Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Illalla selviää, syntyykö sopu kunta-alan työehdoista ja peruuntuuko hoitajalakko

Tänään illalla selviää, alkaako perjantaiaamuna hoitaja-alan lakko. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti eilen illalla kunta-alan työriidassa sovintoesityksen, ja vastauksia siihen on pyydetty iltakuudelta.

Sovintoesitys koskee koko kunta-alan eli yli 420 000 palkansaajan työehtoja.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja palkansaajajärjestöt arvioivat sovintoesitystä tänään hallinnoissaan.

Neuvottelijoiden kommentit olivat illalla varsin varautuneita. Muun muassa SAK:laisen JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvioi tiedotteessaan, ettei sovintoesitys tue liiton neuvottelutavoitteita riittävällä tavalla. Myös akavalaisia edustava neuvottelujärjestö Juko kertoi illalla, etteivät neuvottelijat tule esittämään sovintoesityksen hyväksymistä.

Hoitajalakko etenisi kahdessa vaiheessa

Jos esitys hylätään, Tehy ja Super aloittavat lakon kuudessa sairaanhoitopiirissä perjantaina klo 6. Mukana olisi 25 000 hoitajaa. Lakon seuraava osa alkaisi kahta viikkoa myöhemmin, jolloin lakko laajenisi koskemaan 13:a sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta hoitajaa.

Myös muut kunta-alan järjestöt ovat vauhdittaneet neuvotteluja työtaistelutoimilla.

Jos sopua ei synny, seuraavat lakot olisivat vuorossa ensi viikolla: Jukon kaksipäiväiset lakot Jyväskylässä ja Rovaniemellä sekä Jukon, JHL:n ja Jytyn niin ikään kaksipäiväiset lakot Turussa ja Oulussa.

Kunta-alan pääneuvottelujärjestöt ovat ilmoittaneet myös uudesta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta. Se alkaisi ensi maanantaina ja kestäisi viikon.