Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkonen vei gallupterveisiä Nato-kokoukseen, pääsihteeri Stoltenbergin mukaan Nato aikoo vahvistaa huomattavasti sotilaallista voimaansa idässä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) teki keskiviikkona sotilasliitto Naton puolustusministerikokouksessa selkoa Suomen aktiivisesta Nato-keskustelusta sekä jäsenyyden suosion kasvusta mielipidekyselyissä.

– Ajattelin, että kollegoiden on hyvä olla niistä tietoisia, Kaikkonen sanoi etänä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Brysselistä.

Varsinaisen kokouksen lisäksi Kaikkonen ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tapasivat myös kolmen kesken Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Kaikkosen mukaan Stoltenberg oli noteerannut Suomen muuttuneet Nato-kannatusluvut.

- Stoltenberg vakuutti, että avoimien ovien politiikka Natossa jatkuu, Kaikkonen sanoi.

Nato järjestää ensi viikon torstaina ylimääräisen huippukokouksen Ukrainan sodan takia. Suomi ja Ruotsi ovat olleet joskus aiemmin mukana kokouksissa kumppanimaiden ominaisuudessa.

– Käsitykseni mukaan tuo ensi viikon huippukokous on vain Naton jäsenmaille, ellei sitten muuta kuulu, Kaikkonen sanoi.

Suomen omaa puolustusta on hänen mukaansa tärkeä vahvistaa, ja puolustusministeriltä on tulossa ehdotuksia lisärahasta niin tulevaan lisäbudjettiin kuin tulevien vuosien budjettikehyksiin. Kaikkosen mukaan menojen korottamiselle on ymmärrystä laajalti koko puoluekentässä.

Lentokieltoaluetta ei ole tulossa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti viestittänyt Ukrainan tarvitsevan lisää aseita ja ammuksia. Kaikkosen mukaan ei ole mahdotonta, että Suomi lähettäisi lisää aseapua ensimmäisen, muun muassa kevyitä kertasinkoja ja rynnäkkökivääreitä sisältäneen lähetyksen perään.

– Meidän resursseihin nähden annettiin ihan kohtalainen paketti, mikä on yhteisessä pohjoismaisessa linjassa, ja apua voi tietysti antaa monella muullakin tavalla. Mutta ei ole poissuljettua, että jatkamme myös puolustustarvikeavun antamista, tutkimme mahdollisuuksia, Kaikkonen kommentoi.

Stoltenberg kertoi kokouksen jälkeen puolustusministereiden antaneen sotilaskomentajille tehtäväksi valmistella suunnitelmia Naton sotavoiman huomattavaksi vahvistamiseksi erityisesti liittokunnan itäosassa. Toimiin ryhdytään niin maalla, merellä kuin ilmassa ja myös kyberympäristössä.

Yhteisen puolustuksen vahvistaminen ei Stoltenbergin mukaan koske vain akuuttia tilannetta, vaan kyseessä on perustavampi muutos, josta on tarkoitus päättää kesän huippukokouksessa Madridissa.

Stoltenbergin mukaan Nato ei kuitenkaan ole aikeissa lähettää hävittäjäkoneita tai joukkoja Ukrainaan. Jäsenmaat ovat hänen mukaansa myös yksimielisiä sen suhteen, ettei Ukrainaan perusteta sen toivomaa lentokieltoaluetta. Natolla on velvollisuus huolehtia siitä, ettei Ukrainan sota laajene Naton ja Venäjän väliseksi suoraksi konfliktiksi, Stoltenberg perusteli.