Tshernobylin ydinvoimalalta lähteneiden venäläisjoukkojen syytetään vieneen panttivankeja mukanaan

Tshernobylin ydinvoimalan alueelta poistuneet venäläisjoukot ovat vieneet mukanaan ukrainalaissotilaita, kertoo Ukrainan ydinvoimaloita operoiva Energoatom .

Yhtiön mukaan venäläiset ottivat mukaansa Ukrainan kansalliskaartin jäseniä, joita he olivat pitäneet vankeinaan sodan alkupäivistä saakka. Energoatomin tiedot perustuvat ydinvoimalan työntekijöiden kertomuksiin.

On epäselvää, kuinka monta ukrainalaissotilasta venäläiset ottivat mukaansa.

– On saatu vahvistettua, että miehittäjät, jotka ottivat haltuunsa Tshernobylin ydinvoimalan ja muita laitoksia suoja-alueella, marssivat kahdessa kolonnassa kohti Ukrainan ja Valko-Venäjän rajaa, Energoatom kertoi Telegram-kanavallaan uutiskanava CNN :n mukaan.

Energoatom kertoi torstaina, että voimalalle olisi jäänyt vielä pieni määrä venäläisjoukkoja. Ydinvoimalaa ympäröivästä laajasta suojavyöhykkeestä vastaava viranomainen sen sijaan kertoi Facebookissa kaikkien ulkopuolisten poistuneen alueelta.

Tshernobylin ydinvoimala miehitettiin Venäjän hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä. Ydinvoimala sijaitsee Ukrainan pohjoisosassa lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui vuonna 1986 yksi historian pahimmista ydinvoimalaonnettomuuksista, kun yksi sen neljästä reaktorista räjähti. Käytöstä poistettu voimala vaatii edelleen jatkuvaa ylläpitoa.

Venäläiset ovat tekemässä lähtöä myös läheisestä Slavutitshista

Energoatomin mukaan venäläisjoukot ovat tekemässä lähtöä myös Tshernobylin ydinvoimalan lähellä sijaitsevasta Slavutitshin kaupungista, jossa asuu etenkin voimalan työntekijöitä. Viime viikolla venäläisten kerrottiin vallanneen Slavutitshin ja kaapanneen kaupungin pormestarin. Pormestari on sittemmin päässyt vapaaksi.

Ydinvoimalan työntekijät ovat joutuneet tekemään valtaamisen jälkeen todella pitkiä työrupeamia. Ensimmäistä kertaa työntekijöitä saatiin vaihdettua hyökkäyksen alkamisen jälkeen vasta 20. maaliskuuta, jolloin henkilökunta oli ollut jumissa voimalalla yli kolme viikkoa.

Energoatomin mukaan venäläisjoukot kertoivat torstaina aikeistaan lähteä ja jättää ydinvoimala ukrainalaishenkilöstön haltuun. Yhtiö julkaisi CNN:n mukaan myös kopion turvallisuusvastuun siirtymistä käsittelevästä kirjeestä, jonka kerrottiin olevan Venäjän kansalliskaartin edustajan, Venäjän valtionyhtiö Rosatomin sekä Tshernobylin ydinvoimalan vuoroesimiehen allekirjoittama.

Energoatom: Venäläisjoukot saivat merkittäviä annoksia säteilyä

Energoatom kertoi lisäksi Telegram-julkaisussaan, että venäläisjoukot olisivat rakentaneet ydinvoimalan lähellä sijaitsevaan Punaiseen metsään linnoituksia ja juoksuhautoja.

Yhtiön mukaan metsä on suoja-alueen saastunein osa.

– Ei ole siis yllättävää, että miehittäjät saivat merkittäviä annoksia säteilyä ja panikoivat sairauden ensimmäisten merkkien myötä, Energoatom väittää julkaisussaan.

CNN ei ole onnistunut varmentamaan Energoatomin väitteitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka