Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutistoimistot: Venäjän yksityistäjänä tunnettu Anatoli Tshubais on lähtenyt maasta

Venäjän yksityistämisohjelman johtajana tunnettu Anatoli Tshubais on eronnut nykytehtävästään Venäjän hallinnossa ja lähtenyt Venäjältä, kertovat uutistoimistot Bloomberg , Reuters ja Tass lähteidensä perusteella.

Bloombergin lähteiden mukaan Tshubaisin lähdön syy olisi hänen vastustuksensa Ukrainan sotaa kohtaan. Tshubais olisi näin toistaiseksi korkea-arvoisin venäläisvirkamies, joka on jättänyt Kremlin hyökkäyksen vuoksi.

Tshubaisin viimeisin tehtävä on ollut kestävän kehityksen lähettiläs. Sitä ennen hän on toiminut presidentti Vladimir Putinin kaudella valtionyhtiöiden johdossa, Bloomberg kirjoittaa.

Erityisesti Tshubais tunnetaan 1990-luvulla Venäjällä toteutetun kiistellyn yksityistämisohjelman johtajana.

Tshubais nousi Neuvostoliiton hajottua Venäjän talous- ja finanssikysymyksistä vastaavaksi varapääministeriksi vuonna 1992. Hänen johdollaan aloitettiin valtionyritysten yksityistäminen, jonka seurauksena syntyi upporikkaiden suurliikemiesten eli oligarkkien yhteiskuntaluokka.

Presidentti Boris Jeltsinin luottomies Tshubais pysyi Venäjän politiikan keskiössä koko 1990-luvun.