Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Lindén kertoi Ylellä helpottuneensa hoitajalakon toisen vaiheen perumisesta

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoo olleensa hyvin helpottunut, kun hän kuuli hoitajalakon toisen vaiheen peruuntumisesta. Lindén kommentoi hoitajien työriitaa Ylen A-studiossa.

Lindénin mukaan keskiviikkona aamukuudelta olisi alkanut sellainen lakko, jossa ihmisiä olisi alkanut kuolla ensimmäisten tuntien aikana, koska suojelutyön määrä oli vedetty niin minimiin.

– Synnytyksiä ei olisi voitu järjestää, tehohoitoa ei olisi voitu järjestää, päivystysleikkauksia ei olisi voitu tehdä, syöpäpotilaat eivät olisi saaneet enää mitään hoitoa, dialyysipotilaita ei olisi voitu hoitaa, Lindén luettelee.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ilmoittivat lakon toisen vaiheen perumisesta tiistaina.

Jos lakon toinen vaihe olisi toteutunut aiemmin suunnitellun mukaisesti, olisi Lindén vienyt esityksen potilasturvallisuuslaista hallituksen käsiteltäväksi. Nyt potilasturvallisuuslaki ei Lindénin mukaan etene, koska lakko peruuntui.

Tehy ja Super kutsuvat lakia hoitajien pakkotyölaiksi. Liittojen mielestä laki rajaisi työntekijöiden lakko-oikeutta.

Lindén puolestaan sanoo olevansa "virkavastuulla toimiva ministeri, jonka vastuulla on potilaiden henki ja terveys".

– Sellaisessa tilanteessa, jossa lakon aikana lopetetaan hoito, joka on täysin välttämätöntä ihmisen elintoimintojen ylläpitämiseksi, silloin minulla on virkavastuulla velvollisuus viedä tällainen laki käsittelyyn. Sillä ei ole mitään tekemistä poliittisten mielipiteiden kanssa, Lindén sanoo Ylellä.

"Potilasturvallisuuslaki ei ollut todellinen syy muutokseen"

Tehyn ja Superin mielestä tilanne edellyttää nyt järeämpiä työtaistelutoimia. Liitot kertoivat tiistaina, että ne ryhtyvät valmistelemaan joukkoirtisanoutumisia.

Lindén ei näe tilannetta niin, että nyt oltaisiin ottamassa järeämpiä aseita käyttöön. Hänen mukaansa edessä on tietyllä tavalla rauhallisempi vaihe, jonka aikana voidaan päästä neuvotteluratkaisuun.

Lindénin mielestä hoitajat ansaitsevat saada parempaa palkkaa, mutta palkoista sopiminen ei hänen mukaansa kuulu hallitukselle.

– Rahallahan tämä viime kädessä ratkaistaan, mutta se tapahtuu työmarkkinapöydässä.

Tiistai-iltana Lindén tviittasi, ettei potilasturvallisuuslaki ollut todellinen syy työtaistelun toteutustavan muutokseen.

–  Ei sitä oltu vielä edes käsitelty hallituksessa saati eduskunnassa. Syyt ovat muut. Toivon nopeaa sopua, joka turvaa hoitajien ansiokehityksen, hän sanoi Twitterissä.