Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erkki Liikanen: Ike on esimerkki siitä, että politiikan piirissä voi syntyä ystävyyttä yli puoluerajojen

Parikymppinen Erkki Liikanen kohtasi 22-vuotiaan Ilkka Kanervan ensimmäisen kerran vuonna 1970, kun he molemmat kilpailivat Teiniliiton puheenjohtajuudesta. Kanerva oli tuolloin vielä tuntematon nimi ja pestattu kokoomuksen ehdokkaaksi viime hetkillä.

– Hän tuli ulkopuolelta eikä ollut asioihin perehtynyt, mutta osasi puhua hyvin sujuvasti ja vakuuttavasti asioista, joita ei tuntenut hyvin. Näki, että hänessä oli aineksia, Liikanen muistelee ensikohtaamista vaalipaneelissa.

Sosiaalidemokraattien ehdokas Liikanen veti puheenjohtajakilpailussa pidemmän korren, mutta tietyllä tapaa pohja myöhemmälle ystävyydelle luotiin jo tuolloin. Aina 1990-luvulle asti miesten urat kulkivat jokseenkin samoja polkuja. Liikanen aloitti kansanedustajan uransa vuonna 1972. Muutamaa vuotta myöhemmin Kanerva nousi kansanedustajaksi ennenaikaisissa vaaleissa vuonna 1975 presidentti Urho Kekkosen hajotettua eduskunnan.

Ilkka Kanerva menehtyi vakavaan sairauteen kiirastorstaina 74-vuotiaana.

Ulkoasiainvaliokunnan reissut hitsasivat yhteen

Kanervan ja Liikasen välit tiivistyivät, kun Kanerva tuli mukaan ulkoasiainvaliokuntaan, jonka jäseninä miehet toimivat yhtäaikaisesti vuosina 1979–1987. Näistä neljä viimeistä vuotta Liikanen toimi valiokunnan puheenjohtajana.

– Liikuimme paljon maailmalla yhdessä. Perinteisesti kävimme vuosittain YK:ssa ja Washingtonissa, Liikanen muisteli perjantaina.

Reissuilla työasiat hoidettiin, mutta aikaa jäi myös vapaa-ajalle.

– Ike oli sosiaalinen ja hyvä keskustelukumppani. Hän ei ollut ilkeä eikä kateellinen kenellekään ja hänen kanssaan oli helppo toimia.

Vuonna 1987 molemmat nimitettiin ministereiksi Harri Holkerin hallitukseen. Vaikka miehet edustivat politiikassa eri puolueita, Liikanen sanoo, ettei heidän välillään ollut koskaan henkilötasolla ongelmia. Asiat käteltiin asioina.

– Joskus pohditaan, voiko politiikassa tulla aidosti ystäviksi ja vieläpä yli puoluerajojen. Kyllä voi. Ilkka Kanerva oli minulle ystävä, ja myös monelle muulle, Liikanen sanoo.

Suunniteltu 50-vuotisväittely jäi pitämättä

Liikasen mukaan miehet eivät olleet päivittäin tekemisissä, mutta heitä yhdisti kiinnostus samoihin asioihin. Tapaamiset jatkuivat Liikasen jätettyä eduskunnan 1990 ja lähdettyä Brysseliin EU-suurlähettilääksi ja myöhemmin komissaariksi.

– Ike loi ympärilleen valoa ja iloa. Sellaiset ihmiset jäävät mieleen. Hän oli joukon parhaimmistoa, Liikanen muistelee.

Miehet kohtasivat urallaan työn puolesta vielä Liikasen palattua Suomeen. Kanerva oli eduskunnan pankkivaltuuston jäsen, kun Liikanen valittiin Suomen Pankin pääjohtajaksi 2004.

Pari vuotta sitten kaksikko sai idean, jolla juhlistaisivat viisikymmentävuotista yhteistä historiaansa.

– Meillä oli hauska idea, että kun tutustuimme vaaliväittelyssä marraskuussa 1970, pitäisimme 50-vuotismuistoväittelyn, Liikanen kertoo.

Miehet suunnittelivat tapahtumakonseptin valmiiksi Liikasen vieraillessa Turussa pari vuotta sitten.

– Ajattelimme varata konserttisalin, väitellä oikein kunnolla ja kutsua kaikki paikalle. Ajattelimme, että voisimme vaikka periä pääsylippuja ja antaa rahat Punaiselle Ristille hyvään tarkoitukseen, Liikanen kertoo suunnitelmista.

Valitettavasti koronapandemia tuli suunnitelmien tilalle ja väittely jäi pitämättä. Liikanen on kuitenkin iloinen Kanervan elämäntyöstä ja ennätyspitkästä kansanedustajan urasta.

– Minä lähdin toisille urille, mutta hän teki pitkän uran parlamentissa ja se on hieno tarina, Liikanen sanoo.

Sirkka-Liisa Anttila piti Kanervaa poikkeuksellisena: "Ilkka tunsi kaikki, ja kaikki tunsivat Ilkan"

Ilkka Kanerva oli Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja. Naisista ennätystä pitää hallussaan keskustan Sirkka-Liisa Anttila, joka toimi eduskunnassa vuosina 1983–1996 ja 1999–2019. Kanervan kanssa hän ehti tehdä yhteistyötä kansanedustajina, puhemiehinä, ulkoasiainvaliokunnassa ja valtioneuvostossa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla tiet kohtasivat myös Kanervan toimiessa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä, Anttilan Euroopan neuvostossa.

Anttila on kiitollinen yhteistyövuosista Kanervan kanssa.

– Mehän istuttiin ulkoasiainvaliokunnassa vierekkäin, ja siinä oli aika helppo sitten välillä kuiskutella asioita, kun kuunneltiin asiantuntijoita. Ilkan kanssa keskustelu aina avarsi maailmankuvaa, Anttila sanoo.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ytimessä viimeiseen asti

Kaksikon keskusteluyhteys säilyi viime aikoihin asti. Viimeinen puhelu käytiin 23. helmikuuta. Anttila ei tiennyt Kanervan olevan sairas.

– Äänestä ei kuulunut, eikä hän puhunutkaan, että olisi vakavasti sairas. Ymmärrän, että hän halusi sairastaa rauhassa, jos hän silloin sen jo tiesi, Anttila sanoo.

Keskustelun aiheena oli tietenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

– Minua kiinnosti silloin lähestyvän EU-huippukokouksen asiat. Niistä juteltiin ja hän kertoi, missä mennään, Anttila muistelee.

Forssalainen Anttila korostaa Kanervan valtavaa kokemusta ja asiantuntijuutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.

– llkka oli äärettömän kohtelias ja ystävällinen, mutta myös erittäin vahva asiantuntija. Sen takia hänen kanssaan oli niin helppo keskustella, koska hän argumentoi asioita hyvin perusteellisesti.

Monien muiden tapaan myös Anttila kehuu Kanervan sosiaalisia taitoja.

– Ilkka tunsi kaikki, ja kaikki tunsivat Ilkan. Hän oli kaikkien kansanedustajien kanssa sinut. Tervehti joka ainoaa kansanedustajaa ja toi semmoisen hyvän tuulen eduskuntaan. Hän teki työtänsä aina ilolla.

Konkariedustaja seurasi Kanervan toimintaa myös kansalaisten keskuudessa. Hän kuvaa sitä poikkeukselliseksi.

– Hän oli kaikkien kanssa tuttu. Teki sitä työtä kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa. Hän oli aina käytettävissä ja vastasi ihmisten puheluihin, Anttila sanoo.