäköisesti edetä Izjumista eteenpäin ja valloittaa Kramatorskin ja Severodonetskin kaupungit.

Näiden paikkojen valloittaminen vahvistaisi Venäjän sotilaallista hallintaa Koillis-Donbassissa ja tarjoaisi välietapin pyrkimykselle sulkea Ukrainan joukot ulos alueelta, tiedusteluraportissa sanotaan.

09.31 Hybridiosaamiskeskuksen johtajanakin tutuksi tullut Matti Saarelainen järjesti Iltalehden tietojen mukaan Gennadi Timtshenkolle Suomen kansalaisuuden suojelupoliisin (supo) ohi vuonna 1999. Saarelainen toimi tuolloin Ulkomaalaisviraston johtajana.

Venäläinen Timtshenko kuuluu Vladimir Putinin lähipiiriin.

IL: Ulkomaalaisviraston johtajana toiminut supo-taustainen Matti Saarelainen järjesti Timtshenkon kansalaisuuden

09.08 Paavi Franciscus on pyytänyt tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa yrittääkseen lopettaa sodan Ukrainassa, kertoo uutistoimisto Reuters italialaisen Corriere Della Seran haastatteluun nojaten.

Paavi ei toistaiseksi ole saanut vastausta Moskovasta.

– Pelkään, että Putin ei voi eikä halua tätä tapaamista tällä hetkellä, Paavi kommentoi ja vertasi Ukrainassa tapahtuvia julmuuksia Ruandan kansanmurhaan.

Ruandassa vuonna 1994 äärihutut tappoivat sadan päivän aikana noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua.

08.59 Ukraina on onnistunut tekemään merkittävän vastahyökkäyksen Harkovan lähistöllä Koillis-Ukrainassa, kertoo Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tilannekatsauksessaan. Vastahyökkäys on saanut Venäjän joukot vetäytymään ISW:n mukaan 40 kilometriä kaupungista itään.

Katsauksen mukaan vastahyökkäys voi muodostaa edellytyksiä laajemmalle operaatiolle, jolla venäläiset ajettaisiin pois asemistaan Harkovan ympäriltä.

Samassa tilannekatsauksessa arvioidaan ukrainalaisiin viranomaistietoihin nojaten, että on yhä todennäköisempää, että Venäjä julistaa liikekannallepanon 9. toukokuuta. Venäjällä juhlitaan tuolloin voitonpäivää toisen maailmansodan voiton kunniaksi.

08.20 Myös miehiä ja poikia on joutunut venäläisjoukkojen raiskausten uhreiksi, kertovat YK:n ja Ukrainan viranomaiset brittilehti The Guardianin mukaan. Jo aiemmin on kerrottu, että maassa on tutkittavana kymmeniä tapauksia, joissa naisuhreihin on kohdistettu seksuaalista väkivaltaa.

– Määrä on vain jäävuoren huippu, YK:n erityisedustaja Pramila Patten sanoo.

Patten sanoo vastaanottaneensa miehiin ja poikiin kohdistuneista raiskaustapauksista raportteja, joita ei ole vielä saatu vahvistettua. Hän huomauttaa, että tapauksista ilmoittaminen voi olla miehille ja pojille vielä naisia ja tyttöjä vaikeampaa tekoihin liittymän stigman vuoksi.

Myös Ukrainan valtakunnansyyttäjä Irina Venediktova kertoi tiistaina saaneensa raportteja, joiden mukaan Venäjän joukot ovat raiskanneet kaiken ikäisiä miehiä ja naisia lapsista vanhuksiin.

08.06 Itä-Ukrainan Zaporizhzhjaan avataan keskiviikkona neljä uutta evakuointikäytävää, jos turvallisuustilanne sen sallii, kertoo Ukrainan varapaääministeri Irina Vereshchuk yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan.

Tiistaina Zaporizhzhjaan saatiin evakuoitua yhteensä 156 ihmistä Mariupolista Azovstalin terästehtaalta, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

07.35 Naisilla on tärkeä rooli nykyisessä sodassa Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla, kertoo tutkija Julia Friedrich Global Public Policy Institute -ajatushautomosta Berliinissä.

– Tässä sodassa olemme nähneet naisia erilaisissa rooleissa. Näemme heitä taistelemassa armeijan riveissä sekä vapaaehtoistehtävissä. Näemme heitä tekemässä Molotovin cocktaileja sekä siviilipuolustuksessa, Friedrich sanoi STT:n haastattelussa.

Friedrichin mukaan ennen Venäjän viimeisintä hyökkäystä jo melkein neljäsosa – 23 prosenttia – Ukrainan armeijasta oli naisia. Sodan tuoksinassa tämänhetkistä lukua on kuitenkin vaikea varmistaa, Friedrich sanoo. Hänen mukaansa naisten lukumäärä on ehdottomasti kasvanut.

Naiset ottivat näkyvän roolin Ukrainan sodassa – Kateryna Pryimak, 29, lähti vuonna 2014 rintamalle ja johtaa nyt naissotaveteraanien järjestöä

07.22 Ukrainassa ainakin 17 ihmistä on kuollut liikenneonnettomuudessa polttoainerekan ja linja-auton törmäyksen seurauksena. Turma sattui Ukrainan länsiosassa Rivnen alueella tiistaina.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi myöhään tiistaina, että onnettomuudessa törmäsivät linja-auto, henkilöauto ja polttoainerekka. Zelenskyin mukaan uhrien määrä voi vielä kasvaa.

Onnettomuus ei vaikuttanut olevan suoraan yhteydessä Venäjän aloittamaan sotaan Ukrainaa vastaan.

Ainakin 26 kuoli polttoainerekan ja bussin törmäyksessä Ukrainassa

07.07 Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Zaporizhzhjaan saapui tiistaina yhteensä 156 Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoitua ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjaan saapuneet ovat eläneet yli kahden kuukauden ajan suojassa pommeilta.

– Vihdoin nämä ihmiset ovat täysin turvassa. He saavat apua, presidentti sanoi.

Ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet, että satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoitukseksi muodostuneella terästehtaalla olisi yhä loukussa noin 200 siviiliä, myös lapsia.

Siviilien evakuointi Mariupolista jatkunut tänään – Zelenskyin mukaan Zaporizhzhjaan saapui eilen 156 Mariupolin terästehtaalta evakuoitua

07.05 Venäjä kertoi tiistaina aloittaneensa Azovstalin terästehdaskompleksin pommittamisen uudelleen. Asiasta kertoi maan puolustusministeriö venäläisille uutistoimistoille.

– Venäjän armeijan ja Donetskin kansantasavallan joukot ovat aloittaneet ukrainalaisjoukkojen tuliasemien tuhoamisen tykistöllä ja lentokoneilla, Venäjän puolustusministeriö ilmoitti venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaisjoukot ovat käyttäneet siviilien evakuoimiseen tarkoitettua taukoa hyväkseen miehittääkseen taisteluasemansa tehtaalla.

Azovstalissa edelleen olevat viimeiset Mariupolin puolustajat vahvistivat tehdaskompleksin olevan raskaan tulituksen kohteena.

07.03 Venäjän on kerrottu tehneen tiistai-iltana ohjusiskuja ympäri Ukrainaa. Iskuja on tehty muun muassa infrastruktuuriin. Itä-Ukrainassa sijaitsevan Donetskin alueen kuvernööri puolestaan kertoi alueella kuolleen Venäjän iskuissa päivän aikana yhteensä 21 siviiliä.

– Nähtävästi Venäjän asevoimat on reagoinut äärimmäisen hermostuneesti menestykseemme tänään, Zelenskyi sanoi tiistaina viitaten ukrainalaisevakuointien onnistumiseen.

– Useat ukrainalaiskaupungit ovat jälleen joutuneet Venäjän ohjusten ja iskujen kohteeksi.

Iskujen kohteeksi ovat päätyneet muun muassa Länsi-Ukrainan Lviv ja Vinnytsja, Kiovan alue, Dnipropetrovskin alue, Mustanmeren rannalla sijaitseva Odessa sekä Harkovan alue Itä-Ukrainassa.

Pormestarin mukaan Lvivissä räjähdyksiä, osa kaupungista ilman sähköä – sata siviiliä evakuoitu Azovstalin terästehtaalta Mariupolin satamakaupungista

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka