Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta kunnioitti Ilkka Kanervan muistoa hiljaisella hetkellä ja suruliputuksella

Eduskunta kunnioitti kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) muistoa tiistaina hiljaisella hetkellä. Hiljainen hetki järjestettiin täysistunnon alussa.

Kanervan paikkaa eduskunnan istuntosalin eturivissä koristi sinivalkoinen kukkalaite. Kanervan omaiset seurasivat muistohetkeä eduskunnan vierailijaparvella.

Tunnelma eduskunnan istuntosalissa oli arvokas, kun runsaslukuisina paikalle saapuneet kansanedustajat olivat pukeutuneet tummiin.

Kanerva kuoli kiirastorstaina vakavaan sairauteen. Hän oli 74-vuotias.

Kanerva toimi kansanedustajana vuodesta 1975 lähtien. Hän oli valtiopäivien lukumäärässä laskettuna Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) piti ennen hiljaista hetkeä muistopuheen. Vanhasen mukaan Kanerva jätti korvaamattoman aukon perheeseensä, eduskuntaan ja koko Suomeen.

Vanhasen mukaan Kanerva omisti julkisen elämänsä yhteiskunnalle, kotipaikkakunnalleen Turulle, kotimaakunnalleen Varsinais-Suomelle, Suomelle ja Euroopalle. Vanhanen kiitteli Kanervan perusteellista omistautumista tehtäviin, joihin hän tarttui.

– Yli 46 vuotta eduskunnassa osuu Suomen historiassa vaiheeseen, jossa Suomi muuttui paljon, ja Kanerva oli tuota muutosta tekemässä, Vanhanen sanoi.

Vanhanen arvioi, että Kanervan uran raskaimpiin vaiheisiin kuului työministerin tehtävien hoitaminen 90-luvun alun laman aikoina.

– Voidaan vain kuvitella, kuinka pitkiä nuo suurtyöttömyyden vuodet olivat hänelle olosuhteissa, joissa työministerillä ei ollut juuri enempää välineitä auttaa ja silti perusteltu tyytymättömyys kohdistui häneen, Vanhanen sanoi.

Suunta kohti ulkopolitiikkaa

Vanhasen mukaan kovat kokemukset työministerinä saattoivat vaikuttaa siihen, että myöhemmin urallaan Kanerva suuntautui enemmän ulko- ja turvallisuuspolitiikan suuntaan toimien muun muassa ulkoministerinä sekä aktiivisesti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä Etyjissä.

Vanhanen siteerasi Kanervan viimeistä eduskunnassa pitämää puheenvuoroa viime joulukuulta, kun tämä esitteli eduskunnan puolustusvaliokunnan mietinnön hallituksen puolustusselonteosta. Tuolloin Kanerva varoitti siitä, että sotilaallisen voiman käyttö näytti säilyvän keskeisenä Venäjän keinovalikoimassa.

– Kanerva teki varsinkin Etyjin puitteissa, mutta myös kahdenvälisesti, kärsivällisesti työtä Venäjän suuntaan ja voi vain kuvitella hänen turhautuneisuuttaan, kun hän näki, että mikään järkipuhe ja kansainvälisiin suhteisiin kuuluva diplomatia eivät auta, Vanhanen sanoi.

Eduskunta järjesti tiistaina myös suruliputuksen Kanervan muistoksi.