Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-maat keskustelevat tänään uusista pakotteista Venäjää vastaan – myös Yhdysvallat kertomassa uusista pakotteista

Brysselissä EU-maiden suurlähettiläät keskustelevat tänään uusista pakotteista Venäjää vastaan. EU-komissio esitteli eilen ehdotuksensa uudeksi pakotepaketiksi, johon sisältyisi muun muassa kivihiilen tuontikielto.

Kyseessä on EU:n viides pakotepaketti. Aiempien pakotteiden kohteina ovat olleet muun muassa venäläiset oligarkit, venäläispankit sekä erilaiset vientituotteet.

Paineet pakotteiden laajentamiselle ovat viime päivinä kasvaneet muun muassa Butshan kaupungista paljastuneiden hirmutekojen vuoksi.

Pakotteista päättäminen on jäsenmaiden vastuulla.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin eilisen esittelyn mukaan uusi pakotepaketti olisi kuusiosainen. Kivihiilen tuontikiellon lisäksi siihen sisältyisi venäläispankkeihin kohdistuvia toimia, EU-satamien sulkeminen venäläisiltä aluksilta, uusia vienti- ja tuontikieltoja sekä joukko muita kohdennettuja toimia.

Von der Leyenin mukaan kivihiilen tuontikielto vie yhden merkittävän tulonlähteen Venäjältä, sillä tuonti vastaa noin neljää miljardia euroa vuodessa.

Ennen tätä EU ei ole vielä puuttunut pakotteissaan venäläiseen tuontienergiaan. Kivihiilen lisäksi Venäjä myy Eurooppaan maakaasua ja öljyä.

Venäläisestä fossiilienergiasta irtautuminen on kuitenkin ollut vaikea kysymys, sillä osa EU-maista on varsin riippuvaisia venäläisenergiasta. Esimerkiksi 40 prosenttia unionin maakaasusta tulee tuontina Venäjältä.

Öljyn tuontikieltoa myös väläytelty

Von der Leyenin mukaan nyt julkistettujen ehdotusten lisäksi komissio valmistelee lisätoimia, joihin sisältyisi myös öljyn tuontikielto.

EU-parlamentin täysistunnossa keskiviikkona puhunut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi, että EU:n on asetettava pakotteita venäläiselle öljylle ja kaasulle "enemmin tai myöhemmin".

Tiistaina ennen komission ehdotuksen julkistusta Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ehti kommentoida, että uusimpaan pakotepakettiin olisi sisältymässä sekä kivihiili että öljy.

– Ranska ja Saksa työskentelevät yhdessä määritelläkseen uuden paketin, johon öljyn ja kivihiilen on määrä sisältyä, Le Drian sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Esimerkiksi Politico-lehden mukaan Saksan vetämä joukko EU-jäsenmaita on kuitenkin vastustanut öljyn sisällyttämistä pakotteisiin tässä vaiheessa.

Suomi kannattaa irtautumista venäläisenergiasta

Suomi on kannattanut pakotteiden laajentamista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti tiistaina aamupäivällä kehysriihen alkaessa kantansa siitä, että venäläisestä energiasta tulisi irtaantua niin pian kuin mahdollista.

Marin on myös aiemmin vaatinut, että EU:n tulisi lopettaa sodan rahoittaminen. Ostamalla energiaa Venäjältä EU-maat käytännössä rahoittavat Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

WSJ: Putinin tyttäret joutumassa Yhdysvaltain pakotelistalle

Myös Yhdysvallat aikoo ilmoittaa tänään uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki vahvisti asian sen jälkeen, kun pakotteista oli jo kerrottu yhdysvaltalaislehdissä.

Psakin mukaan pakotteet kohdistuvat laajalti venäläisiin valtion virkamiehiin ja heidän perheenjäseniinsä sekä venäläisomisteisiin rahoituslaitoksiin, joiden joukossa on myös valtion omistamia yrityksiä.

Psaki ei vastannut kun häneltä kysyttiin, ovatko Venäjän presidentin Vladimir Putinin tyttäret pakotelistalla. Wall Street Journalin mukaan tämä on harkinnassa.

Putinilla on kaksi tytärtä vuonna 2013 päättyneestä avioliitostaan. Hänellä saattaa olla muitakin lapsia, mutta tästä ei ole varmistettua tietoa.

Venäjän valtaapitävien lähipiiriin on jo aikaisemminkin ulotettu pakotteita. Muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrovin vävy on pakotelistalla.

Wall Street Journalin mukaan myös Venäjän suurin pankki, Sberbank , on joutumassa Yhdysvaltain pakotelistalle.

Washington Postin mukaan kattavat pakotteet tulevat kieltämään muun muassa kaikki uudet investoinnit Venäjälle.

Toistakymmentä huvijahtia takavarikkoon Hollannissa Venäjä-pakotteiden vuoksi

Hollannin viranomaiset ovat takavarikoineet yhteensä 14 huvijahtia osana Venäjän vastaisten pakotteiden tutkintaa, kertoi maan ulkoministeri keskiviikkona.

Jahdeista 12 on vasta valmistumassa, ja kaksi on tuotu Hollantiin telakalle huoltoon. Aluksia rakennetaan tai huolletaan yhteensä viidellä eri telakalla Hollannissa.

– Nykyisissä oloissa näitä aluksia ei voida toimittaa, siirtää tai viedä maasta, kertoi ulkoministeri Wopke Hoekstra tiedonannossaan parlamentille.

Hollannin viranomaiset jatkavat huvijahtien omistussuhteiden selvittämistä edelleen. Alusten omistajiksi merkityt henkilöt eivät ole Euroopan pakotelistalla.

Ulkoministerin mukaan Hollanti on niin ikään jäädyttänyt pitkälti yli puoli miljardia euroa varoja pakotteiden tiimoilta.