Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Marin ja Scholz tapaavat tänään Berliinissä, kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena, maataloudelle etsitään jopa 300 miljoonan euron tukea

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa tänään Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin Berliinissä.

Marinin ja Scholzin on tarkoitus keskustella Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä sekä EU:n talous- ja energiapolitiikasta.

Venäjän hyökkäyssota sai Saksan tekemään merkittäviä muutoksia pitkäaikaisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjoihinsa. Saksa muun muassa hyväksyi aseavun Ukrainalle ja suunnittelee mittavaa 100 miljardin euron lisäsatsausta puolustusbudjettiinsa.

Saksaa ja Suomea yhdistää muun muassa se, että molemmilla merkittävä osa energiantuonnista tulee Venäjältä.

Puolustusministeri Kaikkonen osallistuu Naton puolustusministerikokoukseen Brysselissä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistuu tänään sotilasliitto Naton puolustusministerikokouksen työistuntoon. Sen aiheena on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Kokous järjestetään Naton päämajassa Brysselissä.

Tiedotteessa Kaikkonen sanoo Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan muuttaneen perustavanlaatuisesti turvallisuusympäristöämme. Tämän takia Suomi on hänen mukaansa tiivistänyt entisestään yhteistyötä Naton ja muiden läheisten puolustusyhteistyökumppaneidensa kanssa.

Naton jäsenmaiden lisäksi kokoukseen on kutsuttu Suomen, Ruotsin, Ukrainan ja Georgian puolustusministerit sekä EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

HS-gallup: Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena

Oppositiopuolue kokoomus jatkaa tuoreessa Helsingin Sanomien gallupissa suosituimpana puolueena 22,5 prosentin kannatuksella. Seuraavana ovat pääministeripuolue SDP 18,9 prosentin kannatuksella, opposition perussuomalaiset 14,7 prosentilla ja hallituspuolue keskusta 13,2 prosentilla.

Gallupissa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Kyselyyn vastasi lähes 2 400 ihmistä, ja sen toteutti puhelinhaastatteluin Kantar TNS. Kyselyn virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa tänään. Siinä haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Haettavana on liki 53 000 aloituspaikkaa lähes 1 700 hakukohteessa. Kaikkiaan paikkoja tavoittelee arviolta yli 150 000 hakijaa.

Yhteishaun todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 30. toukokuuta, ja koko haun tulokset valmistuvat 8. heinäkuuta mennessä. Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain.

Nuorisobarometri: Yhä useampi nuori uskoo ympäristöongelmiin löytyvän maailmanlaajuisia ratkaisuja

Yhä useampi nuori Suomessa uskoo, että ympäristöongelmiin löydetään maailmanlaajuisesti kestäviä ratkaisuja. Asia ilmenee uusimman eli viime vuoden Nuorisobarometrin tuloksista. Vastaajista useampi kuin kaksi kolmesta oli samaa mieltä väittämän kanssa, että ympäristöongelmiin löydetään maailmanlaajuisia ratkaisuja.

Näin uskovien määrä on noussut 20 prosenttiyksiköllä vuodesta 2016, jolloin asiaa viimeksi kysyttiin Nuorisobarometrissä.

Nuorisobarometri on vuosittain toteutettava tutkimus, johon haastatellaan Suomessa asuvia 15–29-vuotiaita nuoria. Vuoden 2021 tutkimukseen vastasi noin 1 800 nuorta.

MT: Maataloudelle etsitään jopa 300 miljoonan euron tukea

Osana hallituksen lähiaikoina päätettäväksi tulevaa Suomen huoltovarmuuspakettia maataloudelle etsitään jopa 300 miljoonan euron tukea, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Lehden mukaan tavoitteena olisi saada tukea sellaisessa muodossa, että se näkyisi pian viljelijöiden pankkitileillä. Lehti kertoo, että osalle suunnitelluista tukitoimista tarvitaan EU:n hyväksyntä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ei ole vielä avannut valmisteilla olevan paketin yksityiskohtia.

Presidentti Zelenskyi: Neuvottelut Venäjän kanssa realistisempia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo tuoreella videollaan, että rauhanneuvottelut Venäjän kanssa alkavat kuulostaa realistisemmilta. Presidentinkanslian sivuilla julkaistussa puheen käännöksessä Zelenskyi sanoo, että neuvotteluihin tarvitaan kuitenkin vielä aikaa, jotta päätökset olisivat Ukrainan edun mukaiset.

Ukrainan neuvottelija Myhailo Podoljak kertoi aiemmin Twitterissä, että maiden välillä on edelleen perustavia ristiriitoja. Hän sanoi, että kompromisseihin on yhä mahdollisuus.

Neuvotteluja on määrä jatkaa tänään.

Kiovaa tulitetaan taas, myös muihin kaupunkeihin Ukrainassa hyökätty

Ukrainassa venäläisjoukot ovat jatkaneet maan pääkaupungin Kiovan tulittamista. Kaupungin länsilaidalta on kuultu useita räjähdyksiä, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Kiovassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto.

Myös useisiin muihin kaupunkeihin ympäri Ukrainaa on hyökätty hävittäjien ilmaiskuilla ja tykeillä.

Länsimaisten lähteiden mukaan Venäjän maajoukkojen eteneminen Ukrainassa on lähes kokonaan pysähtynyt.

Zelenskyi puhuu tänään etänä Yhdysvaltain kongressille

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on tänään määrä puhua etänä Yhdysvaltain kongressille. Lähes kolme viikkoa Venäjän hyökkäyksen alkamisesta kongressin jäsenet pyrkivät painostamaan Valkoista taloa ottamaan tiukemman linjan Venäjän sotatoimien suhteen.

Zelenskyi on toistuvasti pyytänyt Yhdysvalloilta apua Ukrainan puolustukseen.

Zelenskyi puhui viimeksi yhdysvaltalaisille kongressiedustajille maaliskuun alussa järjestetyssä videopuhelussa. Tuolloin keskustelun aiheena oli Ukrainan toive saada käyttöönsä hävittäjäkoneita.

Koillis-Syyriasta karkotettiin kaksi naista Ruotsiin – "Vapaaehtoisesti terroristijärjestöihin liittyneiden otettava vastuu"

Koillis-Syyriasta on karkotettu Ruotsiin kaksi naista kahden lapsen kanssa, kertoo Ruotsin hallituksen kanslia. Poliisi vastaanotti naiset Arlandan lentokentällä Tukholmassa, ja lapsista huolehtivat sosiaalityöntekijät.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoi, että vapaaehtoisesti terroristijärjestöihin liittyneiden naisten tulee ottaa vastuu teoistaan.

Vuodesta 2012 noin sadan naisen on arvioitu matkustaneen Ruotsista Syyriaan liittyäkseen väkivaltaisiin islamistiryhmiin ja osallistuakseen sotaan.

Armian syötöt laiha lohtu Montrealille, Arizonalle voitto

Jääkiekon NHL:ssä Arizona Coyotes voitti Montreal Canadiensin vieraskaukalossa maalein 6–3. Kotijoukkue Montrealin hyökkääjä Joel Armia alusti kaksi joukkueensa kolmesta maalista. Montrealin toinen suomalaishyökkääjä Artturi Lehkonen jäi ilman tehopisteitä.

Arizonan riveissä tulokaskautta pelaava Matias Maccelli syötti avauserässä Nick Ritchien tekemän 3–1-maalin. Maccelli on nyt seitsemässä ottelussa koonnut tehot 1+4.

Montrealin maalivahtina aloittaneella Sam Montembeaultilla oli vaikea ilta, sillä Arizonan avauserän seitsemästä laukauksesta neljä meni maaliin. Cayden Primeau korvasi Montembeaultin Montrealin maalilla toisen erän alettua.