Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnille kehitteillä uusi malli Ukrainan sotaa pakenevien auttamiseen – "Ne, jotka paikallisesti toimivat ukrainalaisten parissa, tietävät parhaiten, mitä ihmiset tarvitsevat"

Kunnille kehitellään uutta mallia, jolla ne voivat tuottaa vastaanottolain mukaisia palveluita Ukrainan sotaa pakeneville, tilapäistä suojelua saaville ihmisille.

Kunnat voisivat tarjota heille majoituksen esimerkiksi vuokra-asunnoissaan. Ne voisivat myös vastaanottokeskuksen ohjaamina tarjota sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita ja jakaa vastaanottorahan, kertoo Kuntaliiton varautumisen ja turvallisuuden erityisasiantuntija Ari Korhonen STT:lle.

– Kun ukrainalaisia on jo useissa kunnissa joko yksityismajoituksissa tai kuntien järjestämänä, kunta muodostaisi vastaanottokeskuksen ilman perinteistä vastaanottokeskusta, Ari Korhonen sanoo.

Ukrainasta on paennut sotaa Suomeen jo runsaat 12 000 ihmistä. Sisäministeriön tällä viikolla esittämän arvion mukaan maahan voi saapua

40 000–80 000 ukrainalaista kuluvan vuoden aikana.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen sanoo STT:lle, että valmisteilla olevalla toimintamallilla pyritään mahdollistamaan jo kunnissa oleskelevien henkilöiden mahdollisuus jatkaa asumistaan paikkakunnilla, joihin heillä on jokin side esimerkiksi työnteon kautta.

Nuutisen mukaan kuntia tullaan myös pyytämään varautumaan Maahanmuuttoviraston avustamiseen, mikäli viraston voimavarat alkaisivat ehtyä laajamittaisen maahantulon tilanteessa.

– Asiasta on jo keskusteltu joidenkin kuntien kanssa, ja responssi (vastaanotto) on ollut hyvä, Pekka Nuutinen sanoo.

Kunnat saisivat korvauksen

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston erityisasiantuntija Mari Helenius sanoo, että nyt vireillä olevan mallin on tarkoitus auttaa kuntia.

– Kunnat jotka ovat ryhtyneet majoittamaan ukrainalaisia, voisivat saada näin korvauksen Maahanmuuttovirastolta tämän ja mahdollisesti muidenkin tarvittavien palveluiden järjestämisestä.

Tyypillisesti vastaanottokeskuksessa asuville sotaa paenneille ukrainalaisille voidaan näin tarjota kunnan asuntoja ja muita majoitustiloja.

– Monet heistä ovat jo ehtineet asettua, joten heidän ei tarvitsisi siirtyä esimerkiksi toiselle puolelle maata sijaitsevaan vastaanottokeskukseen.

Ari Korhonen sanoo, että tällä hetkellä tilapäiseen suojeluun rekisteröityneet henkilöt ohjataan johonkin vastaanottokeskukseen.

– Nyt kunta antaisi nämä samat palvelut näille henkilöille, mitä vastaanottokeskuksissa annetaan. Kunnat voisivat huolehtia vastaanottokeskustoiminnasta sopimuksella, jonka kunta tekee Maahanmuuttoviraston kanssa, Korhonen sanoo.

Kunnalle korvataan tästä aiheutuneet kustannukset. Käytännössä kunnat tarjoavat Ukrainasta paenneille pääosin samoja palveluita kuin muillekin kunnan asukkaille.

– Tämä on kunnille vapaaehtoista, mutta erittäin hienosti kunnat ovat lähteneet liikkeelle järjestämällä hätämajoitusta, palveluita ja tukea.

Mari Heleniuksen mukaan kunta ei varsinaisesti tule vastaanottokeskuksen pitäjäksi.

– Asiakas on kirjoilla vastaanottokeskuksessa, ja kunta tarjoaisi hänelle majoituksen ja mahdollisesti muitakin palveluita.

Ukrainalaiset saavat asettua aloilleen

Suomessa on jo nyt kuntia, kuten Tampere, joissa on jo kunnan omia toiminnassa olevia vastaanottokeskuksia.

Yksi uuden mallin tavoite on se, että ukrainalaisten ei tarvitse muuttaa siitä kunnasta muualle, jossa he jo ovat.

Ari Korhonen muistuttaa, että Maahanmuuttovirasto vastaa mallin kehittämisestä yhteistyössä kuntien kanssa.

– Tämä on uusi tilanne. On erinomaista, että Maahanmuuttovirasto kehittää mallia yhteistyössä kuntien kanssa. Ne, jotka paikallisesti toimivat ukrainalaisten parissa, tietävät parhaiten, mitä ihmiset tarvitsevat.

Useilla ukrainalaisilla on Suomessa jo siteitä, koska ukrainalaiset muodostavat Suomen suurimman kausityöntekijöiden ryhmän. Etenkin marjatiloilla, puutarhoilla ja ylipäätään maa- ja metsätalouden parissa työskentelee paljon ukrainalaisia.

– Näen tässä uudessa mallissa paljon hyviä puolia. Uskon sen hyödyttävän sekä kuntia että meitä, jotka olemme vastuussa vastaanoton järjestämisestä.

Mari Helenius kertoo, että mallia valmistellaan nyt nopeaa vauhtia ja toivotaan, että siitä saadaan ensimmäinen ehdotus kunnille jo lähiviikkoina.

– On Ukrainasta sotaa paenneidenkin etu, jos he voivat jatkaa asumista niillä paikkakunnilla, joille ovat jo ehtineet asettua, Helenius toteaa.