Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurooppa ei saa olla riippuvainen muiden teknologiaosaamisesta, sanoo pääministeri Marin

Teknologinen kyvykkyys ja osaaminen ovat tulevaisuudessa entistä suurempia kysymyksiä, sanoi pääministeri Sanna Marin sosiaalidemokraattien Tulevaisuusfoorumissa lauantaina. Marin puhui tilaisuuden päätöspuheessaan Euroopan omavaraisuudesta.

Pääministeri kertoo kantavansa huolta eurooppalaisesta osaamisesta ja teknologisesta kyvykkyydestä, sillä tulevaisuuden digitalisoituvat yhteiskunnat tekevät meidät riippuvaisiksi uudesta teknologiasta.

– Sen vuoksi on niin kriittisen tärkeää, että ymmärrämme Euroopassa yhdessä sen, että meidän pitää panostaa osaamiseen ja yhteistyöhön. Tämä on äärettömän tärkeää tehdä nyt, jotta emme ole tulevaisuudessa niin riippuvaisia muista.

Marinin mukaan Eurooppa ei voi nojata esimerkiksi Kiinan tai Yhdysvaltojen teknologiaan, vaan tätä osaamista ja valmiutta täytyy olla myös Euroopassa.

– Varmistamme sen, että jokaisessa tilanteessa meidän yhteiskuntamme toimii ja ihmiset voivat kaikenlaisten kauheuksien keskellä elää mahdollisimman normaalia arkea.

Irti venäläisestä energiasta

Marinin mukaan Euroopan tulisi olla omavarainen myös esimerkiksi energiatuotannossa ja lääkinnällisten tarvikkeiden saatavuudessa.

– Näemme tällä hetkellä hyvin kouriintuntuvalla tavalla sodan myötä, että olemme riippuvaisia energiasta. Tilanne on täysin kestämätön. Meidän pitäisi irrottautua venäläisestä fossiilienergiasta niin pian kuin mahdollista.