Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeuskin hylkäsi lahjussyytteet HOK-Elannon jutussa

Helsingin hovioikeus hylkäsi perjantaina syytteet jutussa, jossa HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa epäiltiin lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Liikekumppaneita epäiltiin lahjonnasta elinkeinotoiminnassa.

Hovioikeus päätyi samaan ratkaisuun kuin Helsingin käräjäoikeus aiemmin. Lahjusepäilyt liittyivät tapahtumiin vuosina 2005–2012. Syyttäjä vaati alun perin rangaistuksia noin 700 000 euron rahasummista, joilla oli sponsoroitu kiinteistöjohtajan tyttärien esteratsastusta.

Hovioikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että kiinteistöjohtajan pyytämiin ja osuuskunnan liikekumppaneiden suorittamiin maksuihin olisi liittynyt suosimistarkoitusta. Siten kyse ei hovioikeuden mukaan ollut lahjuksista.

Hovioikeuden mukaan kiinteistöjohtajalla oli mahdollisuus päättää HOK-Elannon kiinteistöyksikön konsulttisopimuksista ja suunnittelijavalinnoista sekä vaikuttaa osuuskunnan liikekumppaneiden toimeksiantoihin ja urakoitsijavalintoihin. Oikeudenkäynnissä ei kuitenkaan tullut ilmi, että hän olisi tehnyt sopimuksia HOK-Elannon edun vastaisesti tai puuttunut osuuskunnan suunnittelija- ja urakoitsijavalintoihin.

Hovioikeus totesi, että liikekumppaneiden maksamat rahasummat oli käytetty pääosin kiinteistöjohtajan tyttärien esteratsastukseen liittyviin kuluihin, joten rahat olivat koituneet kiinteistöjohtajan ja hänen perheensä hyväksi. Hovioikeuden mukaan olosuhteet eivät kuitenkaan olleet sellaiset, että kyse olisi ollut lahjuksista.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet 2019

Lahjusepäilyt liittyivät tapahtumiin vuosina 2005–2012. Tuolloin HOK-Elannon kiinteistöjohtajana toimineen Jari Leivon tehtäviin kuului muun muassa uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen. Syytettyjen penkillä oli Leivon lisäksi muun muassa rakennusyhtiöiden edustajia.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet lokakuussa 2019. Lahjusrikosten lisäksi syyttäjä oli vaatinut rangaistusta myös kirjanpitorikoksista.

Käräjäoikeudessa syytettyjä oli 20, mutta syyttäjä valitti hovioikeuteen vain seitsemän henkilön osalta. Siksi hovioikeudessa käsiteltiin yhteensä noin 200 000 euron suuruisia rahasummia.