Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaa esiintyy laajasti, mutta rokotteet suojaavat hyvin vakavaa tautia vastaan – "Kesä voisi olla jo normaali, pandemia ei silti lopu"

Koronatartuntoja tapahtuu Suomessa edelleen laajasti, mutta rokotteet suojaavat hyvin vakavaa tautia vastaan, toteaa sosiaali- ja terveysministeriö (STM). STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioivat koronapandemian kehitystä tiedotustilaisuudessaan torstaina.

– Vahvat signaalit viittaavat nyt siihen, että pahin epidemia on ohi. Silti pandemiassa on mahdollisuus vielä yllätyksiin, linjasi johtaja Mika Salminen THL:stä.

Hänen mukaansa koronapandemian tilanteessa on nyt isoja eroja Suomen sisällä. Helsingin seudulla epidemia on jo selvimmin laskussa.

Salmisen mukaan näkymä epidemian kehitykseen lähikuukausina on vielä epävarma, "mutta kesä voisi olla jo normaali". Toisaalta on hänen mukaansa myös mahdollisuus siihen, että Suomessa koettaisiin kesällä koronatartuntojen määrässä jonkinlainen nousu.

– Pandemia ei oikeastaan lopu koskaan. Koronavirus jää kiertämään väestössä.

Salmisen mukaan hyvä rokotuskattavuus ja aiempien tartuntojen suuri määrä kuitenkin suojaavat.

Maskisuositus uusiksi ensi viikolla?

Epidemian tilanteen helpottuminen johtaa Salmisen mukaan siihen, että maskien käyttösuositusta on tarkoitus muuttaa Suomessa ensi viikolla.

– Rajoitusten poistuessa ihmisten oma vastuu tartuntojen estämisessä korostuu.

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kehotti ottamaan esimerkkiä aasialaisten turistien pitkäaikaisesta tavasta käyttää kasvomaskia.

– Siitä voisi tulla meilläkin vastedes huomaavaisuusele.

Salmisen mukaan rokottamisen tahti on Suomessa hidastunut varsin selvästi.

– Vakavan sairastumisen riskin suhteen on valtava ero siinä, onko rokotettu vai ei. Koronarokote kannattaa ottaa, eikä ole myöhäistä ottaa ensimmäinen rokote. Nyt on Suomessa käytössä myös uusi rokote (Nuvaxovid), jota voi harkita.

Uusia tartuntoja löytyi runsaat 10 000

Torstaina Suomessa raportoitiin THL:n mukaan hieman yli 10 000 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon tartuntamäärä oli yhteensä runsaat 62 000, missä oli noin 24 000 tartunnan vähentyminen sitä edeltäneisiin kahteen viikkoon verrattuna.

Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia ei Suomessa torstaina raportoitu.

Rekisteröityjen koronatartuntojen määrä ei nykyisin anna Suomessa hyvää kuvaa epidemian vaiheesta, koska merkittävä osa tartunnan saaneista ei hakeudu sairaanhoidon koronatesteihin.

Tammikuussa Suomessa todettiin noin 240 000 koronatartuntaa.

– Todellinen määrä oli tuohon verrattuna vähintään kaksinkertainen, ehkä jopa viisinkertainen. Mutta koronaan liittyneistä syistä kuolleiden osuus on ollut pieni. Helmikuussa kuolleisuus oli 0,17 prosenttia, Salminen täydensi.

Viimeisten tietojen mukaan Suomessa sairaalahoidossa olevista potilaista noin 700 on koronapositiivisia. Koronaan liittyvistä syistä on tehohoidossa vajaat 30 potilasta.

– Kaikista sairaalahoitoon Suomessa tulevista kolmasosalla tai neljäsosalla on nyt koronatartunta, Salminen kertoi.

Pandemian alusta on kulunut kaksi vuotta.

– On lääketieteen ja kansanterveystyön historiaa, miten tehokkaasti pandemiaa on kyetty vastustamaan, Voipio-Pulkki arvioi.