Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putinin läheinen liittolainen napattiin kiinni, saksalaiset saivat näpeilleen, kun Zelenskyi sanoi "ei" – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

23.00 Seuranta päättyy tältä päivältä. Sotatapahtumia Ukrainassa seurataan jälleen huomenna aamusta lähtien.

22.45 Ukrainan salaisen palvelun kerrotaan pidättäneen Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolaisen Viktor Medvedtšukin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi tiistaina kuvan Medvedtšukista käsiraudoissa.

Vahvasti Venäjä-mielisenä, Putinin läheisenä ystävänä pidetyn Medvedtšukin kerrottiin paenneen kotiarestista kolme päivää Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyksen jälkeen.

22.01 Yhdysvalloilla on luotettavaa tietoa, jonka mukaan on täysin mahdollista, että Venäjä voisi käyttää kemiallisia aseita yrittäessään vallata piiritetyn Mariupolin satamakaupungin Ukrainassa, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Blinkenin mukaan Yhdysvallat on jakanut saamansa tiedot Ukrainalle ja yrittää yhdessä kumppanimaiden kanssa selvittää, mitä on tapahtumassa.

Blinken sanoo, että Yhdysvallat ei ole onnistunut vahvistamaan epäilyjä, joiden mukaan kemiallisia aseita olisi jo käytetty Mariupolissa.

21.18 Britannian yleisradioyhtiö BBC on analysoinut tiedot 1 083:sta venäläissotilaasta, jotka ovat kuolleet hyökkäyssodassa Ukrainassa. BBC pyrki selvittämään mahdollisimman monen kuolleen sotilaan henkilöllisyyden, taustan ja kotipaikan.

BBC:n havainnoista merkittävin on, että kuolleista sotilaista suuri osa on kotoisin Venäjän kymmeneltä köyhimmältä alueelta.

Erikoisin yksityiskohta on, että yhdenkään selvitykseen löytyneen eli yli tuhannen kuolleen sotilaan kotipaikka ei ollut Moskova.

21.05 Saksassa on noussut melkoinen kohu siitä, että Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ei pääse tapaamaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyita.

Bild-lehden mukaan Steinmeier olisi halunnut tavata Zelenskyin Kiovassa, mutta Zelenskyi oli kieltäytynyt tapaamisesta. Taustalla arvellaan olevan Steinmeierin aiempina vuosina lämpimiksi kutsutut välit Venäjän suuntaan.

19.48 Britannian sotilastiedustelu odottaa taistelujen Itä-Ukrainassa kiihtyvän seuraavan kahden–kolmen viikon aikana, kertoo Britannian puolustusministeriö. Brittiarvion mukaan Venäjän päähuomio on ukrainalaisten puolustusasemissa Donetskissa ja Luhanskissa sekä muun muassa Kramatorskissa.

Puolustusministeriön mukaan Venäjän joukkojen poistuminen Valko-Venäjän alueelta on jatkunut samalla, kun joukkoja keskitetään tukemaan taisteluja Itä-Ukrainassa.

Etelämmässä Venäjä jatkaa sotatoimia myös Hersonin ja Mykolajivin kaupunkien liepeillä Krimin luoteispuolella, brittitiedustelu arvioi.

19.43 Ukrainan mukaan aseleponeuvottelut Venäjän kanssa ovat edelleen käynnissä. Ukrainan aseleponeuvotteluja käyvää ryhmää johtava Myhailo Podoljak kuitenkin sanoi tänään, että neuvottelut ovat erittäin vaikeita. Neuvotteluja on käyty työryhmissä.

19.15 Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan rauhanneuvottelut Ukrainan kanssa ovat umpikujassa. Tilanteeseen päädyttiin Putinin mukaan siksi, että Ukraina on esittänyt Venäjää kohtaan syytöksiä sotarikoksista. Reuters kirjoittaa Putinin myös sanoneen, että rauhanneuvotteluja on suistanut raiteiltaan Ukrainan vaatimukset koko maata kattavista turvatakuista.

18.25 Osa sotilasanalyytikoista pelkää sodan Ukrainassa siirtyvän entistä raaempaan vaiheeseen. Näkemystä perustellaan NBC Newsissä muun muassa sillä, että Venäjällä on nimitetty Ukraina-operaation johtoon hurjan maineen saanut kenraali Aleksandr Dvornikov, 60.

Dvornikov johti venäläisjoukkoja Syyrian sodassa. Syyriassa hänen sanottiin kohdistaneen julmuuksia siviilejä kohtaan.

– Dvornikov käytti terrorismin työkaluja koko ajan Syyriassa, muun muassa kidutuskeskuksia, järjestelmällisiä raiskauksia ja hermomyrkkyjä. Hän on pahimmista pahin, eläkkeellä oleva amiraali James Stavridis sanoi sunnuntaina NBC Nightly Newsissä.

18.16 Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää periaatteessa täysin mahdollisena, että Venäjä käyttäisi kemiallisia aseita Ukrainassa. Hän huomauttaa Venäjän toimineen näin aiemminkin. Tässä tapauksessa kemiallisten aseiden käytön motiivi olisi pääosin psykologinen.

– Se olisi sekä Mariupolissa olevien siviilien että sotilaiden lannistaminen siihen ajatukseen, että “voimme rikkoa kaikenlaisia sääntöjä, ja kukaan ei tule auttamaan teitä”, Salonius-Pasternak sanoi tänään.

18.02 Mutakausi Ukrainassa on vaikuttanut edelleen venäläisten joukkojen toimintakykyyn. The Guardian kirjoittaa, että venäläiset panssarivaunut ovat uponneet syvälle maastoon ja jumiutuneet kiinni. Ääritapauksissa tankit ovat olleet mudassa miltei torniaan myöten.

17.05 Venäjä aikoo jatkaa sotilasoperaatiotaan Ukrainassa rauhallisesti ja suunnitelmiensa mukaan, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin sen jälkeen kun hän oli tavannut Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan.

Putinin mukaan tavoitteet saavutetaan toimimalla rauhallisesti ja tappioita välttäen.

16.52 Venäläisjoukot ovat syyllistyneet Ukrainassa satoihin raiskauksiin, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Presidentin mukaan uhreiksi on joutunut myös hyvin nuoria lapsia ja jopa vauva.

Videolinkin välityksellä Liettuan parlamentille puhunut Zelenskyi kertoi myös, että niiltä alueilta, joilta venäläisjoukot ovat vetäytyneet, löytyy koko ajan uusia joukkohautoja.

16.21 Ukrainan syyttäjäviraston mukaan Ukrainassa on kuollut 186 lasta sen jälkeen, kun Venäjän joukot hyökkäsivät maahan 24. helmikuuta.

Ukrainalaisviranomaiset kertovat, että 344 lasta on loukkaantunut käynnissä olevan sodan aikana.

16.02 Suomalaisasiantuntijan mukaan todisteita kemiallisten aseiden käytöstä Ukrainassa tulisi tarvittaessa päästä keräämään mahdollisimman nopeasti. Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtajan Paula Vannisen mukaan osa aineista häviää ympäristöstä ja ihmisistä hyvinkin lyhyessä ajassa.

Maanantaina levinneiden vahvistamattomien tietojen mukaan Venäjä olisi käyttänyt kemiallisia aseita Ukrainan Mariupolissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puolestaan varoittanut Facebookissa julkaisemassaan puheessa, että Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten aseiden käyttämistä Ukrainassa.

15.46 YK:n naistenjärjestö UN Womenin mukaan Ukrainasta kantautuu enenevissä määrin tietoja naisiin ja lapsiin kohdistuvista raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN. UN Womenin pääjohtajan Sima Bahousin mukaan on tärkeää, että syytökset tutkitaan.

Bahous kertoi tiistaina YK:n turvallisuusneuvostolle, että sotaa pakenevien suuri määrä, siviilejä kohtaan tehdyt raakuudet sekä sotilaiden runsas läsnäolo ovat kaikki varoitusmerkkejä seksuaalisen väkivallan uhasta. Myös naisten ja yksin matkustavien teini-ikäisten riski joutua ihmiskaupan uhriksi on Bahousin mukaan merkittävä.

15.33 Ympäristöjärjestö Greenpeace ja ilmastoliike Elokapina ilmoittivat iltapäivällä, että niiden aktivistit ovat sulkeneet Hangossa Koverharin satamaan johtavan rautatien ja aikovat estää venäläisen hiilijunan pääsyn satama-alueelle. Greenpeacen ja Elokapinan mukaan rauhanomaisessa mielenosoituksessa on kaksikymmentä aktivistia, joista osa on kiivennyt hiilijunan vaunujen päälle.

Mielenosoittajat vaativat, että Suomi lopettaa välittömästi venäläisen hiilen läpikulkuliikenteen ja irtautuu aiottua nopeammin Venäjän fossiilienergiasta.

15.16 Liettuan presidentti Gitanas Nauseda vetosi tänään tiistaina voimakkaasti kovempien Venäjä-pakotteiden puolesta. Hänen mukaansa sodassa on jo nyt saavuttu tilanteeseen, jossa pahempia kauheuksia ei voi enää kuvitella.

– Mitä vieläkin kauheampaa pitäisi tapahtua ennen kuin lopulta ymmärrämme, että meidän täytyy painaa täysillä kaasupoljinta, koska se on ainoa keino saavuttaa todellisia tuloksia ja pysäyttää Venäjä tässä epäinhimillisessä sodassa, Nauseda sanoi.

14.50 Teollisuusmyrkyt saattavat selittää spekuloidun kemiallisen hyökkäyksen Mariupolissa, uutisoi BBC. Teorian esittää Twitterissä Dan Kaszeta, joka on entinen sotilas Yhdysvaltain armeijan kemianjoukoissa. Kaszetan mukaan ukrainalaissotilaiden kerrotut oireet - kuten hengenahdistus - saattavat johtua taistelujen tiimellyksessä hengitetyistä teollisuusalueen savuista ja myrkyistä. Mitään varmaa tietoa ei vielä ole, mitä Mariupolissa on todellisuudessa tapahtunut.

Maanantaina levisi vahvistamattomia tietoja, että Mariupolissa olisi käytetty kemiallisia aseita. Sekä Britannia että Yhdysvallat ovat yrittäneet saada vahvistusta väitteisiin siinä kuitenkaan onnistumatta.

– Yritämme pikaisesti saada liittolaistemme kanssa vahvistusta asialle. Tällaisten aseiden käyttäminen tässä konfliktissa olisi tunteetonta ja vaadimme (Vladimir) Putinia ja hänen hallintoaan vastuuseen siitä, Britannian ulkoministeri Liz Truss kirjoitti Twitterissä.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi CNN:lle, ettei se pysty vahvistamaan väitteitä Venäjän kemiallisten aseiden käyttämisestä Mariupolissa. Kirby lisäsi, että Yhdysvallat on huolissaan mahdollisuudesta, että Venäjä voisi silti näin toimia.

14.25 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittelee Liettuan olleen ensimmäisiä maita, jotka riensivät Ukrainan avuksi. Puheessaan Liettuan parlamentille, seimasille, Zelenskyi totesi Liettuan kansan olevan hyvin tietoinen siitä, miten miehittäjä voi tuhota vapauden ja mikä on itsenäisyyden palauttamisen hinta.

Zelenskyin mukaan Ukrainan sota on nostanut esiin kysymyksen siitä, ovatko toisen maailmansodan jälkeiset eurooppalaiset arvot vielä elossa. Liettua on hänen mukaansa niitä maita Euroopassa, joita rauha ja turvallisuus huolettavat eniten.

14.05 "Tuemme voimakkaasti Ukrainaa sen pyrkimyksissä puolustaa suvereniteettia ja vapautta", totesi tänään puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) keskusteltuaan ukrainalaisen virkaveljensä Oleksii Reznikovin kanssa.

13.46 Presidentti Vladimir Putin varoitti tiistaina länttä, että sen yritykset eristää Venäjä epäonnistuvat. Reutersin mukaan Putin vetosi Neuvostoliiton avaruusohjelman menestykseen todisteena siitä, että Venäjä voi saavuttaa näyttäviä harppauksia vaikeissa olosuhteissa.

Brittilehti Financial Timesin toimittaja Max Seddon jakoi Twitterissä "analyysin" Putinin perusteista hyökkäykselle Ukrainaan. Putin tapasi Valko-Venäjän presidentin tänään Venäjällä. Twitter-viestissä on myös video.

Suomennos Putinin hyökkäysperusteluille: "Päätavoite on auttaa ihmisiä", "Meidät pakotettiin tekemään se", "Emme kestäneet sitä enää", "Yhteenotto oli väistämätön", "Se oli vain ajan kysymys", "Meillä ei ollut vaihtoehtoa, tämä oli oikea tapa tehdä"

13.15 Robin Cookin ministerikaudella Britannian ulkoministerin neuvonantajana toiminut David Clark kehottaa kaikkia suomalaisia suhtautumaan sosiaalisen median viesteihin kriittisemmin kuin koskaan. Alla olevassa Twitter-upotuksessa on yksi räikeä esimerkki, joka virhellisesti väittää oikeuden todenneen Suomessa, että seksi lasten kanssa olisi sallittua.

Clark sanoo omissa sosiaalisen median kanavissaan, että Venäjän informaatiosota ja palkatut trollit kääntävät nyt osan tulituksestaan kohti Suomea. Clarkin mukaan suomalaisten kääntyminen Nato-jäsenyyden kannalle johtaa lähiviikkoina rajuun Venäjältä tulevaan poliittiseen propagandaan ja vihanlietsomiseen.

12.58 Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan maan asevoimien joukot ovat toimineet Ukrainassa "rohkeasti ja tehokkaasti". Putinin lausunnosta uutisoi muun muassa BBC venäläisiin uutistoimistoihin viitaten.

Putinin mukaan Venäjällä ei ollut vaihtoehtoa "sotilaalliselle operaatiolle", jonka se aloitti Venäjän suojelemiseksi. Putin kuvasi operaation päätavoitteen olevan Donbassin alueen ihmisten auttaminen. Hän puhui jälleen Donbassin alueella tehdystä "kansanmurhasta", mistä ei ole mitään riippumattomia todisteita.

12.40 Länsimaiset viranomaiset tutkivat parhaillaan väitteitä, joiden mukaan Venäjän joukot käyttivät kemiallista ainetta piiritettyyn Mariupoliin tehdyssä droonihyökkäyksessä. Kyiv Independent -uutissivuston mukaan kolmella ihmisellä oli selviä merkkejä kemikaalimyrkytyksestä. Venäjän tukemat Donetskin separatistit kiistävät käyttäneensä kemiallisia aseita. Ukrainan apulaispuolustusministerin Hanna Malyarin mukaan kyse voisi olla fosforiammuksista ja että lisätietoa on luvassa myöhemmin tutkinnan edetessä. Nato ja länsi laajemminkin ovat toistuvasti sanoneet, että kemiallinen hyökkäys muuttaisi sodan luonnetta. Asiasta kertoo muun muassa Sky News.

12.23 Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Tampereelta on toimitettu Ukrainan Punaisen Ristin avuksi puoliperävaunullinen kipeästi kaivattuja lääkintätarvikkeita, kuten potilasmonitoreja, pulssioksimetrejä ja sideharsoja.

Lääkintätarviketoimituksen lisäksi SPR tukee puolella miljoonalla eurolla Punaisen Ristin kansainvälisen komitean lääkehankintoja Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi.

- Jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa rahallinen tuki mahdollistaa juuri niiden lääkkeiden hankkimisen. Lääkkeet Punaisen Ristin komitea hankkii ja kuljettaa Ukrainaan vakiintuneiden kanavien kautta, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen toteaa tiedotteessa.

11.45 Ukrainan asevoimien mukaan Venäjän joukot ovat ryhmittymässä uudelleen lähellä Ukrainan itärajaa, kertoo BBC. Asevoimien mukaan ukrainalaiset ovat torjuneet kuusi vihollisen hyökkäystä sekä tuhonnut useita venäläisiä tankkeja ja muita ajoneuvoja.

11.35 BBC kertoo venäläisten raakuuksista Ukrainassa. BBC on haastatellut Annaa (nimi muutettu). Hän oli ollut 7. maaliskuuta kotona miehensä kanssa, kun ulkomaalainen sotilas ryntäsi sisään.

– Aseella uhaten hän vei minut läheiseen taloon. Hän uhkasi ampua minut ellen riisu vaatteitani. Sitten hän alkoi raiskata minua, nainen kertoi BBC:lle videolla (sisältövaroitus: videomateriaali voi järkyttää).

11.07 Ukraina on pyytänyt länsimailta lisää aseita lopettaakseen Mariupolin piirityksen ja torjumaan odotetun Venäjän hyökkäyksen idässä. Reuters uutisoi myös uusista väitteistä, joiden mukaan Venäjän joukot olisivat raiskanneet ukrainalaisia siviilejä ja kohdistaneet heihin muitakin julmuuksia.

10.45 Ensimmäinen vasemmistoliiton kansanedustaja kertoo nyt julkisesti kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Helsingin Sanomien mukaan kansanedustaja Suldaan Said Ahmed (vas) on muuttanut Nato-kantansa ja kertoo nyt olevansa liittoutumisen kannalla.

- Nato-kantani muuttuminen perustuu selvityksiin, asiaan perehtymiseen, keskusteluihin ja punnittuun ajatteluun. Olen tavannut ja kuullut lukuisia asiantuntijoita, Said Ahmed sanoo HS:lle.

10.40 Venäjän ohjus on kylvänyt tuhoa Khmelnytskyin alueella Ukrainassa samalla kun pommitukset jatkuvat Harkovassa, Donetskissa, Luhanskissa ja Hersonissa. Ainakin yhdeksän ihmisen kerrotaan kuolleen ja kymmenien haavoittuneen. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

10.32 Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta viimeistelivät tänään valtioneuvoston ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta. Selonteko etenee valtioneuvoston yleisistunnon hyväksymisen jälkeen eduskuntaan.

9.56 Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan yli 600 yritystä on keskeyttänyt tai vähentänyt työtään Venäjällä maan hyökättyä Ukrainaan helmikuussa. Yalen yliopiston tutkimuksesta uutisoi BBC.

9.35 Verkkovalmistaja Nokia vahvistaa vetäytyvänsä Venäjältä. Päätöksellä ei Nokian mukaan ole vaikutusta yhtiön taloudellisiin näkymiin.

Nokia on viime viikkojen aikana keskeyttänyt toimitukset ja kaiken uuden liiketoiminnan Venäjällä sekä aloittanut tutkimus- ja kehitystoimintansa siirtämisen pois maasta.

Nokian mukaan Venäjän osuus yhtiön liikevaihdosta oli viime vuonna alle kaksi prosenttia. Nokia ei odota vetäytymispäätöksen vaikuttavan sen kykyyn saavuttaa tämän vuoden tavoitteitaan, etenkin kun muilla markkina-alueilla yhtiön tuotteiden kysyntä on vahvaa.

9.32 Yritykset ovat reagoineet Ukrainan sodan aiheuttamaan poikkeukselliseen tilanteeseen nopeasti, kertoo OP. Pankin teettämän tutkimuksen mukaan neljännes suomalaisista kansainvälistä kauppaa Venäjällä, Valko-Venäjällä tai Ukrainassa harjoittavista yrityksistä on jo löytänyt korvaavia markkinoita riskialueiden tilalle.

Ylipäätään yritykset pitävät Ukrainan sodan suurimpina taloudellisina vaikutuksina raaka-aineiden ja komponenttien saatavuuden heikkenemistä sekä hintojen nousua. Enemmistö aikoo kuitenkin edetä investointiensa kanssa suunnitellusti.

9.15 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on sanonut, että hän "ei ole valmis luovuttamaan" mitään Ukrainan osaa vastineeksi rauhasta maassa. Puhuessaan CBS-uutiskanavalle Zelensky sanoi, ettei hän koskaan tunnusta Krimiä Venäjän alueeksi, vaikka niemimaa liitettiin Venäjään vuonna 2014. Asiasta uutsoi BBC, jonka välittämän CBS-videon voit katsoa tästä.

9.00 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola vetoaa maksimaalisen avun saamiseksi Ukrainalle. Aaltola kertoo tviitissään olevansa yhä Naistenklinikalla, jossa hänen hän ja vaimonsa Kirsi saivat lapsen viikonloppuna.