Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavo Väyrynen pyrkii taas keskustan puheenjohtajaksi

Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen pyrkii jälleen kerran keskustan puheenjohtajaksi. Väyrynen, 75, ilmoitti asiasta tiedotteessaan.

Moninkertainen ministeri Väyrynen toimi keskustan puheenjohtajana vuodet 1980–1990 ja on yrittänyt paluuta puolueen johtoon useamman kerran sen jälkeen. Viime vuosikymmenellä hän kuitenkin riitautui keskustan johdon kanssa ja ehti erotakin puolueesta ja perustaa omia puolueitaan. Samalla hän menetti keskustan kunniapuheenjohtajan tittelin.

Väyrynen palasi keskustan jäseneksi 2020, ja hänet valittiin puoluehallitukseen.

Väyrynen sanoo tiedotteessaan, ettei omasta mielestään ole liian vanha puolueen puheenjohtajaksi. Hän sanoo haluavansa avata ehdokkuudellaan keskustelua kannatustaan menettäneen keskustan poliittisesta linjasta, erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

– Meidän on huolehdittava Suomen itsenäisyydestä ja maamme asemasta sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana, kirjoittaa Väyrynen, joka tunnetaan tiukkana Nato-jäsenyyden vastustajana.

Keskustan puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Lappeenrannan puoluekokouksessa. Nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on kertonut tavoittelevansa jatkokautta.

Saarikko oli lyhytsanainen Väyrysen puheenjohtajuushaaveista torstaina.

– Puoluekokous tekee parhaaksi katsomansa valinnat, Saarikko sanoi STT:lle eduskunnassa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Väyrynen ensimmäisen kerran tavoitteli keskustan puheenjohtajuutta.