Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raketin lailla noussut haastajapuolue ovensuukyselyjen perusteella voittamassa Slovenian vaalit

Vihervasemmistolainen Vapausliike (GS) oli sunnuntaina ovensuukyselyjen perusteella voittamassa Slovenian parlamenttivaalit. Kyselyjen mukaan se oli saamassa liki 36 prosenttia annetuista äänistä.

Istuvan pääministerin Janez Jansan Slovenian demokraattisen puolueen (SDS) osuus äänistä olisi kyselyjen mukaan ollut jäämässä 22,5 prosenttiin.

Kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat vaalien lähestyessä säännöllisiin mielenosoituksiin, joissa osoitettiin tyytymättömyyttä istuvan pääministerin itsevaltaisiksi syytettyihin otteisiin.

Vapausliikkeen keulahahmo on aurinkoenergiayhtiötä johtava Robert Golob. Puolueen nousu on ollut erittäin nopea, sillä vielä joulukuun alussa puolueella oli kyselyjen mukaan vain yhden prosentin kannatus.

Vapausliike on kampanjoinut etenkin demokratian ja kansalaisvapauksien puolesta, joiden se katsoo taantuneen Jansan viimeisimmän pääministerikauden aikana.